Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

ASZSZ: kezdődjenek nyílt tárgyalások a minimálbérről

A szervezet szerint a Munka törvénykönyvének év közben történő hatályba helyezése várhatóan sok bonyodalmat okoz a munka világában.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) azt javasolja, hogy az érdekképviseletek bevonásával kezdődjenek teljes körű és nyilvános tárgyalások a pályakezdők minimálbéréről, a minimálbérről, valamint a garantált bérminimumról.

Borsik János, a szövetség elnöke keddi nyíregyházi sajtótájékoztatóján a kormány által korábban bejelentett, a pályakezdői minimálbér bevezetésének tervével kapcsolatban hangsúlyozta: az ASZSZ elképzelései szerint a pályakezdők számára a jelenlegi nettó minimálbér, azaz 60 ezer 915 forint lenne a kiindulási alap, emellett emelni kellene a már gyakorlattal rendelkező, de képzettség nélküliek minimálbérét, illetve a garantált bérminimumot is.

"Szét kell húzni a mezőnyt, hogy ebből ne legyen feszültség a munkahelyeken belül" - emelte ki Borsik János, hozzátéve, hogy a három bérintézményről egyszerre szükséges tárgyalni és döntést hozni, mert bármiféle elmozdulás később visszaüthet a munkaerőpiacon, ami "szerencsétlen és nem kívánatos dolog lenne."

Borsik János szerint a Munka törvénykönyvének év közben történő hatályba helyezése várhatóan sok bonyodalmat okoz a munka világában. Elmondta: az ASZSZ mind a törvénykönyv tartalmát, mind megalkotásának és az úgynevezett "megtárgyalásának" módját kifogásolja, és azt nem tartja jónak a munkavállalók szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az InfoRádió új frekvenciára pályázott

Kizárólag a 88,1 MHz-es budapesti közösségi frekvenciára pályázott az InfoRádió, amely az elmúlt… Tovább olvasom