Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Átadták a 2007-es Táncsics Alapítvány Életmű díjait

Angyalföldi Szabó Zoltán, Lorán Lenke, Lukács Ervin, Spiró György kapta idén a Táncsics Alapítvány Életmű Díját. Az elismeréseket negyedik alkalommal vasárnap este adták át a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében.
Az ünnepélyes díjátadáson jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, az MSZP alelnöke és Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

A 2004-ben alapított díjjal a kiemelkedő művészi teljesítményt, a kulturális életműveket ismerik el. Az alapítás évében két képzőművész Schéner Mihály és Vígh Tamás kapta az elismerést. A 2005-ös év díjazottjai Kokas Ignác festőművész, Juhász Ferenc költő és Melis György operaénekes. Tavaly Garas Dezső és Kállai Ferenc színművészek, Kertész Ákos író és Papp Oszkár festőművész vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Hiller István Oktatási és Kulturális minisztertől az elismerést.

A Táncsics Alapítvány életmű díjának történetében idén először kapta meg hölgy az elismerést. Lorán Lenke színművész, elmondása szerint 74 éve van a pályán. A Táncsics Alapítvány bíráló testülete ebben az évben Angyalföldi Szabó Zoltán festőművésznek, Lukács Ervin karmesternek és Spiró György, írónak ítélte oda a díjat.

Ünnepi köszöntőjében Gyurcsány Ferenc kiemelte: a művészetek végső kérdése, hogy ki is az ember. Az alkotó pedig nem egyszerűen csak bemutat, hanem egy új világot teremt - fogalmazott a miniszterelnök. Ez a díj arról is szól, hogy meghajoljunk azok előtt, akik érzékenységükkel egy olyan jobb világot hoznak létre, amiben megláthatjuk önmagunkat - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

A díjakat egy független szakmai bizottság javaslat alapján ítéli oda a Táncsics Alapítvány. A bíráló testület vezetője Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója volt, tagjai pedig Horváth Ádám rendező, Szepes Hédi művészettörténész és Szinetár Miklós rendező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyertek a Füstirtók a fogyasztóvédelem ellen

Pert nyert a Füstirtók Egyesület a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellen. A Fővárosi Bíróság… Tovább olvasom