Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Átadták a Bosch új miskolci gyárát - galériával

A magyarországi Bosch csoport csütörtökön nyitotta meg az utóbbi évek legnagyobb szabású beruházását, az új autóipari gyártócsarnokát Miskolcon.
Az 5,5 milliárd forintos beruházást Orbán Viktor miniszterelnök, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, valamint a vállalat vezetői adták át.

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: ez a gyár megtestesíti azt a bizalmat, amelyet a német befektetők Magyarország iránt táplálnak. Hozzátette, Miskolccal jó helyszínt választottak a beruházáshoz. Az új gyártócsarnokkal a borsodi megyeszékhelyen végre egyre több embernek van értelmes, stabil és tisztességesen megfizetett munkája.

Az üzem átadása Magyarország megújulását is példázza: az ország is változik, azok ideje kell, hogy eljöjjön, akik munkából akarnak megélni. Látniuk kell, van értelme jobban, többet dolgozni. A spekulánsok, uzsorások, ügyeskedők idejét le kell zárni - mondta a miniszterelnök, hozzáfűzve, nem lehet, hogy életerős, munkaképes emberek dologtalanul töltsék az idejüket.

Megnyitják a Bosch új gyártócsarnokát. Fotó: MTI

Azt mondta: be kell fejezni a kizsákmányolásnak azt a visszataszító gyakorlatát is, amelyben ha az ember lakásra vesz fel hitelt, évek utáni rendes törlesztés után is többel tartozik, mint amikor a hitelt fölvette. "Egyszer volt Budán kutyavásár, többet nem lesz" - fogalmazott. Az ország vezetőinek, a helyieknek és a magyarországi beruházóknak a munka, a dolgozó ember mellé kell állnia, mert ebben van Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor.

A Bosch vezetőivel az európai gazdasági kilátásokról folytatott beszélgetésből az is kiderült - mondta a miniszterelnök, hogy az autószektor, illetve ezen terület kiszolgálói erős lábakon állnak, tehát jó remény van arra, hogy nemcsak megépült az új gyártócsarnok, hanem működtetni is tudják, az itt gyártott termékeknek lesz piaca, és nem kell munkahelyeket megszüntetni.

Annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország is azt az egyébként nem könnyű utat járja, amit ez a vállalat, azaz az árral szemben úszik, "(…) a válságban nem is lehet mást tenni, az árral szemben kell úszni" - hangsúlyozta, mert a beletörődés, a gyenge akarat, a visszahúzódás, az önfeladás csődbe vezet.

Kitért a szakképzés rendszerének megújítására: le kell számolni az előző magyar szakképzési rendszerhez kapcsolódó romantikus illúziókkal - közölte. Érvei szerint ugyanis az ország szakképzési rendszere munkanélkülieket termel ahelyett, hogy munkába állítaná a fiatalokat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a jövő a nagy ipari komplexumok és az egyetemek együttműködésében rejlik, nincs értelme az államnak egyetemeket fenntartani, fejleszteni, ha azok nem kapcsolódnak azon termelőüzemekhez, amelyek majd alkalmazni fogják a magas tudással rendelkező fiatalokat.

Az új, több mint 23 ezer négyzetméteres miskolci gyáregységgel a Bosch autóipari kapacitása bővül. A vállalat jelenleg 1.900 embert foglalkoztat a borsodi megyeszékhely gyárában. A beruházással a dolgozók létszáma előreláthatólag 3.000 főre emelkedhet a következő három évben. Az új gyárépület egy év alatt épült meg, a beruházáshoz az Észak-Magyarországi Operatív Program 981 millió forinttal járult hozzá.

A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon, ebből több mint 26 milliárd forintot az autóipari gyárba, és további mintegy 13 milliárd forint befektetésére lát lehetőséget az elkövetkező öt év során azért, hogy az épület elnyerje teljes felszereltségét és maximális kapacitását - közölte Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja az átadó ünnepségen.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. szeptember 23. 10:14
    „Ha ismered a zászlód rögtön tudod miért nem olvasható a BOSCH felirat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: ez modernkori ˝padlássöprés˝

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány azt várja az emberektől: a családjaik adják össze a végtörlesztéshez szükséges pénzt. Tovább olvasom