Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Átadták a budapesti építészeti nívódíjakat

Idén négy épület tervezői nyerték el a Budapest Építészeti Nívódíj pályázat fődíját, a beérkezett 18 pályamű közül. Öt kategóriában lehetett pályázni, ám nem mindegyikben hirdettek győztest. Az elismeréseket és az 1 millió forintos pénzjutalmakat Demszky Gábor főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes adta át szerdán a Főpolgármesteri Hivatalban.
A pályázatra 2006 júniusa után használatba vett épületek tervezői jelentkezhettek. A pályázat célja az építészeti és környezetkultúra fejlődésének, új érték teremtésének, valamint a hagyományos értékek megőrzésének elősegítése, a városképet formáló építészeti alkotások, az igényesen megtervezett és megépített, értéknövelő módon rehabilitált építészeti alkotások megvalósításában résztvevők jó együttműködésének ösztönzése volt - mondta a díjátadó ünnepségen a főpolgármester. A pályázatokat 5 kategóriában - közhasználatú vagy közösségi célú intézmény; iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület; legalább négy lakást tartalmazó lakóház; műemlék-helyreállítás és rehabilitáció, valamint egyéb, környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás - lehetett benyújtani.

A 15 tagú bizottság lakóház, valamint a műemlék helyreállítás és rehabilitáció kategóriában nem adott ki díjat, viszont két irodaházat is kiemelkedően jó színvonalúnak ítélt, ezért az "iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület" kategóriában két díjat is kiosztottak.

Nívódíjat kaptak a XI. kerületi Kopaszi-gát tervezői, a környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás kategóriában. Az indoklás szerint a főváros számára fontosak az olyan kísérletek, ahol a fejlesztő és az építész együttműködéséből az ott élők számára "jó helyek" keletkeznek, emellett gondolatiságukkal és igényességükkel a város arculatát gazdagítják.

Közhasználatú vagy közösségi célú intézmény kategóriában a Tűzoltó utcai Semmelweis Egyetem, Oktatási Központ alkotói voltak érdemesek az elismerésre. Az ítészek szerint ugyanis a Tűzoltó utcában a szomszédos épülethez csatlakozás megoldása mintaszerű, a gyalogos passzázs felé néző, jól tagolt homlokzat alkalmazkodik a környezet beépítéséhez. Az üveggel határolt belső udvarok térhatása kelleme, így az épület összességében nagyvonalú, elegáns és jól funkcionál.

Iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület kategóriában két győztest is hirdettek. A 101 éves kőbányai Richter Gedeon Kémiai Kutató- és Irodaépület újratervezőit először némi homlokzat-felújítással, majd egy összefüggő arculati terv elkészítésével bízták meg. A bizottság tagjai szerint az épület nem elnagyolt, szögletes és hideg fajta, nem tekintélyelvűen méltóságteljes, inkább racionálisan innovatív, funkcionalitásában és méreteiben is a helyén van. Igen látványos, elegáns, annak ellenére, hogy az arculatformálás csak részben sikerült.

A másik győztes a KRÜLL-UNG irodaház tervezőcsapatának munkája, amely az óbudai Duna part egységes építészeti karakterrel, stílussal, vagy funkcióval rendkívül nehezen leírható részén helyezkedik el. Az új központ építészeti minőségével kirí környezetéből.

Az épületet a tervezés, a kivitelezés és a részletek tekintetében is a maximalizmus jellemzi, amely követendő példává kell, hogy emelje a házat a szakmai-, és nagyközönség számára is - áll a bírálók értékelésében.

Valamennyi győztes pályázat 1 millió forintos jutalmat és emlékplakettet kapott.

Félmillió forinttal járó díjat kapott a Budafoki Víztorony a környezet-, és arculatformáló innovatív alkotások kategóriájában. A bizottság tagjainak véleménye szerint az impozáns mű közelről meghökkent és kérdések sorát ébreszti. A technikailag bravúros szerkezeti kialakítás és a nagystílű forma sem tudja ugyanis feledtetni a közvetlen környezet kialakításának ideiglenességét, alulhasznosítottságát. A bírálók szerint ugyanis jó lenne, ha kilátóként is beilleszkedhetne a város életébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken adják át a Prima Primissima Díjakat

Hatodik alkalommal adják át péntek este a Prima Primissima Díjakat Budapesten. A Magyar Televízió 20… Tovább olvasom