Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Átadták a csatornát Pusztacsaládon

A 290 lelket számláló Pusztacsaládon hivatalosan az elmúlt szombaton adták át a szennyvízcsatorna-hálózatot. A 78 millió forintos beruházás 75 százalékára nyertek el pályázati támogatást, a többit a lakosság és az önkormányzat tette hozzá.
A pusztacsaládiak egybehangzóan azt mondják: minőségi előrelépés, hogy a településükön működik már szennyvízcsatorna-hálózat és tisztító. Korábban kéthetente, havonta kellett szippantós kocsit rendelni, hogy elszállítassák a szennyvizet, ami minden alkalommal több ezer forintos kiadást jelentett. Még a kivitelezés megkezdése előtt egy közvélemény-kutatást tartottak, amelyen a lakosság 80 százaléka helyeselte, sőt, támogatta az önkormányzatot, hogy vágjon bele a hálózat kiépítésébe, és vegyen részt a SAPARD-pályázaton.
2002-ben mintegy 54 millió forintot el is nyertek, így megkezdődhettek a munkálatok. A teljes közműfejlesztés 78 millióba került, így a helybéliek és az önkormányzat pótolta a hiányzó összeget. A hálózat tavaly augusz-

tus óta már üzemel, eddig panasz nem érkezett. A tisztító mellett lakók szinte semmit sem vettek észre. Kellemetlen szagok nem kerülnek ki a telepről.
– Az önkormányzat, hogy megfeleljen a kiírásnak, három évre hitelt vett fel, ugyanis az uniós pályázatok utófinanszírozásos rendszerűek – mondja Balogh Ferencné polgármester. – A kivitelezők ilyen feltételek mellett pedig nem vállalják a munkát. Csak akkor, ha időben fizetünk. Szerencsére a kölcsönt sikerült letörlesztenünk. A csatornahálózat a lakókra is nagy terhet ró, hiszen családonként mintegy 120 ezer forint volt a hozzájárulás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy megérte, hiszen ha nem használtuk volna ki a lehetőséget, ki tudja, hogy mikor épülhetett volna meg a szennyvízcsatorna a településen.

Egy éve üzemel, most avatták fel

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor avatta fel az elmúlt szombaton a szennyvízcsatorna-hálózatot és a tisztítót. A politikus ünnepi beszédében kiemelte, különösen fontos a kisfalvak életének támogatása, a helyben élők segítése. A falu nem elavult településforma, megtartása mindannyiunk érdeke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megrendelhető a 2. receptköny is

Az első kötet mintájára elkészült a második kisalföldes receptkönyv is, Tovább olvasom