Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Átadták a felújított Jurisics-várat

A kőszegi vár funkcióbővítő felújítása három évvel ezelőtt kezdődött el és két ütemben zajlott.
Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Kőszegen a több mint 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatással, valamint kormányzati forrásból és önkormányzati önerő felhasználásával felújított Jurisics-várat Kőszegen.

Huber László (Fidesz-KDNP), Kőszeg polgármestere az avatóünnepségen hangsúlyozta: a történelmi kisváros életében mindig egyfajta fordulópontot jelentett a vár megújítása, amely a törökök elleni küzdelem idején a védelem fokozását, ma viszont kulturális, turisztikai és örökségvédelmi célokat szolgál.

Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: a kőszegi végvár és annak története a magyarság "csakazértis megmaradásának" egyik fontos jelképe, amelyre méltán lehetünk büszkék.

A Jurisics-vár funkcióbővítő felújítása három évvel ezelőtt kezdődött el és két ütemben zajlott, a munkálatoknak köszönhetően megújultak a történelmi épület belső terei, teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, a lovagtermet, az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott konferenciákat, kiállításokat, de akár egy igazi lovagi vacsorát is meg lehessen rendezni.

A felújításnak köszönhetően teljesen megújult az épület homlokzati része, a második ütemben pedig új burkolatot kapott a vár külső és belső udvara, valamint megújult a turistaszállónak is használt szárnya, amelyben kulturális, és hagyományőrző egyesületek is helyet kaphatnak.

Mint ahogyan azt az ünnepi alkalmat megragadva a város vezetői közül többen is megfogalmazták: a vár felújítása még korántsem ért véget, hiszen szükség volna a várfalak javítására, a tetőszerkezet cseréjére, az Esterházy Miklós által 1771-ben állíttatott Madonna-oltár restaurálására, valamint a kőszegi várszínház színpadának és lelátójának megújítására is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön épül Bátonyterenyén?

A Nógrád megyei település önkormányzata azt tervezi, hogy földterületet ajánl fel új börtön… Tovább olvasom