Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a Kármán Tódor-díjat

Három magánszemélynek és három cégnek adományozott Kármán Tódor-díjat Hiller István oktatási és kulturális miniszter; az oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységekért járó elismeréseket Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) államtitkára adta át csütörtökön Budapesten.
A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kármán Tódor-díjban részesült a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Polgár András közgazdász, az X-Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatója, valamint Solymosi József, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára. Megosztott Kármán Tódor-díjat kapott a TEVA Gyógyszergyár Zrt. és a TEVA Magyarország Zrt., Kellner Pál 2009. december végén elhunyt amerikai-magyar állampolgár, néhai bankigazgató tevékenységét pedig posztumusz Kármán Tódor-díjjal ismerték el.

Az indoklás szerint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. az anyagtudományi és a gépészmérnöki területnek az utóbbi négy évben 35 millió forint szakképzési támogatást adott, kutatás-fejlesztés támogatásként pedig 27 millió forintot juttatott a Pannon Egyetemnek. A különböző egyetemi és hallgatói eredmények és rendezvények támogatására 20 millió forintot áldozott.

Polgár András a Színház- és Filmművészeti Egyetemet alapítványán keresztül két éve támogatja. Az egyetemi színházi oktatás innovációjára, az egyetem hatékonyabb színházszakmai integrációjára az első évben 13.330.000 forintot, a második évben 16.404.000 forintot adományozott.

Solymosi József az alapítványán keresztül ösztöndíjakat folyósít, a tudásközpontok, kutató műhelyek támogatásával a hallgatóknak, s az oktatóknak, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek kiemelkedő támogatást nyújt.

A TEVA Magyarország Zrt. évek óta segíti anyagilag a Romaversitas Alapítványt a roma fiatalok felsőoktatási képzése érdekében; évente 25 diáknak ad ösztöndíjat. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. vegyipari szakközépiskolákat támogatott 2008-ban 10 millió, 2009-ben 14,5 millió forint összegben.

Kellner Pál több mint száz diák egyéves amerikai egyetemi képzését segítette azzal a céllal, hogy az ott szerzett tudást hozzák Magyarországra. Az elmúlt 18 év alatt 6 millió dollárt költött erre a célra. A kiutazó diákok kiválasztását személyesen felügyelte.

Az oktatási tárca által 2000-ben alapított elismerésben egy évben legfeljebb öten részesülhetnek. Az elmúlt kilenc évben összesen 41 intézmény és magánszemély részesült az elismerésben.

Kármán Tódor magyar születésű amerikai gépészmérnök, fizikus, az aerodinamika világhírű művelője volt. A róla elnevezett díjat azok a természetes- és jogi személyek érdemelhetik ki, akik a társadalmi felelősségvállalás tekintetében kiemelkedő támogatást nyújtanak általános iskolai tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Ugyancsak fontos szempont, hogy a vállalkozások miként segítik ösztöndíjakkal, együttműködési megállapodásokkal - az oktatási intézmények kutatási és tudományos munkáját.

A díjra pályázni lehet, illetve az oktatási, kutatási intézmények, vagy az oktatásban és kutatásban résztvevő személyek tehetnek javaslatot. A pályázatokat, javaslatokat hattagú, elismert gazdasági szakemberekből álló kuratórium bírálja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BorsodChem segíti a vám- és pénzügyőrség nyomozását

A BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) továbbra is segíti a vám- és pénzügyőrség nyomozását; az ügyben károsult… Tovább olvasom