Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Átadták a Külügyminisztérium Lánchíd-díjait

Jeszenszky Géza egyetemi tanár, volt külügyminiszter, posztumusz Fasang Árpád zongoraművész, egykori UNESCO-nagykövet és ugyancsak posztumusz Herczegh Géza, az ENSZ Hágai Nemzetközi Bíróságának volt tagja kapta idén a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetést, az úgynevezett Lánchíd-díjat. Az elismerést Martonyi János külügyminiszter adta át kedden Budapesten.
A miniszter elmondta, a díj nem áll arányban a kitüntetettek életművével, amelynek jelentősége - véleménye szerint - az elkövetkező években még nyilvánvalóbb lesz. Úgy fogalmazott: a díjazottakra "az egész magyar nemzet büszke lehet".

A Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetést minden évben augusztus 24-én, a Lánchíd 1842-es alapkő-letételi ünnepségének évfordulóján adják át a Külügyminisztériumban. Az elismerést olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Magyarország külpolitikai érdekeinek érvényesítésében, a magyar diplomáciai és konzuli szolgálat működésének fejlesztésében, az euroatlanti integráció elmélyítésében, illetve az ország kétoldalú kapcsolatainak fejlesztésében.

Martonyi János azt mondta, Jeszenszky Géza "a legnehezebb időben" volt külügyminiszter. A mai magyar külpolitika "kevesebb, gondolatszegényebb" lenne nélküle - tette hozzá -, arra kérve elődjét, hogy a jövőben is segítse munkáját.

Jeszenszky Géza 1990-94 között volt külügyminiszter, majd az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában részt vevő magyar delegáció helyettes vezetője lett. Ugyancsak tagja volt a Nyugat-európai Unió közgyűlésébe megfigyelői státusszal delegált magyar küldöttségnek. 1995-98 között a Magyar Atlanti Tanács elnöke lett, majd 1998-2002 között washingtoni nagykövetként tevékenykedett.

Fasang Árpádról szólva Martonyi János úgy fogalmazott, "egyedülálló jelenség" volt, művész és diplomata egy személyben, aki nélkül másként alakultak volna az elmúlt húsz év történései.

Fasang Árpád eredményes zenei pályafutását háttérbe szorítva az Antall-kormány idején az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkáraként, majd UNESCO nagykövetként, nyugdíjba vonulásáig pedig Mádl Ferenc köztársasági elnök tanácsadójaként dolgozott. Létrehozta a Francia-Magyar Ifjúsági Alapítványt, amelynek segítségével több száz francia anyanyelvű nyelvtanár tanított Magyarországon, nagy részük vidéken. Munkája elismeréseként a Francia Nemzeti Érdemrend és a Francia Becsületrend kitüntetését vehette át.

Kivételes nemzetközi jogász volt Herczegh Géza, aki mindent elért, amit a szakmájában lehetett - emelte ki a külügyminiszter. Hozzátette: szakértelme nagy segítséget jelentett például a bős-nagymarosi helyzet rendezésében is.

Herczegh Géza 1990-93 között az Alkotmánybíróság bírája, majd az ENSZ Hágai Nemzetközi Bíróságának tagja volt. Nemzetközileg is kiemelkedő, széles körű tudományos kutatómunkát folytatott, a Vöröskereszt szakértőjeként több nemzetközi konferencián is részt vett.

A Lánchíd-díjat 2004-ben alapította a Külügyminisztérium. Az elmúlt években mások mellett a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat vezetőjét, a Baptista Szeretetszolgálat elnökét, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság elnökét, kutatókat és egyetemi tanárokat is kitüntettek a díjjal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel teherautó borult fel Tiszaújvárosban

Granulátumot szállító lengyel pótkocsis teherautó borult fel Tiszaújvárosban kedden kora délután,… Tovább olvasom