Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői nyolcadik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján.
Az irodalom kategóriában Moldova György író; a sport kategóriában Buzánszky Jenő olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat tagja; a népművészet és közművelődés kategóriában a Csík Zenekar részesült az elismerésben. A képzőművészet kategória nyertese Kubinyi Anna textilművész, a zeneművészet kategóriáé Érdi Tamás zongoraművész, az építészet és építőművészet kategóriáé Balázs Mihály építész lett. A Prima Primissima Díjat a tudomány kategóriában Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló; az oktatás és köznevelés kategóriában Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző; a sajtó kategóriában Veiszer Alinda műsorvezető; a színház- és filmművészet kategóriában Koltai Lajos operatőr kapta. Közönségdíjat vehetett át Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

"A magyar gazdaság képviselői számára fontos a tudomány, a kultúra, a köznevelés, a sport társadalmi munkamegosztásban betöltött szerepe és ezen területek kiváló képviselőinek elismerése" - hangsúlyozta a díjátadó gálán mondott köszöntőjében Csányi Sándor.

Mint a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke rámutatott, egy ország minőségét, a világban betöltött szerepét nem lehet csak gazdasági mutatókkal leírni, nemzeti identitását nem elsősorban ezek adják. "Ezért nagyon fontos, hogy elismerjük azokat, akik jelentősen hozzájárulnak az ország szellemi vagyonának gyarapodásához, akik kitartásukkal példát mutatnak és eredményeik, műveik megalapozzák nemzeti öntudatunkat" - fűzte hozzá.

Csányi Sándor felidézte: az elmúlt nyolc évben több ezer jelöltből 240 primát választottak ki, akik közül 80-an primissima díjat, 8-an közönségdíjat kaptak. "Ha a számokat és a mögöttük lévő embereket, illetve teljesítményeket nézzük, akkor azt mondhatjuk, a Prima Primissima Alapítvány betöltötte hivatását: hozzájárult a közélet, a közgondolkodás, a társadalmi megbecsülés javításához" - jegyezte meg.

Mint a kuratórium elnöke elismerte, a díjat minden évben további százak is megérdemelnék, de reményei szerint a következő esztendőkben ők is primák vagy primissimák lesznek.

A Prima Primissima Díjat és Alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélheti oda a kitüntetést.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, a többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíj szintén 50 ezer euróval jár.

A műsorvezető a pénteki díjátadón a vendégek között köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnököt, Pintér Sándor belügyminisztert, Hende Csaba honvédelmi minisztert, Mesterházy Attilát, a Magyar Szocialista Párt elnökét, valamint a megjelent államtitkárokat, nagyköveteket.

A díjazottak

Moldova György Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg 1934. március 12-én született Budapesten. Novellái, regényei, szociológiai ihletésű riportjai 1955 óta jelennek meg. Több mint 90 könyv szerzője, a hazai humor és szatíra meghatározó alkotója. Rendkívül népszerű szerző, művei több millió példányban keltek el, némelyik kilenc kiadást is megért.

Buzánszky Jenő olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, edző, a legendás Aranycsapat tagja 1925. május 4-én született Újdombóváron. Pályafutását 13 évesen kezdte a Dombóvári Vasutasban. Tagja volt az 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet szerzett válogatottnak, játszott az 1953-as angolok elleni, 6:3-ra végződött találkozón. Aktív pályafutása után edzőként, technikai vezetőként továbbra is a labdarúgással foglalkozott, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke is volt. Széchenyi-díjban és Szent István-díjban részesült.

A 22 éve működő Csík Zenekar a magyar népzene tolmácsolója. A népzene és a könnyű műfajok érdekes és sikeres ötvözésével új műfajt teremtettek. Számtalan lemezük jelent meg, legutóbb idén a Szívest Örömest című CD és DVD. Az együttes Magyar Örökség Díjban részesült, vezetőjét, Csík Jánost pedig Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Kubinyi Anna textilművész 1949. február 10-én született Makón, az Iparművészeti Főiskola gobelin szakán diplomázott, egyéni szövésmódja a textilplasztika. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készíti kenderből, melyet maga fest. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, az utóbbi évtizedben erdélyi utazásainak hatására az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozza fel. Munkásságát Magyar Művészetért Díjjal is elismerték.

Érdi Tamás zongoraművész 1979-ben született, egy hibás inkubátor-kezelés következtében elveszítette a látását. 15 évesen aratta első sikerét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével. 17 évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. A Bécsi Zeneakadémián tanult, 2002-ben a torontói Royal Conservatorium ösztöndíjasaként szerzett művészdiplomát. Eddig 25 országban adott koncertet, itthon szinte minden szimfonikus zenekarral fellépett már. Korábban Junior Prima díjat kapott.

Balázs Mihály építész, egyetemi docens 1955. november 26-án született Hernádon. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát 1980-ban. Főbb középületei közé tartoznak görög katolikus templomok Kazincbarcikán és Fehérgyarmaton, római katolikus templomok Sopronban, Budapesten és Győrben, a hittudományi főiskola épülete Nyíregyházán. Legújabb műve a pécsi tudásközpont és szülőfalujában, Hernádon a községháza. Munkásságát Ybl- és Kossuth-díjjal is elismerték.

Rubik Ernő építészmérnök, feltaláló 1934. július 13-án született Budapesten, 1967-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1970-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol 1986-ig tanított is. A Magyar Mérnök Akadémia egyik alapítója, melynek 1990 és 1996 között elnöke volt. Nevéhez több logikai játék megalkotása fűződik, a világszerte ismert és népszerű Rubik-kocka feltalálója. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.

Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a "Dévény speciális manuális technika - gimnasztika módszer", a DSGM kidolgozója, amely a mozgássérülések területén kimagasló eredményeket mutat fel gyermekeknél és felnőtteknél is. Fél évszázada gyógyít és tanít. Jelenleg a róla elnevezett alapítvány vezetője, 1996 óta speciális tréningeket tart a Magyar Nemzeti Balett művészei számára, tevékenységéért Batthyány-Strattmann László-díjat kapott.

Veiszer Alinda műsorvezető, riporter, a Gödöllői Református Líceumban érettségizett, majd a szegedi egyetem kommunikáció szakán diplomázott. A Klubrádióban kezdte a szakmát, 2004-ben riporterként dolgozott Az Este című műsorban, később a Kultúrház és a Miért? című történelmi magazin házigazdája lett. 2006 nyarán indult portrésorozata, a Záróra, melyet az m2 ötödik éve sugároz. Munkásságát Junior Prima díjjal is elismerték.

Koltai Lajos Balázs Béla-díjas és Kossuth-díjas operatőr, rendező 1946. április 2-án született Budapesten. Olyan legendás filmek fűződnek nevéhez, mint a Megáll az idő, a Találkozás Vénusszal, a Csodálatos Júlia és az Oscar-díjas Mephisto. A Maléna című filmért a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjra jelölték. Első rendezése a Kertész Imre műve alapján készült Sorstalanság volt 2005-ben, ezt követte az Este 2007-ben. Tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának, az Amerikai Operatőrök Egyesületének, az Amerikai Rendezők Szövetségének.

Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az ELTE magyar-történelem szakán szerzett diplomát, itt végezte doktori iskoláját. A világ 155 országában forgatott útifilmet, készített tudósításokat. A Magyar Rádió riportere, a Magyar Televízió szerkesztője volt. Jelenleg egy golfmagazin és egy turisztikai kiadvány főszerkesztője. Számos könyve jelent meg. A Tv2 Világszám magazinjának házigazdája és az InfoRádió Világszám műsorának szerkesztő-műsorvezetője. Alkotóközösség tagjaként Pulitzer-emlékdíjas újságíró.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. december 04. 20:59
  „"Prima primissima szekus a díjazott:
  A fideszzsidó Heltai Pétert ugyanazon a napon tüntették ki a Prima Primissima sajtódíjjal és a vele járó 10 ezer euróval, mint amikor a sajtóban megjelent cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Ceausescu idején spion volt. Heltai most azt állítja, ,,zsarolták". Ismerve jellemét, a zsarolás nyilván nagyobb összegű lejben vagy külföldi utazás engedélyezésében nyilvánult meg.
  Az Erdélyből az Ara-Kovács és Tamás Gáspár-féle cionistákkal gyanús körülmények között áttelepült Heltai még a rendszerváltás előtt a Szabad Európa Rádió budapesti irodájában keresett és ideiglenesen kapott munkát, de onnan az amerikai titkosszolgálati átvilágítás után kizárták. (Kirekesztették, ahogyan egy médiacionista mondaná más esetekben.)
  Heltait azután az elhunyt milliárdos, Ungár András (Ungár Klára testvére, és a Mazsihisz egykori főpénztárosának fia) és felesége, milliárdjait öröklő közismert holokauszt-luvnya, Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum későbbi igazgatója vette szárnya alá. Schmidt Orbán főtanácsadójaként be is ajánlotta "Hegelt" Orbánnak, aki azonnal megbízta az InfoRádió és a Budapesti Kommunikációs Főiskola alapításával. Az előbbinek résztulajdonosa, az utóbbinak igazgatóságának elnöke lett - egyéb álláshalmozása mellett.
  Heltai szekus múltja undort keltő. Olyannyira, hogy még gimnáziumi osztálytársairól is írt jelentéseket. Például olyanokat, amelyekben beköpte, az osztálykirándulásokon ki mit énekelt. Azaz milyen tiltott dalokat.
  Heltai Pétert(Hégel ügynök) most Prima Primissima Díjjal tüntették ki. Vele együtt az ´56-os akasztásokban jeleskedő diktátort, Kádár Jánost ma is éltető másik cionistával, Moldova Györggyel együtt."”
 • 1. varadipal 2010. december 04. 15:56
  „Tokody Ilona nem tett le eleget az asztalra?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükörjég miatt torlódás alakult ki a 81-es főúton

Tükörjég borítja a 81-es főutat Mór külterületén, emiatt több kamion nem tudott felkapaszkodni az… Tovább olvasom