Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Átadták a Srí Lanka-i magyar falut, Hungamát

Magyarországtól hétezer kilométernyire, az India-óceán könnycsepp formájú szigetén, Srí Lankán pénteken átadták a magyar falut, szingalézül: a Hungamát. Több más ország is épít hasonló lakótelepet, de a Hungama az első, amelyet felavattak a szökőár pusztítása óta.
A névadással is kifejezi a helyi közösség a magyarok önzetlen segítségnyújtásáért érzett háláját, ahogyan az a falu határán felállított emléktáblán is olvasható. A régióban több más ország is épít hasonló lakótelepet, de a Hungama az első, amelyet felavattak a szökőár pusztítása óta.

A Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság röviddel a 2004. december 26-i természeti csapás után kezdett neki az adománygyűjtésnek a civil társadalom körében. Az önkormányzatok, egyes vállalatok és egyének mintegy 70 millió forintot adtak össze, ebből épült fel a csaknem kész állapotban lévő 100 házas magyar falu fél év alatt. Ez az első nagyobb szabású projekt, amely magyar segítségből valósult meg az országban.

Az átadási ünnepségen a Srí Lanka-i kormány két minisztere és egy kormánymegbízott is megjelent, Magyarországot az indiai nagykövetség első beosztottja, Pethő Gyula képviselte. A civilek nevében Szabó Gábor, a Fejér megyei képviselőház elnöke adta át a lakótelepet, megnyitó beszédében példaértékűnek nevezte a szolidaritásnak azt a magas fokát, amelyet a magyar társadalom tanúsított az áldozatok iránt a cunami után.

Az eddigi legnagyobb szabású, Srí Lankán kívül Indonéziát is érintő magyar segélyakcióban a Magyar Máltai, a Magyar Ökumenikus és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Caritas és a Magyar-Srí Lanka-i Baráti Társaság vett részt. Összesen mintegy 1,5 milliárd forintot mozgósítottak, ebből a pénzből építenek lakóházakat, közösségi létesítményeket, árvaházakat. A Hungama felépítéséhez az érdiek 2 millió, a százhalombattaiak 1, székesfehérváriak 6,5, a Dabason és környékén lakók 13,5, a Fehér megyeiek 2, a kőbányaiak 16 millió forinttal járultak hozzá.

Hungama a Srí Lanka déli részén, a cunami által szinte teljesen letarolt Hanbantote városka egyik negyedeként épült meg. A szűkebb körzetben mintegy 8 ezren haltak meg a szökőár pusztításában. Csak a piactéren 1500-an lelték a halálukat, amikor a 15 méter magasra csapott hullámok elérték a partot.

A magyar falut az őserdőből kiszakított, a kormány által felajánlott telken építették fel helyi munkaerőt használva. A falut a kormány rendeletének megfelelően a veszélyzónán kívül, a parttól több száz méterre távol alakították ki. A falu építésébe a Baptista Szeretetszolgálat is betársult, közösségi házat emelt szintén magyar adományokból.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcserés csalók

Az Inszol rt. nevében járja Győrött Újváros és Sziget utcáit néhány csaló, ablakcserét ajánlanak és… Tovább olvasom