Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Átadták a Tiszavirág hidat Szolnokon

Átadták a Tiszavirág gyalogos- és kerékpároshidat pénteken Szolnokon; a városközpontot a település sport- és pihenőövezetével, a Tiszaligettel összekötő folyami átkelő a leghosszabb Közép-Európában.
Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár a városi hídfőnél összegyűlt mintegy kétezer ember előtt, ünnepi beszédében, utalt arra, hogy a híd építési költségeinek 75 százalékát az Európai Unió fedezte.

Németh Miklós, a fővállalkozó Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, számukra is kihívás volt a tiszavirágot mintázó kecses acélszerkezetes alkotás elkészítése, mert különleges, ritkán alkalmazott műszaki megoldások sorát kellett felvonultatniuk.

Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere arról beszélt, hogy a Tiszavirág híd rajzát választották a Szolnok Épül program logójává, mert ez a fejlesztés hűen szimbolizálja a beruházások jelentőségét. Emlékeztetett arra, hogy a híd elkészülte mellett a belvárosi rekonstrukció részeként új arculatot kapott a város főtere, a Tisza-parti részen az utcákat esztétikus térkövekkel burkolták és felújították Szolnok régi alma materét, a Verseghy nevét viselő gimnáziumot.

A város új jelképe a híd. Fotó: Kovács Mihály
A város új jelképe a híd. Fotó: Kovács Mihály

A város új jelképének számító hidat Beer Miklós váci püspök szentelte fel, majd az avatási ceremónia hagyományainak megfelelően egy söröshordót gurítottak át a rajta a tiszaligeti hídfőig.

A 450 méter hosszú, a tiszavirág nevű kérészfajt mintázó átkelő és környezetének kialakítása nettó 1,2 milliárd forintba került. Az építési munkát a Közgép Zrt. 2009 augusztusába kezdte meg, és 17 hónapon át csaknem száz ember dolgozott rajta. A 6 méter széles, 550 tonna össztömegű átkelőt éjszakára 824 ledes lámpatest világítja meg. A műszaki adatok szerint óránként 11.750 ember kelhet át rajta, köztük kerekes székesek is, akiket rámpa és lift segít.

Avatási ceremónia. Fotó: Kovács Mihály
Avatási ceremónia. Fotó: Kovács Mihály


A projekt részeként új dísztér épült a hídfő város felőli részén, ahol az ottani I. világháborús emlékmű mellett felállítják a Szolnokon 1934-ben emelt, a szovjetek által 1944-ben ledöntött ereklyés országzászlót.

A Tiszavirág híd építésének krónikájához hozzátartozik: átadásának határidejét eredetileg 2010. szeptember elsejére, Szolnok város napjára tűzték ki, a beruházás kivitelezését azonban az elmúlt évi vis maior helyzetek - elsősorban a Tisza magas vízállása - nehezítették, ezért csúszott az avatása.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2011. január 22. 11:26
    „Fantasztikus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két rendőrautó is összetört egy balesetben az M0-ás autóúton

Budapest - Két rendőrautó is összetört az M0-ás autóúton péntek délután abban a balesetben,… Tovább olvasom