Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Átadták az M6-os autópálya 8,3 kilométeres új szakaszát

Felavatták az M6-s autópálya M0-Érdi tető közötti 8,3 kilométeres szakaszát, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter adott át kedden.
Az autósok 14 órától vehetik birtokba az új szakaszt, amely kedd éjfélig mindenki számára ingyenes, majd szerdától csak a személyautóknak nem kell autópályadíjat fizetni ezen a szakaszon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: 6 év alatt több mint duplájára, csaknem 1200 kilométerre nőtt a gyorsforgalmi utak hossza Magyarországon. Meggyőződése szerint ezt az időszakot az utókor történelmi léptékűnek fogja nevezni, amelyet csak Baross Gábor nagymérvű vasútfejlesztéseihez lehet mérni. A kormányfő szerint a közös kultúrán és történelmen kívül az is egyben tarthat egy országot, ha polgárai jó minőségű autópályákon érhetik el egymást.

Eredetileg 2007. februárjában fejezték volna be a munkálatokat a kedden átadott szakaszon, ám a sok közműkiváltás miatt szükség volt a kivitelezési határidő módosítására. Eszerint augusztus végén befejezték az autópálya M0-Érdi tető közötti szakaszának építését.

A NIF Zrt. korábbi tájékoztatása szerint az útszakaszt a Vegyépszer Zrt. kivitelezi, csaknem nettó 48 milliárd forintért. Az építés egy kilométerre vetített fajlagos költsége megközelíti a 6 milliárd forintot, ami 4-5-szöröse egy átlagos síkvidéki sztrádaszakasznak. A rendkívül magas építési költség oka, hogy a szakaszon 29 műtárgyat (alul- és felüljárót), 4 csomópontot kellett megépíteni, továbbá kármentesíteni kellett a korábbi Metallochemia vegyi gyártelep területét, amelyen a gyorsforgalmi útszakasz áthalad.

Az M6-os autópálya az M0-ás körgyűrűtől elválva Nagytétény-Diósd vasútállomás térségében keresztezi a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalat, majd áthalad a volt Metallochemia kármentesített telepén. Azt követően a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal mentén halad az autópálya, majd közös felüljáróval keresztezi a vasútvonalat és a Nagytétényi utat.

A Budapest-Érd közigazgatási határát elérve a 6-os számú főút fölött halad tovább. Érd területét elhagyva a közműsávval párhuzamosan haladva éri el a nyomvonal Érd-Ófalu térségét, ahol a 6-7-es számú főutak jelenlegi elkerülő szakaszának keleti oldalán párhuzamosan vezet az Érdi tetőig és csatlakozik a már elkészült M6-os sztráda Érd-Dunaújváros szakaszhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai lövöldözés Finnországban: kilenc halott

A lövöldöző megpróbált öngyilkosságot elkövetni, ez azonban nem sikerült neki, és túlélte a… Tovább olvasom