Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Átadták Közép- és Kelet Európa legnagyobb földgáztárolóját

A zsanai földgáztároló üzleti alapon létesült, ezért költsége nem terheli a gáz fogyasztói árát.
A német E.ON csoport 35 milliárd forintos beruházásával elkészült Közép- és Kelet-Európa legnagyobb földgáztárolójának bővítése Zsanán, amelynek tárolókapacitása ezzel meghaladja a 2,1 milliárd köbmétert.

A létesítményt Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter és Hans-Peter Floren, az E.ON Gas Storage GmbH vezérigazgatója adta át.

A kereskedelmi földgáztároló üzleti alapon létesült, ezért a beruházás költsége nem terheli a gáz fogyasztói árát - jelezte Hónig Péter miniszter.

Az MTI kérdésére a miniszter elmondta: a gáztároló a német cég kereskedelmi tárolója, amelybe akkor vásárol gázt, amikor olcsóbban tud venni a piacon, majd amikor magasabb az ár, akkor értékesíti.

Hónig Péter utalt a múlt évben kitört gázválságra, amelyet azért tudott Magyarország könnyen átvészelni, mert megfelelő tárolókapacitása volt.

Az átadáson részt vett Dusan Mrakic, szerb bányaipari és energiaügyi államtitkár, aki újból köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy az elmúlt évi gázválság idején az E.ON-nal együtt segítséget nyújtott Szerbiának.

A zsanai földgáztároló fejlesztésére több ütemben került sor, az E.ON 2006-ban 100 millió köbméterrel, majd 2007-ben 200 millió köbméterrel bővítette a tárolót.

A német cég 2008 augusztusában kezdte meg a tároló legutóbbi bővítését, amelyet 2009 októberében fejezett be. A tároló mobilgáz-kapacitása 600 millió köbméterrel növekedett, csaknem eléri a 2,2 milliárd köbmétert. A betárolási kapacitás bővítésére is sor került, így akár 17 millió köbméter is betárolható egyetlen nap alatt.

A napi kitárolási kapacitást 4 millió köbméterrel növelték, így már eléri a 28 millió köbméteres napi mennyiséget.

Hans-Peter Floren, az esseni székhelyű E.ON Gas Storage GmbH vezérigazgatója hangsúlyozta: a gázellátás biztonsága ma már európai kérdés. Magyarország a gázellátás szempontjából a leginkább függő országok közé tartozik, amit a tárolókapacitás növelésével lehet csökkenteni.

Elköteleztük magunkat a magyarországi és a régiós gázellátás biztonságának megteremtése mellett, ezért ha kell, tovább növeljük tárolókapacitásunkat - jelentette ki a esseni központú cég vezérigazgatója.

Hónig Péter miniszter az MTI kérdésére elmondta: Magyarország felkészült a télre, a hazai stratégiai gáztárolókban 45 napig elegendő gázt tárolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy takarékszövetkezeti fiókot

Kiraboltak egy takarékszövetkezeti fiókot kedd délután Szombathelyen. Tovább olvasom