Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Átalakításra szorul az uniós pályázati rendszer

Átalakításra szorul az európai uniós pályázatok rendszere: le kell rövidíteni a határidőket, és kiszámíthatóvá kell tenni az elbírálást - fejtették ki a pályázati tanácsadók képviselői a Start Tőkegarancia Zrt. által rendezett csütörtöki budapesti konzultáción.
A tanácsadók szerint sem az előző sem a jelenlegi kormányzat nem tudta megjelölni azokat a stratégiai ágazatokat, amelyek köré csoportosítani lehetne az eu-s forrásokat. Ebből a szempontból az Új Széchenyi Terv is csak nagyon halvány körvonalakat rajzol fel véleményük szerint.

A 7 ezer milliárd összegű uniós forrásból a vállalkozások számára, a 200 milliárdos JEREMIE kerettel együtt, 800 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a konzultáció bevezetőjében Zoltán Csaba. A Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója hozzátette: eddig 4,2 ezer milliárd forint a megítélt pályázatok összege, ebből a leszerződött összeg 3,8 ezer milliárd forint, míg a már kifizetett tételek összege 1,2 ezer milliárd forint.

A jelenlévő pályázati tanácsadók elmondták: az EU forrásokból még rendelkezésre álló 2,8 ezer milliárdos összegből maximum 150-200 milliárd forintot lehet átcsoportosítani a vállalkozások számára mivel az EU nem teszi lehetővé az átjárást a Regionális Fejlesztési Alap, a Szociális Alap és a Kohéziós Alap között.

A gyorsan változó piaci körülmények között a pályázatok elbírálásánál szokásos minimum féléves elbírálási határidő igen hosszú, noha 15 nap a bírálat hivatalosan ideje, de ezt a hatóság meghosszabbíthatja 60 nappal, majd ezután önkényesen tovább húzza - közölték a pályázati tanácsadók képviselői.

A jelenlévő pályázati tanácsadók - amelyek tavalyi összes bevétele meghaladta az egy milliárd forintot - figyelmeztettek rá: a támogatás nem lehet azonos a segéllyel. A pályázatban megjelölt projekt valójában egy befektetés, amelynek meg kell térülnie, és a költségvetésnek illetve az önkormányzatoknak hosszabb távon adóbevételt - személyi jövedelemadót, tb-hozzájárulást, iparűzési adót, társasági adót - kell eredményeznie. Így az a sportcsarnok, amelyet működtetni sem képes a helyi önkormányzat, mivel nem tudja fizetni az energiaszámlát, valójában kidobott pénz.

Olvasóink írták

 • 2. TomborBözse 2010. szeptember 19. 15:55
  „az EU nem teszi lehetővé az átjárást a Regionális Fejlesztési Alap, a Szociális Alap és a Kohéziós Alap között.
  ???
  Ez nagyon nagy baj. Az igazán kidobott pénz, a romák felzárkóztatására elköltött fogalmam sincs hánymillió (-árd) Ft, mert onnan aztán adóbevétel egy szál sem...Akkor már inkább a segély nekik, valamilyen ellenszolgáltatás fejében.
  Persze kikérem magamnak, nem vagyok rasszista. Az a roma, aki becsületesen próbál megélni, dolgozni mint sok már ember, azokkal semmi baj. De... ezt ne az UNIÓ mondja meg! Nem ilyen pénzekre van szükségünk!
  A vállalkozásokat kell segíteni, de ne úgy, hogy itthon már a "saját erő" is több legyen a lehetséges minimumnál, mert ez is gátolja az igénybevevőket, akik tényleg tesznek is valamit a büdzsébe.”
 • 1. web 2010. szeptember 16. 18:01
  „és mi a helyzet a mosógép ill. a hűtőpályázatokkal????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonszámot cserélt áldozatával a rabló

A bűncselekmény előtt telefonszámot cserélt áldozatával az a miskolci rabló, aki italozás után… Tovább olvasom