Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Átalakítják a jogi szakvizsgarendszert

A jogi szakvizsgáról új kormányrendelet készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban - írta pénteki számában a Magyar Nemzet, amelynek pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint az új szabályozás januártól lépne hatályba.
A napilap információi szerint a jogi szakvizsga egységes marad. Mint írták, közömbös, hogy valaki bíró, ügyész, ügyvéd, közjegyző vagy jogtanácsos lesz-e, ugyanazokból a tárgyakból kell vizsgáznia. A kormányrendelet újdonsága, hogy a jelöltek eldönthetik, hogy milyen hivatásrendi bizottság előtt adnak számot a tudásukról. A következő évtől három írásbeli és egy szóbeli vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek, eddig ez fordítva volt.

Az írásbeli vizsgák az elméleti tudást mérik és tesztjellegűek lesznek. A szóbelin a szakvizsgázó - az eddigi rendszerrel ellentétben - gyakorlati felkészültségéről ad számot. A szóbeli vizsgáztatás Budapesten lesz, az írásbeli a vidéki egyetemi központokban is letehető.

Újdonság az is, hogy az írásbeli vizsgákra már az egyetem elvégzése utáni hároméves joggyakorlat második éve után jelentkezhet a jelölt, s ezeket a harmadik évben leteheti. A három vizsgatárgy közül kettő - a polgári és büntetőjog - lesz kötelező, a harmadik két további tárgy - alkotmányjog és Európa-jog - közül választható.

A rendelet januártól lépne hatályba, de 2013 januárjáig még a jelenlegi rend szerint is lehet vizsgázni - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belügyhöz kerülnek a vízügyi igazgatóságok

A közmunka programok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a… Tovább olvasom