Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Átalakítják az agrárkamarai rendszert

Budapest - Az agrárkamarai rendszer működésének átalakításáról terjesztett be hétfőn törvényjavaslatot - képviselői önálló indítványként - Jakab István (Fidesz) az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének az elnöke; Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, valamint Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) országgyűlési képviselő.
A törvényjavaslat általános indoklása szerint a kormányzati tevékenység átfogó átalakításának része a gazdasági kamarai rendszer átfogó felülvizsgálata.

A javaslat szerint az agrárpolitikáért felelős miniszter az agrárkamarai rendszer átalakítását felügyelő megbízottat (kamarai biztost) nevez ki. A kamarai biztos feladatait az agrárkamarai rendszer új szervezeti és működési feltételeit meghatározó törvény hatályba lépéséig, de legfeljebb a jövő év június 30-áig látja el.

A kamarai biztos közreműködik egyebek mellett az agrárkamarai rendszer átalakításának előkészítésében, felügyeli az előkészületeket, előkészíti az agrárkamra jogutódlásával kapcsolatos feltételeket, figyelemmel kíséri az Országos Agrárkamara és a területi agrárkamarák kötelezettségvállalásait, továbbá ellenőrizheti az agrárkamara gazdálkodását célszerűségi és eredményességi szempontból is.

A törvényjavaslat szerint a biztos az agrárkamara kötelezettségvállalásával valamint képviseletével kapcsolatos ügyekben az agrárkamara képviseleti jogát magához vonhatja, vagy a jognyilatkozat megtételét előzetes írásbeli hozzájáruláshoz kötheti. Amennyiben a kamarai biztos él ezzel a jogával, a törvény erejénél fogva semmis az a jognyilatkozat, amelyet ezen hozzájárulás hiányában tesznek meg.

A kamarai biztos az agrárpolitikáért felelős miniszter útján tájékoztatja a kormányt a számára a törvényben előírt feladatok végrehajtásáról. A kamarai biztos tevékenységéhez szükséges feltételek megteremtéséről az agrárpolitikáért felelős miniszter gondoskodik.

Az agrárkamara ez év november 30-i fordulóponttal köteles vagyonleltárral alátámasztott vagyonmérleget készíteni. Ezt a kamarai biztos ellenjegyzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: gondolják újra a költségvetést

Budapest - Mesterházy Attila azt javasolta a kormánypárti képviselőknek, hogy hallgassanak a… Tovább olvasom