Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Átalakuló nyugdíjpénztárak

A választható portfóliók kötelező bevezetése számottevően átalakíthatja a jövőben a magánnyugdíjpénztárak befektetési szerkezetét, amelyben most az állampapírok dominálnak.
Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatósági elnöke szerint az átlagos részvényarány az új szabályozásnak köszönhetően növekedni fog, s a pénztári szektorban mintegy 200 milliárd forintnyi pótlólagos részvénykereslet jelentkezhet. A részvények mellett szerinte az egyéb portfólióelemek, így a kockázati tőkebefektetések és az ingatlanbefektetések súlya is emelkedhet.

Háromféle portfólió

A magánnyugdíjpénztárak 2009-től kötelesek háromféle portfóliót kínálni a tagoknak: klasszikust, kiegyensúlyozottat és növekedésit, amelyek eltérő kockázatot hordoznak és eltérő hozamot kínálnak. Ez lehetőséget teremt majd arra, hogy a pénztárak az egyes csoportok számára az életpályához igazodó befektetési struktúrát alakítsanak ki. A részletes befektetési szabályokat kormányrendeletben állapítják meg.
Amennyiben a pénztártagok nem választanak önkéntesen portfóliót (a választás lehetőségével várhatóan kevesen élnek majd), a nyugdíjazásig hátralévő évek száma alapján automatikusan besorolják őket: 0–5 évig klasszikus, 5–15 évig kiegyensúlyozott és 15 év felett növekedési portfóliót állítanak össze számukra. A legmagasabb kockázatú növekedési portfólió a nyugdíjkorhatárt megelőző öt évben már nem választható.

Évgyűrűk és részvények

A magánnyugdíjpénztárak befektetési politikájáról a közelmúltban folytatott szakértői viták elsődlegesen a részvényarányra fókuszáltak. Az Évgyűrűk szerint azonban nincs egységes gyakorlat, sem földrajzi alapon, sem a gazdasági fejlettség alapján nem állapítható meg szűken értelmezhető átlag a részvényarányokra.
Az OECD adatai alapján a 32–33 százalék körüli részvényaránnyal dolgozó lengyel és észt nyugdíjalapokkal szemben a lényegesen fejlettebb gazdasággal, tőkepiaccal és pénzügyi kultúrával rendelkező Svájcban 2004-ben ez az arány a 20 százalékot sem érte el, míg Olaszországban még a magyar átlagnál (14 százalék) is kisebb, 8 százalékos részvényarány volt jellemző – hívja fel a figyelmet a nyugdíjpénztár.
Az Évgyűrűk egyébként már a szabályozás változásának bejelentését megelőzően megkezdte befektetéseinek újraallokálását, amelynek eredményeként a pénztár részvényaránya az idén több lépcsőben 30 százalék fölé emelkedett.
A pénztári szektor 4,6 millió egyéni számlájával és 2000 milliárd forint feletti vagyonával jelentős súlyt képvisel a megtakarításokban, egyben a pénzügyi szolgáltatások egyik legnagyobb igénybevevője is a fizetési forgalomban, valamint a vagyon- és letétkezelésben. A legnagyobb súlyt a magánnyugdíjpénztárak képviselik közel 2,6 millió tagjukkal és több mint 1356 milliárd forintos vagyonukkal.

Jelentősebb szerepben

Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnöke a múlt héten Egerben rendezett Pénztár-konferencián hangsúlyozta: a pénztárak szerepe egyre jelentősebb – egyes pénzügyi csoportok esetében szerepük fokozatosan meghatározóvá válik.
Marsi Erika, a felügyelet főigazgatója a konferencián arra figyelmeztetett, késésben van a nyugdíjpénztári szolgáltatás rendszerének kialakítása, a pénztártagok így nem tudják, pontosan mire lesznek jogosultak. A pénztáraknak nemcsak a középtávon elérhető jó hozamra, hanem a tagokkal szembeni hosszú távú fizetési kötelezettségre is koncentrálniuk kell – hangsúlyozta.
Farkas István a pénztári szektor súlyának illusztrálására a konferencián elmondta: a Bamosz (Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége) által kezelt 1549,7 milliárd forintos pénztári vagyon a szövetség által kezelt összes vagyon mintegy 60 százalékára rúg.
A pénztáraknak a tőkepiacon is jelentős szerepük van – tette hozzá az elnök: június végén a BÉT azonnali piacán forgó állampapírok 17 százaléka (piaci értéken 1490 milliárd forint) volt a pénztárak kezében. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.29.

Tovább olvasom