Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Átalakuló szaktanácsadás

Osztrák, német, dán, svájci és hazai agrárszakemberek részvételével rendez kétnapos konferenciát Mosonmagyaróváron a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kara a Szaktanácsadó és Továbbképző Intézettel közösen.
A tanácskozáson a szakemberek az uniós tagországok szaktanácsadási helyzetéről és jövőbeni kilátásairól hallgatnak meg előadásokat. Bemutatkoznak a szaktanácsadók képzésével foglalkozó intézmények. A program fontos része a témához kapcsolódó szakmai tanulmányút és a résztvevők tapasztalatcseréje.
Cser János intézetigazgató elmondta: a konferencia témája nagyon aktuális, ugyanis közismert, hogy az agrár-szaktanácsadás rendszere Magyarországon átalakítás alatt áll. Ennek oka egyrészt az állami szaktanácsadás rendszere, amely a rendszerváltást követően alakult ki és azóta többször átszervezték, ám nem felel meg sem a hazai, sem pedig az Európai Unió jelenlegi igényeinek. Másrészt a közelmúltban megjelent két olyan uniós jogszabály, amelyek valamennyi tagországnak előírják, hogy 2007. január 1-jétől a szaktanácsadást a gazdáknak kötelező szolgáltatásként kell működtetni.
A szaktanácsadási struktúra átalakítása valamennyi uniós tagország számára kihívást jelent. A konferencia további célja megismerni, hogy néhány éllovas tagország miként reagált a megjelent rendeletekre és jelenleg milyen készültségi szinten állnak a szaktanácsadási struktúra átalakításával. Egymás helyzetének kölcsönös megismerése, a szakmai tanácskozáson szerzett tapasztalatok jól felhasználhatók a szaktanácsadási struktúrák további átalakításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pólus-

programról

a kamarában

Beszéljük meg! című fórumsorozata keretében a megyei kereskedelmi és iparkamara tegnap Fejlesztési… Tovább olvasom