Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Átalakult a Gyurcsány-kormány

Négy minisztérium vezetésén változtat és két új tárca nélküli minisztert nevez ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a kormányfő Budapesten.
Az MTI úgy tudja, hogy az átalakítás mindössze egy törvénymódosítást igényel: létre kell hozni a tárca nélküli miniszteri államtitkári posztot. Ez a rendkívüli nyári ülésszak végéig megtörténhet, és az új összetételű kormány július elsején felállhat. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján elmondta: a Miniszterelnöki Hivatal élén miniszterelnök-helyettesként Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki a továbbiakban tárca nélküli miniszterként irányítja majd a polgári titkosszolgálatokat. A szociális és munkaügyi miniszteri poszton Kiss Péter utódja Lamperth Mónika jelenlegi önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Az ő helyére Bajnai Gordon jelenlegi fejlesztéspolitikai kormánybiztos kerül, aki továbbra is felügyeli a fejlesztéspolitikát. Tárca nélküli miniszter lesz Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke, aki a kormányzati közigazgatás irányításáért felel. Kormányzati források szerint a kormányátalakítás egyik célja az volt, hogy a miniszterelnök megerősítse a kormányzás politikai hátterét, és a végrehajtás-szervezés, illetve az igazgatás hatékonyabban működjön. Ez utóbbi lesz Draskovics Tibor feladata.
A szintén július 1-jével felálló kormánykabinet – amelynek Kiss Péter, a társadalompolitikai kabinet vezetője, Veres János, a gazdasági kabinet vezetője, Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője, valamint a két pártelnök, Kóka János, az SZDSZ és Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a tagja – készíti elő a kormány számára az átfogó, stratégiai kérdésekben a javasolt álláspontot, és előzetesen konzultál a kormánypárti frakciókkal.

Fidesz: fokozódó káosz

A Fidesz szerint fokozódó kormányzati káoszt képét vetíti előre a kabinet átalakítása, amelytől nem várható a kormányzati munka javulása, mert csak a „régi, jól ismert arcok" ülésrendjén változtattak – reagált a kormányátalakításra Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az átalakításokkal tovább folytatódik a szerkezeti zűrzavar, hiszen a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület, az Államreform Bizottság mellé most létrejött a kormánykabinet, amely „nem egészen tiszta profillal rendelkezik".

KDNP: más nem vállalta

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint kérdés, miért volt szükség kormányátalakításra, de ha már változtattak, miért nem új emberek kerültek a „lejáratódottak" helyére – mondta Halász Zsuzsa szóvivő. Szerinte lehetséges, hogy nincs már a szocialista pártban olyan ember, aki Gyurcsány mellett elvállalna bármilyen pozíciót.

MDF: pár figura a táblán

Az MDF közölte: az elmúlt 365 napban a miniszterelnöknek 365 különböző javaslata volt arra, miként lehet a kormány működését javítani. Ez a 366. javaslat. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő szerint Gyurcsány Ferenc a sakktáblán ugyanazt a néhány figurát mozgatja ide-oda.

Forrás: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzési és konferenciaközpontot adtak át Röszkén

A határ menti együttműködést segítő képzési és konferenciaközpontot adtak át csütörtökön Röszkén, a… Tovább olvasom