Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Átalakult az állam irányításának vészhelyzeti rendszere

Megváltoztatta a kormány a titkos, úgynevezett „K vezetési rendszer" működését; a köznyelven csak atombunkereknek nevezett létesítmények, illetve kommunikációs rendszerek átalakítása, illetve kiváltása csak egy kormányrendelet mellékletének módosításából derül ki - írta szerdai számában a Népszava.
A lap azt írta: az objektumok, rendszerek további sorsa államtitok.

Valamennyi ország fenntart különlegesen védett titkos objektumokat, melyek alkalmasak arra, hogy úgynevezett minősített
időszakban onnan irányíthassák az állam alapvető működését. Itt olyan, a hétköznapi használatot leképező „párhuzamosan felépített" rendszerek működnek, melyek akár egy atomcsapás esetén is alkalmasak arra, hogy az ország belső és külső kapcsolatai ne sérüljenek, illetve a védekezést, kárelhárítást szervezhessék.

Ilyen létesítmények Magyarország különböző pontjain is évtizedek óta működnek, bár valós körülmények közti használatukra
eddig – szerencsére – nem volt szükség - írta a lap. Hozzáfűzték: rendszeresen gyakorlatokat tartanak annak érdekében, hogy adott esetben a központi kormányzat, a közszolgálati hír- és műsorszolgáltatás, a katasztrófa- és rendvédelem, illetve a honvédelem haladéktalanul át tudjon települni a „bunkerekbe". Ide menekítenék a köztársasági elnököt is. A létesítmények helye, illetve minden adata államtitok.

A Népszava emlékeztetett: 2000-ig a Honvédelmi Minisztérium feladatkörébe tartozott a „K vezetési rendszerek" védelme, ekkor azonban az Orbán-kormány a rendőrséghez, a Köztársasági Őrezredhez telepítette a védelmi feladatokat.

A kormány ez év áprilisában módosította a „védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről" szóló rendeletét.
Ennek mellékletében észlelte a lap, hogy a „K vezetési rendszerek" védelme kikerült az őrezred hatásköréből. A Népszava - bár ezt hivatalosan a lapnak nem erősítették meg - úgy tudja: az „atombunkerek" objektumai továbbra is léteznek, működőképesek, és azokat katonák védik.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. május 05. 07:53
    „Fogd a pénzt és fuss! Bocsi, az egy fimcím...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gidon Kemer újra Budapesten lép fel

Gidon Kremer, a Budapesten négy évtizede nagy népszerűségnek örvendő hegedűművész lesz a Nemzeti… Tovább olvasom