Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Átengedték Lázár javaslatát a szavazási baki után

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatot 261 igennel támogatta a Ház.

Elfogadta az Országgyűlés szerdán azokat a módosító javaslatokat, amelyek egyrészt jelentősen megváltoztatják a 98 százalékos különadó szabályait, másrészt átírják az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának szövegét. Az alkotmánymódosításról történő szavazást vita kísérte, miután a gépi szavazás eredménye szerint annak elfogadásához nem volt meg a szükséges kétharmados többség. Mivel négy kormánypárti képviselő szavazógépe nem működött, és ezt még az eredmény kihirdetése előtt jelezték, a házbizottság úgy döntött: az Országgyűlés elfogadottnak tekinti a módosító javaslatot.

Ha kíváncsi a részletekre olvassa el a parlamenti tudósításunkat!

13:10 - A szavazási "zavar" után a képviselők elfogadták a fideszes Lázár Jánosnak az alkotmány, valamint az Alkotmánybíróságról szóló jogszabály módosítását kezdeményező javaslatához benyújtott bizottsági indítványokat, illetve a különadó-törvényhez érkezett, szintén bizottsági módosító javaslatot az Országgyűlés szerdai ülésén.

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslatot 261 igen és 96 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a Ház, az Ab-törvényt érintő előterjesztés módosítását 261 igen és 100 nem szavazattal hagyták jóvá. Az egyes gazdasági tárgyú törvényekhez beadott módosító indítványt 303 igen és 58 nem szavazattal fogadták el.

A képviselők a házbizottságnak a szavazás körüli vita miatt összehívott tanácskozásán a képviselők megállapították, hogy az érintett honatyák időben jelezték, hogy nem működik a szavazógépük, így a módosító indítványt elfogadottnak tekintik annak ellenére, hogy a gépi voksoláson egy szavazat híján nem volt meg a szükséges kétharmados többség - értesült az MTI.

11:03 - Elkezdődött a házbizottság rendkívüli ülése, amelyet azután hívtak össze, hogy többen is vitatták annak a voksolásnak az eredményét, amelyet a Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosító javaslatához érkezett módosító indítványokról tartottak.

Mesterházy: az MSZP tudomásul veszi

Az MSZP tudomásul veszi, hogy elfogadta a parlament az alkotmánymódosító javaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványt - közölte Mesterházy Attila az MTI-vel szerdán, a rendkívüli házbizottsági ülés után.

Az MSZP frakcióvezetője elmondta: az ülésen részt vevő mindkét jegyező azt állapította meg, hogy négy kormánypárti képviselő még a végeredmény kihirdetése előtt jelezte, nem műkötött a gépe. Hozzátette: a technikai adatokból is kiderült, hogy a gép valóban nem érzékelte a kártyájukat.

A szocialistáknak egy kérdése volt, hogy a kihirdetés előtt, vagy utána történt-e a jelzés - mondta, hozzátéve: a négy képviselő még a módosító indítvány kihirdetése előtt jelezte a problémát.

A házbizottság rendkívüli ülésén szokatlanul sokan vesznek részt.

Az ülést Kövér László házelnök vezeti, de azon részt vesz a szavazáskor az ülést vezető Balczó Zoltán jobbikos alelnök is. Minden parlamenti frakcióvezető is ott van a megbeszélésen.

A politikusok közül a rendkívüli házbizottsági ülés előtt többen is felvetették, hogy a parlamenti közvetítő rendszer videofelvételei segítségével lehetne tisztázni a kialakult helyzetet.

A parlament internetes információs rendszerén a "problémás" szavazás után fél órával sem látható a szavazás kihirdetett eredménye, csupán az úgynevezett jelenlétmegállapításra vonatkozó adat.

10:54 - Az MSZP javaslatára összeült a házbizottság azután, hogy az Országgyűlésben a gépi szavazás szerint mindössze 257 szavazatot kapott az a módosító javaslat, amellyel a Ház Lázár Jánosfideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási indítványát változtatta volna meg.

A módosítás elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata szükséges, azaz 258 igen voks.

A szavazás eredménye látható egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI
A szavazás eredménye látható egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: MTI


A gépi szavazás szerint az indítványt a Ház 257 igen szavazattal, 96 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította. Az elnöklő Balczó Zoltán ezt ki is hirdette, az ellenzék pedig tapsolni kezdett.

Ezután négy kormánypárti képviselő is jelezte, hogy a szavazáskor nem működött a gépe. Az ő nevüket a jegyző ismertette, az elnök pedig azt kérte: szóban adják le a szavazatukat. Mind a négyen igent mondtak a javaslatra, így az igen szavazatok száma 261-re emelkedne, ami elegendő az indítvány elfogadásához.

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl) és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI
Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén.
Fotó: MTI


Tóbiás József (MSZP) ezután kezdeményezte a házbizottság összehívását, amit az elnöklő Balczó Zoltán azonnal meg is tett. A szocialista politikus arra hivatkozott, hogy a kihirdetett határozatot nem lehet módosítani, "aki pedig nem nyomot gombot, az nem szavazott".

Balczó Zoltán a történtek után az MTI-nek elmondta: a gépi szavazás után több képviselő jelezte, hogy nem működött a gépe; az ő voksaikat a levezető elnök általában automatikusan hozzáadja az eredményhez, de tekintettel az ügy súlyára, a házbizottság tanácskozása nélkül nem kívánta eldönteni a vitás kérdést.

Korábban:

Mindössze egyórás ülést tart ma a Ház: a napirend előtti felszólalásokon kívül csak a Lázár János indítványaihoz benyújtott módosító javaslatokról szavaz az Országgyűlés.

A mai ülés fél tízkor kezdődik és a tervezett napirend szerint egy órával később már be is fejeződik.

Az eredeti tervek szerint a héten kétnapos ülést tartott volna a parlament, a szerdai ülés összehívásáról a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén döntött.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. A kormánypárti politikus az alkotmány, az Alkotmánybíróságról szóló és egyes gazdasági, illetve pénzügyi tárgyú törvények módosítását kezdeményezte.

A javaslatok tárgyalása szerepelt az Országgyűlés hétfői programjában is, de a tervezett - a számvevőszéki és költségvetési, illetve az alkotmányügyi bizottság által benyújtott - módosítások miatt az előterjesztő kérte, hogy vegyék le őket a napirendről.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. juvefan 2010. november 11. 02:47
  „58. hozzászólás tintasbarns 2010.11.10. 17:40

  Nem kell ezen gondolkozni,mert akkor már szavazás sem lesz!Azt is meg fogják változtatni!Talán 10évente lesz választás Magyarországon.:))”
 • 67. Lehiggadt 2010. november 10. 21:30
  „63. Mignon 2010.11.10. 18:49
  T. MIGNON!
  A 64-es hsz-odban saját magad megválaszoltad a kérdésedet! Egy madárt (Trócsányi Lászlót) az AB-ból kineveztek párizsi nagykövetnek. A többinek "hasmenése" van...”
 • 66. zoltanszabo 2010. november 10. 20:15
  „Bunda!!!”
 • 65. deszkás 2010. november 10. 19:30
  „Lázár úr! Ezek már nem a vásárhelyi szégyenlistások. Miért van az az érzésem hogy tényleg háborút akarnak?”
 • 64. Mignon 2010. november 10. 18:51
  „Vagy, mindenkinek hasmenese van ma...?”
 • 63. Mignon 2010. november 10. 18:49
  „Hol van ilyenkor, es miert nem nyilatkoznak
  a legerintettebbek, az

  -Alkotmanybirosag Elnöke, az
  -Alkotmanybirosag tagjai...?

  Hol van ilyenkor, es miert nem nyilatkozik, a

  -Magyar Ügyvedi Kamara, a
  -Magyar Tudomanyos Akademia tagjai, az
  -ELTE professzorai, a
  -Magyar Ujsagirok Szövetsege...?

  Hol van ilyenkor, es miert nem nyilatkozik a

  magyar ertelmiseg.....??????”
 • 62. történész 2010. november 10. 18:23
  „Volt már ilyen birodalom az 50-es években. Sajnos a nagyobb baj,hogy egyre többször hallani,hogy inkább a jobbik mint ez a szélhámos csapat.Tehát kezd olyan kép kialakulni,hogy a szocik: nem,Fidesz : úristen ments meg tőle, LMP.soha többet és akkor kire ? a Jobbikra mert az majd a mostani korruptsággal is leszámol,a szociékkal pedig a fidesz számolt -számol le.
  Valójában más nincs és fideszt nem akarunk -ság miatt lesz 4 év múlva a jobbik befutó.Az biztos,hogy kb a fideszes választók 30-a már nem fidesz párti a kapkodásuk értelmetlen döntéseik miatt”
 • 61. ferdzso 2010. november 10. 18:21
  „Vajon mi "sül ki" ebből? Egy most kormányon lévő párt ellent mondást nem tűrően, a maga ízlése szerint tesz, amit csak akar.A köztársasági elnök "hallgat". Az árak, felfelé, a bérek (az új adó törvénnyel) sokaknak inkább lefelé változnak. A külföld, csak néz. Az egész állam apparátusra, egyáltalán, minek van szükség? A parlament úgy is egy személy akarata szerint működik. Ez lenne a választói akarat, demokrácia? Nem ezt láttuk eddig. Ha ez kell a jobbléthez, hát legyen! Hogy változás kellett, mert nyolc év kormánya után, annyira "szét esett" minden, hogy ha nincs változtatás, már egymást "ölnék" az emberek. Mégis: Erre vágytunk, mi, szavazók? Én, kívánom, hogy legyen végre már egy kicsike JÓ is!”
 • 60. N.P. 2010. november 10. 18:00
  „frakk 2010.11.10. 14:24

  "Az elvtársak meg lázongjanak, 4 évig döntési joguk semmi, azaz nulla, zéró" - látod ez az amitől én nagyon félek!
  Ha jól emlékszem 2,7 millióan szavaztak a Fideszre a többinek (a társadalom túlnyomó többségének !!!!) a szava, döntési joga "semmi, azaz nulla, zéró" - ...................(saját magamat moderáltam)”
 • 59. Ebgondolat 2010. november 10. 17:42
  „29. hozzászólás frakk 2010.11.10. 12:54
  Bár kellőképpen ostoba vagy ahhoz, hogy megértsd ezeket a dolgokat, de pl a törvények VISSZAMENŐLEGES alkalmazása mind az EU joggal, mind a nemzetközi joggal ELLENTÉTES!!! És mivel a nemzetközi jog erősebb a magyar jognál, így azok, akik Strasbourgban perelnek a törvények visszamenőleges alkalmazása ellen, borítékolhatóan meg is nyerik azt!!! De Magyarország úgy vonul be az EURÓPAI köztudatba, ahol lábbal tiporják az alkotmányt és a jogállamot!!! Magyarország egyre inkább halad a legsötétebb afrikai, Dél-Amerikai diktatúrák felé, de még jobban a sztálinista szovjet időkre emlékeztet!!!”
 • 58. tintasbarns 2010. november 10. 17:40
  „A jelenlegi alkotmánybírói grémiumnak le kellene mondania, megszűnt alkotmányozói feladata. Nincs értelme korlátozott alkotmányozást folytatni. Orbán és társai Magyarország vak lova halvány gőzünk nincs arról hogyan kell egy demokratikus országot vezetni tisztességesen. 2014 ben meg lesz a nép akarat arról, hogy ilyen
  korlátozó és kalandor politikai eszmék ne ismétlődhessen meg az országban.”
 • 57. Alpesi01 2010. november 10. 17:16
  „1437-től kezdve tíz forradalom /felkelés/ volt Magyarországon. Eredmény???? és itt a tizenegyedik, bár ez csak fülke.”
 • 56. Morpheus_RexXx 2010. november 10. 17:08
  „Jön a Lázá(r)lom? :)
  Majd meglátjuk mi lesz. Ha nagyon ki lesz, hát odébbállnuk... már mint az akinek máshol is hasznát lehet venni.
  Éhen azért ne várja senki, hogy haljunk csupán 1"hazáért"... még 1 házért sem. :)”
 • 55. Lakos 2010. november 10. 17:02
  „A törvény indoklásában szereplő mondat:

  "az Alkotmánybíróság hatáskörét azért kell korlátozni, mert a jogállam már nagyon jól működik."

  Bravó!”
 • 54. blatth 2010. november 10. 16:56
  „zooliinak!
  Talán az előző nyolc évben nem tevedtek? Az államdósság az egekben. Váltás, váltógazdálkodás kell. Ez a demokrácia, ez "az egyetlen helyes döntés".”
 • 53. Ebgondolat 2010. november 10. 16:53
  „Gyakorlatilag már mindennapossá vált, hogy törvényeket, alkotmányt hágnak át!!! Elképesztő, hová süllyedt ez az ország!! És még nincs vége....”
 • 52. Én2 2010. november 10. 16:13
  „Nagy baj, hogy a fidesz mindent meg tud szavazni, majd meglátjátok, nem fogtok ennek örülni.”
 • 51. ferdzso 2010. november 10. 16:12
  „Még nem is nézegettem meg a képet eddig: A "vezér" arcán csak gyűlnek a ráncok, hátrébb pedig nagyon emlékeztet az "úriember" a híres "hasbeszélő" bábújára, azt is, eleve ilyen arccal faragták.( Az is, kb. annyit ért, mint a valós. Az "élet", látszólag "bejött", miért is ne vigyorogna mindig??!) Id.: "KFT". egy....”
 • 50. Rozsdás 2010. november 10. 15:33
  „Látom egyesek nagyon örömködnek, inkább aggódniuk kéne mert ebből még pénz nincsen!!
  Az államháztartás hiánya pedig 131% haladta meg idáig a tervezettet!!
  Ez csőd a javából!!”
 • 49. DobóI 2010. november 10. 15:33
  „40. hozzászólás antikos 2010.11.10. 14:13

  Jól.”
68 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a válságadó három év után megszűnik

A válságadó 2012 után megszűnik - szögezte le Szijjártó Péter az MTI-nek szerdán az ezzel ellentétes… Tovább olvasom