Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Átfogó adóreformot sürgetnek az MNB elemzői

Átfogó adóreformot sürgetnek az Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői, és szerintük sikeres lehet egy, az adószerkezet változtatását, ésszerű kompromisszumokat és az adminisztratív szabályok egyszerűsítését tartalmazó, összehangolt és teljes körű intézkedéscsomag, ami az adózók szemléletváltását is elősegítheti.
Krekó Judit, és P. Kiss Gábor jegybanki elemzőknek, az MNB-szemle áprilisi számában megjelent tanulmányát bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten elhangzott: az adómorál javításához hozzájárulhat a helyi adók, mint például az ingatlanadó és iparűzési adó szerepének növelése, hiszen ebben az esetben az információk is közvetlenebbek, az adófizetők is jobban érzékelik a befizetett adó hasznát.

A szerzők tanulságként kiemelték: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adószabályok évről évre történő folyamatos változtatása kiszámíthatatlan gazdasági környezetet eredményez, és negatívan hat az adómorálra.

Véleményük szerint a nagy bevételkiesést eredményező kiskapuk bezárása és az adóelkerülés ellen hozott adminisztratív intézkedések nem egyenlők az adóreformmal. Az adófizetési hajlandóságot rövid távon növelő és az adóelkerülést csökkentő, technikailag megakadályozó intézkedések nem feltétlenül eredményezik egyben az adómorál hosszabb távú javulását.

A tanulmány megállapítja: Svédország a '80-as években, és Görögország közelmúltbeli példája is azt mutatja, hogy az új adószabályok kiismerése és új kiskapuk megtalálása révén az adóelkerülés szintje visszaáll egy korábbi alacsonyabb szintre, sőt a ciklikusan néhány évente elrendelt adóamnesztia még rontja is az adómorált, mivel könnyen beépül az adózók várakozásaiba.

A szerzők szerint az adóelkerülés a gazdaság hatékonyságát csökkenti azáltal, hogy az adóelkerülési módokhoz való egyenlőtlen hozzáférés az erőforrások nem hatékony eloszlásához vezet.

Magyarországon, a 2005-2006. évi adatok alapján az adókiesés a GDP 7,9 százalékát érte el, míg az adóelkerülést csökkentő intézkedéseket követően, 2006-2007-ben ennek mértéke a GDP 6,7 százalékára mérséklődött.

Az elemzők szerint az adózók 20 százaléka becsülhető adóelkerülőnek, akik azonban az így keletkező nemzetgazdasági kár 90 százalékáért felelősek, míg a 80 százalék, akik jogkövető magatartást tanúsítanak, az adóbevétel kiesésnek mindössze 10 százalékáért felelősek.

A tanulmány rámutat: az elkerülés hátterében részben a munka- és tőkejövedelmek eltérő terhelése áll. Nemzetközi tapasztalatok szerint ezen segíthet a járulékterhek közelítése vagy a jövedelmek munka- és tőkejövedelemre történő szétválasztásának kontrollja.

Olvasóink írták

 • 3. Kért Elek 2008. május 05. 19:36
  „Na végre jöhetnek az új adók és még akkor is kevés lesz a befizetett összeg.
  Javaslataim amiért még lehetne szedni adót.:
  -AZ UTCÁRA TÖRTÉNŐ KILÉPÉS UTÁNI ADÓ.
  -A HÁZON LÉVŐ NYILÁSZÁRÓK UTÁNI ADÓ.
  -NAPSÜTÉS UTÁN FIZETENDŐ ADÓ.
  -ESŐZÉS UTÁN ADÓ
  És még sorolhatnám, de fölösleges nemsokára találnak még ki olyan adó nemet, adó fajtát ami a gazdagokat nem csak a kis pénzűeket fogja újból sujtani. DE MEDIG TŰRI MÉG EZ A BIRKA NÉP????????”
 • 2. matriné 2008. május 05. 19:19
  „Jo Bacsi! Amit írtál ez nem titok ezt minden normális ember tudja és képtelen ellene tenni, mert egy banánköztársaságban nincsenek bátor emberek! Gyáva népnek meg hamarosan hazája sem lesz! Itt vannak a felvásárlók és az eladók, a vezéreink! A rabszolgáknak pedig minek az amit leírtál? Ellát a közös piac moslékkal bennünket, ha már egészen tönkre tették a mezőgazdaságot! Vájut meg még mindíg tudnak faragni a "teknővájok"! Abból, van elég! ÍTudod az Magyar és az Amerikai elnökök érdeklődése sem titok. Amikor az amerikai átlagpolgár keres százezer dollárt és abból a megélhetésére elkölti a felét akkor az elnökük azt mondja, hogy a többit hova költi azzal nem törödik. Viszont, ha a magyar átlag polgár keres száezer forintot és a megélhetésére kell kettőszáz akkor a mi elnökünk is azt mondja, hogy nemtörödik azzal,hogy a többit honan szerzi be! Ez a Magyat Jogállam?”
 • 1. Jo Bacsi 2008. május 05. 17:35
  „Az ado moralt lehet novelni ha az adozonak (munkasnak) marad penze a megelhetesre. De mikor az allam magas adokat vet ki es azt meg esszerutlenul magas buntetesekkel terheli az ado moral csokken es mindenki a kibuvot keresi. A fizetes 25 szazaleka az rogton elmegy az AFA-ra A jovedelem ado az megint elvisz masik 50 szazalekot es ami marad azt meg elviszik a -KOTELEZO- kiadasok mint a szemet dij a csatorna dij a kozos koltseg stb. Ami marad abbol viszont nem lehet megelni. Az Amerikaiak mar regen belattak ha nincs a nepnek kolteni penze a gazdasag gyorsan tonkre megy. Azert is viragzik az USA mert hagyjak az embereket elni es hagynak nekik boven koltopenzt. Ott is lehetne oket magas adokkal sujtani. De nem teszik emrt ha nyista love nyista bevetel. A kiskiralysagok is mind tonkre mentek a tortenelem soran ha tul adoztattak vagy tul buntettek a nepuket. a nepuket. Tiz szazalek ado van az USA-ban az alacsony keresetueknek es az atlag jovedelem ado 80 szazaleka az orszagnak csak 20-25 szazalek. Az AFA az a legdragabb NY-ban ahol 8.5 szazalek. Es tobb allamban teljesen el van torolve az AFA. Az atlag AFA az 5-6 szazalek orszagosan.
  Na mindegy a magyaroknal ugyse lesz semmi jo legalabb meg ket generacioig, mert annyi kell minimum hogy meg okosodjanak nemcsak gazdasagilag de a magan eletben is. Hiusag, kivagyisag, mindent tudas, fogjuk meg es vigyetek beallitottsag, lehulyezes, nem torodomseg es meg lehetne sorolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőt hagytak magára anyák napján Dunaújvárosban

Egy magára hagyott, néhány hónapos csecsemőt találtak vasárnap este Dunaújvárosban, egy iskola… Tovább olvasom