Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Átfogó vizsgálat indul a közfoglalkoztatások kapcsán

Nem múlhat pusztán az önkormányzatok jóindulatán a közfoglalkoztatottak alapjogainak tiszteletben tartása – azt a jogszabályoknak kell szavatolnia, a hatóságoknak pedig ellenőriznie - írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.
Szabó Máté ombudsman átfogó vizsgálatot indított és munkatársai helyszíni szemléken és a közfoglalkoztatottak panaszai nyomán rajzolják meg a helyzetképet - derül ki a szövegből.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban számos állampolgár panaszolta a közfoglalkoztatásba való bekerülés, vagy az abból való kikerülés, a bérezés, a munkakörülmények részleteit. Miután a közfoglalkoztatás rendszerében résztvevők jellemzően igen nehéz, kiszolgáltatott helyzetben vannak, Szabó Máté ombudsman szerint ezért is, és a gyakran változó szabályozás, a jogalkalmazói gyakorlat szempontjából is lényeges, miként jut érvényre az emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, valamint a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jog.

Az ombudsman által indított általános vizsgálat középpontjában az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatás áll, mert ezt érte a legtöbb panasz - derül ki a szövegből.

Az alapvető jogok biztosa a Munka Méltósága Projekt keretében folyó vizsgálatsorozat kapcsán megfogalmazta: a közfoglalkoztatás az állami foglalkoztatáspolitika egyik eszköze, ami nem lehet öncél, segítenie kell az elsődleges munkaerőpiacra történő belépést, vagy a visszajutást. Ezért fontos annak vizsgálata, hogy megvannak-e az egyre több embert alkalmazó közfoglalkoztatási rendszer jogszerű működéséhez elengedhetetlen garanciális elemek, illetve megfelelően biztosítják-e a vitathatatlanul kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók alapjogainak tiszteletben tartását - írja a közlemény. Egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy mindezek nem múlhatnak pusztán az önkormányzat jóindulatán, hanem maguknak a jogszabályoknak kell szavatolniuk, és a hatóságoknak ellenőrizniük.

A vizsgálat során a biztos munkatársai megkeresik a kormányhivatalokat és munkaügyi központokat, emellett bejelentett, illetve be nem jelentett vizsgálatra elmennek a panaszokkal érintett féltucatnyi, különböző méretű és helyzetű településre, tájékoztatást kérnek a polgármestertől és a jegyzőtől. Ezek során személyesen térképezhetik fel a közmunka-munkavégzés körülményeit, a panaszaikról személyesen kérdezhetik a közmunkásokat.

Az átfogó vizsgálat első tapasztalatairól és a nyári helyszíni szemlék eredményeiről a biztos tervek szerint 2012 szeptemberében, szakmai konferencián számol be, várhatóan ez év novemberében pedig kiadja a vizsgálat jelentését is.

Olvasóink írták

 • 5. pandababa 2012. július 09. 09:01
  „Én elmennék akár közmunkára is,de már ott is az van,hogy nehezen jutsz be,mégha van protekciód is!!!A végzettségeket már nem is veszik figyelembe.Mondjuk szedek én szemetet,vagy sepregetek,de ha egyszer már a közmunkában is telt ház van??? Tisztelt(?) orbán viktor! árulja már el,hova menjek dolgozni,ha egyetlen állás nincs a honlapokon,és a közmunka is betelt.. és hova szüljek "magának" adófizetőt??? él,mint marci hevesen és szarik az egészre.. HOL VAN ITT A DEMOKRÁCIA???????????!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Power 2012. július 08. 18:01
  „http://magyarinfo.blog.hu/2012/05/17/kozmunkasok_rabszolgasorban
  Ha ez igaz, akkor bizony van mit vizsgálódni.”
 • 3. tótkomlósi 2012. július 08. 16:21
  „Te nagyon lukrécia!
  A szolgáltatóiparban dolgozót ki tartja el szerinted?
  Nehogymár azok eltartottak legyenek!
  Én is abban dolgozok mint EV, és nem érzem úgy, hogy bárki is eltartana!”
 • 2. igazságkereső 2012. július 08. 15:25
  „A magyarországi banki indexálási trükk, a banki kamatcsalások kapcsán miért nm indult és indul ombudsmani vizsgálat,hiszen Ő is pontosan tudja, hogy Magyarországon több tíz-százezer ember esett áldozatul, veszítette el lakását, házát,miközben ha T.Ombudsman úr olvasta volna Bogár László közgazdász írását "Bankcsapda" cím alatt, akkor pontosan tudhatná, hogy a magyarországi bankok súlyosan megsértették a banki ügyfeleik jogait, és a hivatalos és érvényben levő törvényt, nevezetesen a Ptk. 209.§.A. pontját. Ez ügyben miért nem pozicionálta magát T.Szabó Máté úr?!”
 • 1. lukrecia 2012. július 08. 13:16
  „Magxarorszagon jelenleg egy fizikai munkas tart el negy nem fizikai munkakorben elo embert( nyugdijas, diak, szocialisan eltartott, szolgaltatoiparban dolgozo, kozszolga-allami alkalmazott. )
  Iskolazottsag alapjan a kovetkezo aranynak kellene fennallnia----Egy egyetemet,foiskolat, vegzett utan egy kozepiskolai vegzettsegunek es a tobbi szakmunkas vegzettsegu kellene hogy legyen. Tehat az araanyok fejuk tetejere vannak allitva. A kozfoglakoztatas semmit sem jacit a helyzeten. Velemenyem szerint is kettos megiteles ala ertelmezem. Kell is nem is, karos, is jo is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz-kormány okozott káoszt az oktatásban

Az MSZP szerint nem az elmúlt két évtized politikája, vagy az előző szocialista kormányok miatt,… Tovább olvasom