Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán.
17:14 - PDSZ: nem erről az emelésről volt szó

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény.

Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint "neveléstörténeti bejelentés" lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte "nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene".

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már "nem az ő kompetenciája", s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy "egy pedagógus sem járhat rosszul".

Mint mondta, "talán az osztályfőnöki pótlék marad meg", az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.

A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is - vélekedett.

Balog Zoltán szerdai tatabányai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

15:01 - PSZ: az új rendszer nem ismeri el a minőségi munkát

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől.

A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte, hozzátéve, hogy 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Galló Istvánné emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében az Európai Bizottságnak benyújtott dokumentumban az közölte, a hiánycél tartása miatt 2014 januárjára halasztja a pedagógusok keresetének növelését, és 22 ezer álláshelyet szüntet meg a közoktatási rendszer átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele miatt. Mint elmondta, ehhez képest nem lett tömeges intézménybezárás és elbocsátás, a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság megállapodásának eredményeként.

A PSZ elnöke üdvözölte, hogy a foglalkoztatásról szóló készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Azt is jónak tartja, hogy a béremelés vonatkozik a szakszolgálatban és a szakmai szolgáltatásokban dolgozókra is. Szintén előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket.

Ugyanakkor úgy véli, kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények.
Galló Istvánné megjegyezte: remélhetőleg a jelenlegi tervekkel ellentétben már 2017 előtt megvalósul a teljes béremelés.

A PSZ elnöke szerint arra lenne szükség, hogy legyen "egy tisztességes alapbér", és ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében. Ezenfelül maradnia kellene olyan összegnek is, amely felett évente az intézményvezetők rendelkeznek, hogy a pedagógusok jó munkáját ezzel is elismerjék - tette hozzá.

14:53 - Jobbik: megbukott a kormány köznevelési koncepciója

A Jobbik szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést.

Dúró Dóra szerdai közleményében úgy fogalmaz: "még a vészforgatókönyvként" beharangozott, 2014 januári kezdés sem valósul meg, így a második Orbán-kormány időszakában sem történik érdemi előrelépés a pedagógusok "megbecsülése terén".

A jobbikos politikus szerint felháborító és cinikus a kormányzat részéről, hogy sikerként állítja be saját kudarcát. Úgy véli: a tervezett béremelés arra lett volna elég, hogy a pedagógusokra szeptembertől háruló plusz terheket finanszírozza, ám erre nem kerül sor, így sokan rosszabbul járhatnak, mint az eddigi rendszerben.

A Jobbik úgy véli: Balog Zoltán állításával szemben nem sikerült vonzóvá tenni a fiatalok számára a pedagógus pályát, hiszen a törvényi szabályozásban is már szakmai hibát vétett a kormány, amikor az érdemi bérnövekedést csak a pályán eltöltött nagyságrendileg tíz év után tette elérhetővé. Mindez különösen nagy hiba annak fényében, hogy a pedagógusok több mint nyolcvan százaléka nő, akiknek a gyermekvállaláshoz is minél előbb szükségük lenne biztos egzisztenciára és megfelelő anyagi háttérre - írta közleményében Dúró Dóra.

Balog Zoltán szerdán Tatabányán jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek és a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást.

14:28 - Fidesz: a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelést kapják a pedagógusok

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a "Gyurcsány-Bajnai-időszak politikájával", amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el.

Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak. A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.
A kormánypárti politikus kiemelte, Magyarország az elmúlt három évben talpra állt, és elég erőssé vált ahhoz, hogy saját erőből finanszírozza magát. A kabinet munkájával elérte az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, aminek gyümölcse, hogy a pedagógusok megkaphatják régen várt, kiszámítható és hosszú távú bérrendezésüket - fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte azt is, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha az ország a Bajnai-kormány politikáját folytatja.

A szóvivő szerint ugyanis ha Magyarország a kormányváltás után továbbra is Nemzetközi Valutaalap és az EU segítségére támaszkodott volna, akkor Görögország sorsára jutott volna, ott éppen szerdán jelentettek be újabb, a pedagógusokat és a közszférát érintő megszorításokat.

Hoppál Péter emellett blöffnek nevezte Bajnai Gordonnak a pedagógusbérek 15 százalékos emelésére vonatkozó ígéretét. A volt kormányfő ugyanis hivatali idejében éppen ennyivel csökkentette a tanárok reálbérét - mondta, feltéve a kérdést, a baloldal kormányra kerülése esetén nem vonná-e vissza a kabinet által most bejelentett 60 százalékos béremelést.

Korábban:

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. macs 2013. július 11. 15:58
  „Most olvastam:
  " ,,Elfogyott a pénz", ,,előbb látni akarja a kormány a féléves hiányadatot", ,,nincs kidolgozva részleteiben az életpálya, most ébredtek csak rá az elmaradásokra", ,,talán későbbi elbocsátásokat készítenek elő ezzel" - a hvg.hu által utolért fideszes oktatáspolitikusok is csak találgatni tudtak Balog Zoltán bejelentéséről, mely szerint a pedagógus életpályához tartozó béremelést 2017-ig kitolják.
  Ugyan ,,sikerként" próbálta eladni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, az érintetteknek mégis egyértelmű csalódást jelent, hogy a Pedagógus Életpálya részeként beígért béremelés teljes összegét nem január 1-től, hanem csak 2017-től kapják majd meg"
  http://hvg.hu/itthon/20130710_pedagogus_eletpalya_elbocsatas_beremeles”
 • 45. ashmore 2013. július 11. 15:30
  „Kedves Roxper. Nekem két gyermekem van, és a nővérem tanár.A hozzászólásod stílusát nem minősíteném.Gondolom TE felneveltél már vagy 3 gyereket azért vagy ilyen okos.A hozzászólásaid mennyiségét, és minőségét tekintve otthon ülő nyanya vagy tata lehetsz, vagy 13 éves pöcs..Ha valakinek más a véleménye akkor te majd népet nevelsz mi?Nevetséges marha vagy...”
 • 44. dondongó 2013. július 11. 15:00
  „29. Bruhh 2013.07.11. 09:31 és mások

  Az oktatásról szóló információk úgy vonzzák a hat elemis, félanalfabéta trollokat, mint lócitrom a verebeket.”
 • 43. csmano 2013. július 11. 13:42
  „Nem lett nagy hír belőle, de júl 24-én tárgyalja a kormány a tanárok munkaidő beosztásának, és juttatásának szabályozását, ami után kiszámítható a "béremelés" (az index.hu-n most jelent meg).
  Ezek alapján a kedves miniszter megint hasalt adatokkal kábította a közönségét, de mindenki tudja az ördög a részletekben (mai szavakkal az apró betűs részben) található.
  Várjuk meg azt is, és ha olyan vonzó lesz a tanári pálya, mindenkit szeretettel vár a katedra.”
 • 42. macs 2013. július 11. 12:45
  „39. utopia ,
  "Majd ha a diplomás kiáll a melós mellett, a nyugdíjas a diákok mellet stb. illetve fordítva, akkor talán elkezdődhet valami változás."
  A lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodákra egy kicsit várni kell! :-D”
 • 41. macs 2013. július 11. 12:40
  „13. öreganyó,
  annyian irigylik a pedagógusokat a téli, nyári és egyéb szünetekért, meg az alacsony munkaidőért, nos, akkor miért nem ezt a pályát választják/választották? Ja, hogy eszükbe jut/jutott, hogy mit meg nem tettek diákként a tanáraikkal, és hamar rájönnek, nincs az a pénz, nincs az a szünet, amiért kiállnának a katedrára?”
 • 40. dicike 2013. július 11. 12:24
  „Hát igen 35. és 39.! Az "Oszd meg és uralkodj!" már ókortól működik!”
 • 39. utopia 2013. július 11. 11:23
  „,,Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket."
  Nem csak a tanároknak, hanem mindenkinek béremelés kellene, aki dolgozik! Ha ilyen remek a gazdasági mutató, akkor minek kellenek a külön adók, amik nem megszorítások és ugye nem nekünk kell megfizetni, mert nem terhelik ránk! Volt már egyszer egy ilyen béremelés a közszférában annak, sem volt meg a gazdasági alapja, meg is lett az eredménye.
  Mikor hajlandók belátni, hogy itt nem csoportokat kell kiemelni (szavazatok reményében) és egymásnak ugrasztani, hanem meg kell teremteni a feltételeket a gazdaság beindításához a szabadságharc helyett. Sajnos, amíg sikeresen működik a megosztás politikája, remény sincs, hogy ezen változtassanak. Majd ha a diplomás kiáll a melós mellett, a nyugdíjas a diákok mellet stb. illetve fordítva, akkor talán elkezdődhet valami változás.”
 • 38. tnt 2013. július 11. 10:42
  „23. ashmore 2013.07.11. 08:43

  Délután 3-kor otthon van. Ha tornatanár jó neki. De ha pl. matek, irodalom vagy idegennyelv tanár, kijavíthat havi 1-200 dolgozatot - mindet különböző kézírással (macskakaparással). Továbbá, aki lelkiismeretes, készül a következő napi óráira. Akkor is, ha már több éve tanít. Egyrészt változik a tananyag, másrészt ha nem változik, akkor is jobb esetben egy éve foglalkozott az adott témával utoljára. Fel kell frissítenie a tudását, újra át kell gondolni, mit hogyan mondjon el, hogyan építse fel az órát.

  Mellékesen a buszsofőr, MÁV dolgozó sem lenne felhőtlenül boldog, ha azt mondanák neki, hogy emelkedik az alapfizetése 34%-ot, de a pótlékokat, túlórapénzt elveszik, és a heti 40 helyett 47-58 órát kell dolgoznia (csak az arányok érzékeltetése végett írom).”
 • 37. gabriellos 2013. július 11. 10:36
  „29. Bruhh 2013.07.11. 09:31
  Miért kiabálsz??Senki sem süket.A mondanivalóddal nem foglalkoznék mert a színvonala a bányászbéka ülepe alatt van a mélygarázsban.Menj vissza a szalag mellé dolgozni inkább ott nem kell készülni száz éve is ugyanazt kellett csinálni mint most.”
 • 36. tnt 2013. július 11. 10:21
  „29. Bruhh 2013.07.11. 09:31

  Jól kiordibáltad magad. Biztos igazad van.

  2 alapvető dolog:
  1. Írásjelek után szóközt írunk. Aki látott már könyvet, újságot belülről az tudja.
  2. Hülye (és nem HÜJE)”
 • 35. Puttony 2013. július 11. 10:20
  „A hozzászólásokból ismét kiderül, hogy ezzel a bérrendezéssel szintén sikerült egyik társadalmi, foglalkoztatási csoport ellen hangolni a közvéleményt. Így a többiek igazságosnak tarthatják, hogy a pedák a törvényben meghatározottnál kevesebb béremelést kapnak. Emlékszem a Fidesz első kormányzása idején szintén hatalmas bérfeszültségek voltak (takarítónéni annyit keresett mint egy kezdő tanár). Meggyesi kormány ezért is emelte a közszféra bérét 50 %-kal, melynek nagy szerepe volt az adósság felduzzadásban (Fidesz ezt megszavazta, csak az MDF nem). Nem tudom mennyire szerencsés, hogy 8 -10 évig befagyasztják a béreket, majd egyszerre akarnak egy nagyot emelni rajta (több kisebb emeléssel talán szinten tárhatóak lennének a bérek, nem keletkeznének ekkora bérfeszültségek és igazságtalanságok).”
 • 34. dicike 2013. július 11. 10:13
  „Kedves Bruhh és Ashmore!
  Az oktatás tök jó dolog, mert ezek szerint mindenki ért hozzá. Mindenki tudja, hogy mennyit készül egy pedagógus az órára(biztosan gyakran látogattok órákat). Ismeritek jól a mai gyerekeket, csupa rendezett körülményű, 6 éves koráig otthon megfelelően jól nevelt, idegileg stabil gyerek jár iskolába. Következésképpen a pedagógusnak tényleg semmi felelőssége nincsen. Elárulom nem így van.
  A szabim 30 nap, mint minden más munkahelyen. 16 nap rendkívüli szabit kapok, amin behívható vagyok. Be is hívtak napközis felügyeletre két hétre. Én ugyanis pedagógus vagyok és sajnos látom, hogy a kormány a béremelés kapcsán dobálózik a nagy számokkal, ami rengeteg embernél kiveri a biztosítékot. Csak összehasonlításul: munkaügyi központban dolgozó könyvelő ismerősöm, aki köztisztviselő, még mindig többet fog keresni, mint én az emelés után, pedig kétszer annyi ideje dolgozom, mint ő. Csak azt soha nem verik ilyen nagy dobra, amikor náluk fizetésemelés történik.”
 • 33. roxper 2013. július 11. 10:04
  „29.
  Van pár tudomány és szakma, ahol elég ciki ha nem naprakész az illető, segítsek, vagy találsz magadtól is ilyet? Tovább jó óbégatást tudatlanka!”
 • 32. roxper 2013. július 11. 10:03
  „23.
  Birka vagy, olvasd el a cikket és rájössz, hogy 32 órát is le kell tanítani ezért a fizetésért, rakd közé a 10-15 perces szüneteket és máris meg van a heti 40 óra, emellett otthon min 2 óra készülés, dolgozat javítás és máris 50 órát dolgoztak, hála a nagyszerű fityiszes rendszernek. De ez még mind semmi a te fajtáddal is csatát kell vívniuk, akik olyan hülyék, hogy egy gyereket nem tudnak normálisan felnevelni! :DDDD”
 • 31. placcs 2013. július 11. 10:01
  „Hihetetlen, egy fillért nem adnék nekik, basszus, kapnak 34%-ot !!! és vinnyognak rajta. Fognák be a szájukat!”
 • 30. Roxy08 2013. július 11. 09:53
  „Benedek Elek: Az okos lány című mese jut eszembe, ha valamit ígérgetnek. Megcsillan a remény az egészségügyben dolgozók, a tanárok előtt. Rángatják a mézes madzagot kegyetlenül. Addig is, amíg várnak, várnak, várakoznak, tervezgetnek, a még meg sem kapott emelést osszák/szorozzák. Majd jön a fekete leves a nyakukba nagy kondérral.
  Itt, a politikusoktól lejjebb senki nem kap semmit........, csak úgy!”
 • 29. Bruhh 2013. július 11. 09:31
  „23-AS MEKKORA IGAZAD VAN! nE HIVATKOZZUNK ARRA,HA BEÜLNE A 30-AS OSZTÁLYLÉTSZÁMU OSZTÁLYBA.hA ELMENNE A PEDAGÓGUS EGY KÖNYVELŐ IRODÁBA,VAGY MONDJUK EGY MULTIHOZ DOLGOZNI,AKKOR IS EZT MONDANÁK.eZ A HIVATÁSUK!nEKEM NE HADOBÁLJANAK,HOGY MINDIG KÉSZÜLNI KELL,MERT AKI TÖBB ÉV UTÁN MÉG MINDIG KÉSZÜL,AZ ADJA VISSZA A DIPLOMÁJÁT.mILYEN FELELŐSSÉG VAN RAJTUK? hA MEGBUKIK A GYEREK,KI A HÜJE? HÁT NEM A PEDAGÓGUS,MENNNYI SZABIJUK IS VAN?”
 • 28. Kathryn 2013. július 11. 08:56
  „25 alak: nem jól olvastad, mert több is!”
 • 27. X_Y 2013. július 11. 08:53
  „21.Kudara 2013.07.11. 08:09
  "Ahhoz képest, hogy 2 hete még arról volt szó, hogy a közalkalmazotti szférában és az egészségügyben is lesz béremelés, most már csak a pedagógusok kapnak. Megérdemlik, aláírom, de akkor a többiek miért nem? "

  Nyugi, még két hét.... és a pedagógusok is valami egész mást, valami lóalkatrészt kapnak, nem béremelést:)
  Unortodox növekedés: nettó 120.000-ről nettó 115.000-re nő a fizetés...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy héten belül másodszor emelik az üzemanyagok árát

Bruttó 4 forinttal emeli pénteken a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol… Tovább olvasom