Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán.

mti - 2013.07.10. 11:44
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
17:14 - PDSZ: nem erről az emelésről volt szó

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény.

Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".

A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint "neveléstörténeti bejelentés" lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte "nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene".

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már "nem az ő kompetenciája", s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy "egy pedagógus sem járhat rosszul".

Mint mondta, "talán az osztályfőnöki pótlék marad meg", az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.

A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is - vélekedett.

Balog Zoltán szerdai tatabányai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

15:01 - PSZ: az új rendszer nem ismeri el a minőségi munkát

A pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat - mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől.

A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte, hozzátéve, hogy 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Galló Istvánné emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében az Európai Bizottságnak benyújtott dokumentumban az közölte, a hiánycél tartása miatt 2014 januárjára halasztja a pedagógusok keresetének növelését, és 22 ezer álláshelyet szüntet meg a közoktatási rendszer átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele miatt. Mint elmondta, ehhez képest nem lett tömeges intézménybezárás és elbocsátás, a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság megállapodásának eredményeként.

A PSZ elnöke üdvözölte, hogy a foglalkoztatásról szóló készülő kormányrendelet alapján a megemelt bérekhez nem járul a munkaterhek túl magas növekedése. Azt is jónak tartja, hogy a béremelés vonatkozik a szakszolgálatban és a szakmai szolgáltatásokban dolgozókra is. Szintén előnyösnek nevezte, hogy az új minősítési rendszerben a teljes közalkalmazotti munkaviszonyt beszámítják, nem csak a tanítással töltött éveket.

Ugyanakkor úgy véli, kérdéses, hogy saját erőből képesek lesznek-e előteremteni a béremelés fedezetét a nem állami fenntartású, azaz önkormányzati, egyházi és alapítványi oktatási intézmények.
Galló Istvánné megjegyezte: remélhetőleg a jelenlegi tervekkel ellentétben már 2017 előtt megvalósul a teljes béremelés.

A PSZ elnöke szerint arra lenne szükség, hogy legyen "egy tisztességes alapbér", és ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében. Ezenfelül maradnia kellene olyan összegnek is, amely felett évente az intézményvezetők rendelkeznek, hogy a pedagógusok jó munkáját ezzel is elismerjék - tette hozzá.

14:53 - Jobbik: megbukott a kormány köznevelési koncepciója

A Jobbik szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdai bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést.

Dúró Dóra szerdai közleményében úgy fogalmaz: "még a vészforgatókönyvként" beharangozott, 2014 januári kezdés sem valósul meg, így a második Orbán-kormány időszakában sem történik érdemi előrelépés a pedagógusok "megbecsülése terén".

A jobbikos politikus szerint felháborító és cinikus a kormányzat részéről, hogy sikerként állítja be saját kudarcát. Úgy véli: a tervezett béremelés arra lett volna elég, hogy a pedagógusokra szeptembertől háruló plusz terheket finanszírozza, ám erre nem kerül sor, így sokan rosszabbul járhatnak, mint az eddigi rendszerben.

A Jobbik úgy véli: Balog Zoltán állításával szemben nem sikerült vonzóvá tenni a fiatalok számára a pedagógus pályát, hiszen a törvényi szabályozásban is már szakmai hibát vétett a kormány, amikor az érdemi bérnövekedést csak a pályán eltöltött nagyságrendileg tíz év után tette elérhetővé. Mindez különösen nagy hiba annak fényében, hogy a pedagógusok több mint nyolcvan százaléka nő, akiknek a gyermekvállaláshoz is minél előbb szükségük lenne biztos egzisztenciára és megfelelő anyagi háttérre - írta közleményében Dúró Dóra.

Balog Zoltán szerdán Tatabányán jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek és a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást.

14:28 - Fidesz: a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelést kapják a pedagógusok

A Fidesz szerint a pedagógusok a rendszerváltás utáni legmagasabb béremelést kaphatják a kormány döntése értelmében, szemben a "Gyurcsány-Bajnai-időszak politikájával", amikor a legnagyobb mértékű reálbércsökkenést szenvedték el.

Erről Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője beszélt szerdán Budapesten újságíróknak. A kormánypárti politikus a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által délelőtt bejelentettekre emlékeztetve közölte, a kabinet 2017-ig összesen mintegy 60 százalékkal növeli a tanárok bérét. A pedagógusok ebből idén átlagosan 34 százalékot vehetnek át, majd a következő években minden szeptemberben további 5-10 százalékkal emelkedhet a fizetésük. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.

A Fidesz szóvivője 2010-et a pedagógusok szempontjából is cezúraként jellemezte. Elmondása szerint ekkorra a tanárok érezhették magukat a leginkább létbizonytalanságban és egzisztenciális félelemben, mivel a kormányváltás idejére a bérek kifizetése is kérdésessé vált az iskolabezárások és létszámleépítések után.

Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott, majd köszönetet mondott a tanároknak eddigi türelmükért és munkájukért.
A kormánypárti politikus kiemelte, Magyarország az elmúlt három évben talpra állt, és elég erőssé vált ahhoz, hogy saját erőből finanszírozza magát. A kabinet munkájával elérte az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, aminek gyümölcse, hogy a pedagógusok megkaphatják régen várt, kiszámítható és hosszú távú bérrendezésüket - fejtette ki Hoppál Péter. Megjegyezte azt is, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha az ország a Bajnai-kormány politikáját folytatja.

A szóvivő szerint ugyanis ha Magyarország a kormányváltás után továbbra is Nemzetközi Valutaalap és az EU segítségére támaszkodott volna, akkor Görögország sorsára jutott volna, ott éppen szerdán jelentettek be újabb, a pedagógusokat és a közszférát érintő megszorításokat.

Hoppál Péter emellett blöffnek nevezte Bajnai Gordonnak a pedagógusbérek 15 százalékos emelésére vonatkozó ígéretét. A volt kormányfő ugyanis hivatali idejében éppen ennyivel csökkentette a tanárok reálbérét - mondta, feltéve a kérdést, a baloldal kormányra kerülése esetén nem vonná-e vissza a kabinet által most bejelentett 60 százalékos béremelést.

Korábban:

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 46 hozzászólás
Moderálásra küldöm 46. macs 2013.07.11. 15:58

Most olvastam:
" ,,Elfogyott a pénz", ,,előbb látni akarja a kormány a féléves hiányadatot", ,,nincs kidolgozva részleteiben az életpálya, most ébredtek csak rá az elmaradásokra", ,,talán későbbi elbocsátásokat készítenek elő ezzel" - a hvg.hu által utolért fideszes oktatáspolitikusok is csak találgatni tudtak Balog Zoltán bejelentéséről, mely szerint a pedagógus életpályához tartozó béremelést 2017-ig kitolják.
Ugyan ,,sikerként" próbálta eladni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, az érintetteknek mégis egyértelmű csalódást jelent, hogy a Pedagógus Életpálya részeként beígért béremelés teljes összegét nem január 1-től, hanem csak 2017-től kapják majd meg"
http://hvg.hu/itthon/20130710_pedagogus_eletpalya_elbocsatas_beremeles

Moderálásra küldöm 45. ashmore 2013.07.11. 15:30

Kedves Roxper. Nekem két gyermekem van, és a nővérem tanár.A hozzászólásod stílusát nem minősíteném.Gondolom TE felneveltél már vagy 3 gyereket azért vagy ilyen okos.A hozzászólásaid mennyiségét, és minőségét tekintve otthon ülő nyanya vagy tata lehetsz, vagy 13 éves pöcs..Ha valakinek más a véleménye akkor te majd népet nevelsz mi?Nevetséges marha vagy...

Moderálásra küldöm 44. dondongó 2013.07.11. 15:00

29. Bruhh 2013.07.11. 09:31 és mások

Az oktatásról szóló információk úgy vonzzák a hat elemis, félanalfabéta trollokat, mint lócitrom a verebeket.

Moderálásra küldöm 43. csmano 2013.07.11. 13:42

Nem lett nagy hír belőle, de júl 24-én tárgyalja a kormány a tanárok munkaidő beosztásának, és juttatásának szabályozását, ami után kiszámítható a "béremelés" (az index.hu-n most jelent meg).
Ezek alapján a kedves miniszter megint hasalt adatokkal kábította a közönségét, de mindenki tudja az ördög a részletekben (mai szavakkal az apró betűs részben) található.
Várjuk meg azt is, és ha olyan vonzó lesz a tanári pálya, mindenkit szeretettel vár a katedra.

Moderálásra küldöm 42. macs 2013.07.11. 12:45

39. utopia ,
"Majd ha a diplomás kiáll a melós mellett, a nyugdíjas a diákok mellet stb. illetve fordítva, akkor talán elkezdődhet valami változás."
A lehetetlent azonnal teljesítjük, a csodákra egy kicsit várni kell! :-D

Moderálásra küldöm 41. macs 2013.07.11. 12:40

13. öreganyó,
annyian irigylik a pedagógusokat a téli, nyári és egyéb szünetekért, meg az alacsony munkaidőért, nos, akkor miért nem ezt a pályát választják/választották? Ja, hogy eszükbe jut/jutott, hogy mit meg nem tettek diákként a tanáraikkal, és hamar rájönnek, nincs az a pénz, nincs az a szünet, amiért kiállnának a katedrára?

Moderálásra küldöm 40. dicike 2013.07.11. 12:24

Hát igen 35. és 39.! Az "Oszd meg és uralkodj!" már ókortól működik!

Moderálásra küldöm 39. utopia 2013.07.11. 11:23

,,Hoppál Péter szerint a Fidesz kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket."
Nem csak a tanároknak, hanem mindenkinek béremelés kellene, aki dolgozik! Ha ilyen remek a gazdasági mutató, akkor minek kellenek a külön adók, amik nem megszorítások és ugye nem nekünk kell megfizetni, mert nem terhelik ránk! Volt már egyszer egy ilyen béremelés a közszférában annak, sem volt meg a gazdasági alapja, meg is lett az eredménye.
Mikor hajlandók belátni, hogy itt nem csoportokat kell kiemelni (szavazatok reményében) és egymásnak ugrasztani, hanem meg kell teremteni a feltételeket a gazdaság beindításához a szabadságharc helyett. Sajnos, amíg sikeresen működik a megosztás politikája, remény sincs, hogy ezen változtassanak. Majd ha a diplomás kiáll a melós mellett, a nyugdíjas a diákok mellet stb. illetve fordítva, akkor talán elkezdődhet valami változás.

Moderálásra küldöm 38. tnt 2013.07.11. 10:42

23. ashmore 2013.07.11. 08:43

Délután 3-kor otthon van. Ha tornatanár jó neki. De ha pl. matek, irodalom vagy idegennyelv tanár, kijavíthat havi 1-200 dolgozatot - mindet különböző kézírással (macskakaparással). Továbbá, aki lelkiismeretes, készül a következő napi óráira. Akkor is, ha már több éve tanít. Egyrészt változik a tananyag, másrészt ha nem változik, akkor is jobb esetben egy éve foglalkozott az adott témával utoljára. Fel kell frissítenie a tudását, újra át kell gondolni, mit hogyan mondjon el, hogyan építse fel az órát.

Mellékesen a buszsofőr, MÁV dolgozó sem lenne felhőtlenül boldog, ha azt mondanák neki, hogy emelkedik az alapfizetése 34%-ot, de a pótlékokat, túlórapénzt elveszik, és a heti 40 helyett 47-58 órát kell dolgoznia (csak az arányok érzékeltetése végett írom).

Moderálásra küldöm 37. gabriellos 2013.07.11. 10:36

29. Bruhh 2013.07.11. 09:31
Miért kiabálsz??Senki sem süket.A mondanivalóddal nem foglalkoznék mert a színvonala a bányászbéka ülepe alatt van a mélygarázsban.Menj vissza a szalag mellé dolgozni inkább ott nem kell készülni száz éve is ugyanazt kellett csinálni mint most.


46 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...