Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Átláthatóbb lett három nagy állami cég működése

Átláthatóbb lett három nagy állami társaság, a Magyar Villamos Művek Zrt, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. működése az elmúlt két év alatt végrehajtott racionalizálási programjaiknak köszönhetően - állapította meg a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén, amelyen áttekintette és elfogadta a programok eredményeit.
Az NVT-nek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből kiderül: a programok célja az volt, hogy a tőzsdeképesség szigorú feltételrendszerének meg tudjanak felelni a társaságok.

A Nemzeti Vagyontanács ugyanakkor leszögezte, hogy a társaságok tőzsdei bevezetése nem időszerű és az NVT terveiben nem szerepel. A tanács az MVM Zrt.-nél külön projekt keretében összevetette az MVM csoport működését a tőzsdei társaságokkal szemben támasztott követelményekkel és befektetői elvárásokkal, és mindezek alapján megállapította, hogy a társaság rendelkezik a versenypiacon sikeresen vezetett vállalatokra jellemző erősségekkel.

A MAVIR Zrt.-nél az NVT első lépésként elkészítette a társaság üzleti értékét befolyásoló legfontosabb tényezők elemzését, majd kialakította a magasabb szintű elvárásoknak megfelelő pénzügyi jelentési, üzleti tervezési és vezetői információs rendszert. A tanács javaslatot dolgozott ki az eszköz- és tőkestruktúra optimalizálására.

A vállalati stratégiára alapozva megtervezték a befektetési politikát és a szervezeten belül kockázatkezelési funkciót alakítottak ki. Hasonló törekvések jegyében megvalósult az ÁAK Zrt. hosszú távú stratégiájának kialakítása, amelynek keretében elvégezték a szervezet átvilágítását, új szervezeti és működési szabályokat dolgoztak ki és megkezdődtek az optimalizálási intézkedések.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. november 11. 19:53
    „Miért átláthatóBB és miért nem átlátható?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP tudomásul vette a MÁV átalakítását

A kormány azért döntött az átalakítás mellett, mert úgy látta, a terület jelenlegi formájában finanszírozhatatlan a következő években. Tovább olvasom