Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Átmeneti törvény - hozzájárulást fizetünk, amíg magas az államadósság

Az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján, pénteken az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény elfogadásával úgy döntött: mindaddig, amíg az államadósság a GDP felét meghaladja, ha az Alkotmánybíróság, az uniós, illetve más bíróság vagy jogalkalmazó szerv döntéséből olyan állami fizetési kötelezettség fakad, amelynek teljesítésére a büdzsében erre meghatározott pénz nem elég, és a hiányzó összeg nem pótolható a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás sérelme nélkül, a kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó hozzájárulást kell megállapítani.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője - aki a törvényjavaslatot Harrach Péterrel, a KDNP-frakció vezetőjével közösen terjesztette be - az MTI kérdésére, hogy kinek kell majd hozzájárulást fizetnie, novemberben azt mondta, "nyilvánvalóan mindenkinek", a társadalomnak viselnie kell az ilyen jellegű többletköltségeket. A kárpótlás a legjobb példa, hiszen ha európai jogi fórumokon egy kárpótlási perben veszít a magyar állam, akkor ezt, az 1990 előtti időkért, csak különadóból lehet teljesíteni - fejtette ki.

Az ellenzék viszont azt hozta fel, hogy a rendelkezés alapján akkor is az embereknek kell fizetniük, ha az európai uniós bíróság az Orbán-kormány ágazati különadókat bevezető intézkedéseit jogellenesek minősíti.

Az új alaptörvény részét képező átmeneti törvény elfogadásával a parlament alkotmányos alapot teremtett arra, hogy később összevonják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, s ellátásukra egy új szervezet jöjjön létre.

Az összevonásról sarkalatos törvény - az új jegybanktörvény, illetve a PSZÁF-törvény - rendelkezhetne. Az előbbiről ugyancsak pénteken döntött a Ház, ám az nem tartalmaz ilyen passzust. A fideszes Rogán Antal a parlamentben azt hangoztatta, hogy a kormánytöbbségnek nincs szándéka az összevonásra Simor András hivatali ideje alatt, s ha lett volna, a jegybanktörvényben dönthetett volna így.

Az MNB és a PSZÁF összevonásával létrejövő új szervezet elnökét egyébként az államfő nevezhetné ki hat évre, a két alelnök pedig a jegybank és a pénzügyi felügyelet hivatalban lévő elnöke lenne mindaddig, amíg elnöki megbízatásuk tartott volna.

Az alkotmányügyi bizottság az összevonás lehetőségének megteremtését azzal indokolta, hogy "a pénzügyi piacok integrálódásával, a banki és az egyéb pénzügyi tevékenység közötti határok elmosódásával új kihívások jelentek meg a pénzügyi szektorban, amelyekre egy lehetséges megoldást jelenthet a pénzügyi intézmények felügyeleti tevékenységének és a jegybanki tevékenységnek az egyesítése".

Olvasóink írták

 • 15. nemtudomka67 2012. január 01. 06:16
  „Eddig is az adófizetők állták a cehhet,csak nem nevezték nevén a gyereket.Már arra se veszik a fáradságot,hogy köntörfalazzanak.Tisztában vannak azzal,a 2/3-dal mindent visznek.Magyarázkodni se kell.”
 • 14. macs 2011. december 31. 19:11
  „A főcím szerint "Átmeneti törvény - hozzájárulást fizetünk, amíg magas az államadósság" addig fizetünk, míg magas az államadósság, a következőkből egészen más derül ki:
  "mindaddig, amíg az államadósság a GDP felét meghaladja, ha az Alkotmánybíróság, az uniós, illetve más bíróság vagy jogalkalmazó szerv döntéséből olyan állami fizetési kötelezettség fakad, amelynek teljesítésére a büdzsében erre meghatározott pénz nem elég, és a hiányzó összeg nem pótolható a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás sérelme nélkül, a kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó hozzájárulást kell megállapítani."
  Vagyis, akkor kell fizetni ha, az államadósság > GDP/2 és az államot az általa hozott törvények/intézkedések stb. miatt megbüntetik.”
 • 13. deszkás 2011. december 31. 14:18
  „BÁNKI! Elvagyol tévedve a MÁV-ot illetően azt majd fizeted velem együtt (Floridai magyarok kontra MÁV) ha (!) nem roppantja össze az országot az a 2-3ezer milliárd DOLLÁR igény.”
 • 12. bánki 2011. december 31. 13:28
  „Mindig tudtam, hogy ,,hátrányos" helyzetű vagyok, de ez a legrosszabb álmaimat is meghaladja!

  Kedvencem : ,,"nyilvánvalóan mindenkinek" fizetni kell !

  Szóval megnyertem a cigányt a rokkant nyugdíjast a sumákot és az MNB elnökének ( aki köztudottan offsore cégen keresztül kiviszi az adóhányadát) adó részét is.
  Sőt fizetem a MÁV 1944 -es ,,csínytevését" is !”
 • 11. Larsson 2011. december 31. 11:03
  „Ha nem narancs kormány lenne, már az ellopott mnyp pénzek nélkül is csökkenhetett volna az államadósság! Tavaly nyár óta vagyunk sz*rban, amióta szándékosan gyengítik a forintot, ezzel is tömve saját zsebüket, a lakosságot és az államot meg csődközeli helyzetbe tolva! Ezért már mi is sokat fizettünk, közvetve és közvetlenül és még ezután hozzájárulás formájában is fizessünk??? Már így is abszolút rekorderek vagyunk a béreket terhelő adók tekintetében, amit az egykulcsossal, a nyugdíjjárulék emelésével tovább növeltek, milyen rekordot akarnak még dönteni, minden megkeresett fillér ne kettőbe kerüljön a munkáltatónak, hanem háromba???”
 • 10. Lutetia 2011. december 31. 10:19
  „Fizessenek azok, akik a magyar Parlamentben megszavazták az európai jogi fórumokon elkaszált intézkedéseket! Miért a népre hárítja OV a saját elhibázott intézkedéseinek felelősségét? Mit szólnak ehhez a Fidesz-rajongók?”
 • 9. KamuNeni 2011. december 31. 01:06
  „Ez azt jelenti hogy jon a SARC?”
 • 8. deszkás 2011. december 30. 20:18
  „POWER! Az első bekezdésben van egy évszám. Na arról van szó. Ilyen pl a MÁV kontra floridai magyarok több ezer milliárdos követelése-szerintem.”
 • 7. Agyalapi 2011. december 30. 20:11
  „Úgy kell nekünk! Erre szavaztunk....”
 • 6. Power 2011. december 30. 19:49
  „Az előző hozzászólásom a devizahitelekre vonatkozott.”
 • 5. lacipapa68 2011. december 30. 19:14
  „Demokratikus banánköztársaság.”
 • 4. Power 2011. december 30. 18:41
  „"nyilvánvalóan mindenkinek", a társadalomnak viselnie kell az ilyen jellegű többletköltségeket"
  Magyar politikusok, polgármesterek és hitelesek felelőtlenségét a Fidesz-KDNP az egész magyar társadalomra hárítja át. Ez nem fer, nagyon nem fer dolog. A fiatal "demokraták" az adófizetők pénzén fedezik a saját butaságukat.”
 • 3. balihoho 2011. december 30. 18:35
  „Ha ezek ott bent a parlamentben, eszement rossz döntést hoznak, mi miatt elmarasztalják Magyarországot, vagy büntetéssel sújtják, akkor nem a rossz döntést hozókat sújtják külön adóval, hanem velünk fizettetik ki azt a kárt, amit a rossz döntést hozó politikusok okoznak! Tipikus, cinikus Lázári felfogás! Ez ellen csak polgári engedetlenséggel lehet védekezni Elég sok nyúzást kapunk a következő években!”
 • 2. deszkás 2011. december 30. 18:16
  „MÁV kontra Floridai ...... magyarok. Több ezer milliárd a tét. Ezt vajon "ki súgta meg" Jánosunknak?”
 • 1. Queenmargareth 2011. december 30. 16:51
  „hah........azok fizessenek, vagy adják vissza vagyonukat akik elopták, kilopták, szétlopták az országot. Ez sokkal egyszerűbb lenne, csak mi lesz a sok politikussal és rokonaival, vagy pl, Csányival?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasították a Jobbik népszavazási kezdeményezését

A még hatályos alkotmány alapján utasította el a házbizottság a Jobbik népszavazási kezdeményezését az új alaptörvényhez fűződő átmeneti rendelkezésekről és az új egyházügyi törvényről. Tovább olvasom