Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Átment a stresszteszten: biztonságos a paksi erőmű

A paksi atomerőmű biztonságos, semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség – állapította meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti Jelentésben, amelyet a paksi atomerőműben zajlott célzott biztonsági jelentésről az Európai Bizottságnak megküldött.
A paksi atomerőmű átment a stresszteszten - mondta Fichtinger Gyula megbízott főigazgató-helyettes az MTI-nek pénteken, a hivatal sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A főigazgató-helyettes azt mondta, a biztonság szintje mindig növelhető, találtak is olyan lehetőségeket, amelyek a paksi atomerőmű esetében előrelépést jelentenek, de azonnali beavatkozásra nincs szükség. A jelentést az Európai Bizottság szervezésében – hasonlóan a többi atomerőműével – nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik, az eredmény áprilisra várható.

A hivatal vezetői beszámoltak arról, hogy megkezdték az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmének értékelését. Az üzemeltetőnek 2012-re is maradtak teendői, mondta Fichtinger Gyula.

- Azt kellett igazolni, hogy az elmúlt négyéves programot, amely alapján felkészültek az üzemidő-hosszabbításra, sikerült befejezni, éd megfelelő eredményeket hozott, illetve igazolni kellett, hogy van még húsz évnyi tartalék ebben a létesítményben – részletezte Fichtinger Gyula.

Hozzátette hogy ugyanakkor vannak még teendők. Bizonyos feladatok erre az időpontra nem készültek el, ezeket 2012-ben ígérete szerint pótolni fogja az erőmű, fűzte hozzá.

Jelezte:, ezek a feladatok – köztük például berendezések minősítése, kifáradási és élettartam-számítások, alkatrészek cseréje – szerepelnek az atomerőmű idei ütemtervében. Ezek elvégezhető, befejezhető munkák, de a követelmények nem teljesülése esetén, vagy ha valamilyen hiányosságot, elégtelenséget talál a hivatal, lehetőség van arra, hogy feltételekkel, vagy korlátozással adja meg az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további üzemeltetésére.

A paksi atomerőmű 1-es reaktora 1982-ben kezdte meg az áramtermelést. A tervezett, harmincéves üzemidő megtoldását újabb húsz évvel 2001-ben határozták el. 2006-ban megszerezte a Paksi Atomerőmű Zrt. a környezetvédelmi engedélyt, majd elkészítette és benyújtotta a hatóságnak a négyéves előkészítő programot. Az OAH vezető-helyettese tájékoztatása szerint ez kiterjedt az állapotfelmérésére, az öregítő hatások felmérésére, az öregedési folyamatok kezelésére. Fichtinger Gyula hozzáfűzte, hogy a hatóság szisztematikusan nyomon követte az atomerőmű üzemidő hosszabbítási programját.

A Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően a tervezett üzemidő lejárta előtt egy évvel, 2011. decemberében benyújtotta az 1-es blokk tervezett időn túli üzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 2012-ig kell értékelnie a több ezer oldalt kitevő engedélykérelmet és a hiánypótlás keretében megszülető kiegészítő információkat.

A szakember azt is elmondta, hogy a paksi atomerőmű rendszeresen átesett biztonsági felülvizsgálaton. Ilyen, úgynevezett időszakos biztonsági felülvizsgálat 2008-ban történt utoljára. Ennek során mind a négy blokk megkapta az üzemelési engedélyt a tervezett üzemidő végéig. Ezek az időszakos biztonsági vizsgálatok elébe mentek a fukusimai események miatt elhatározott célzott biztonsági felülvizsgálatnak, hangoztatta Fichtinger Gyula. A célzott biztonsági felülvizsgálat kapcsán kiemelte, hogy számos – korábban elhatározott – biztonságot növelő beavatkozás megtörtént vagy folyamatban van.

Hangsúlyozta: a paksi atomerőmű tervezési alapja megfelelő, összhangban van a jogszabályokban meghatározott követelményekkel, és a nemzetközi gyakorlattal, a biztonsági rendszerek és funkciók megfelelnek a tervezési alapban figyelembe vett elvárásoknak. Megállapítható, hogy a paksi atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A lehetséges javító intézkedések részleteinek kidolgozása később történik meg - tette hozzá.

Az OAH nemzeti jelentését 2012 első félévében nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik – hangzott el a tájékoztatón.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József a nukleáris hatóság elmúlt évi tevékenységét összegezve kijelentette, hogy Magyarországon minden nukleáris létesítmény biztonságosan működött. Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Magyarország EU-elnöksége során több nukleáris biztonságot érintő irányelv és egyezmény született. A főigazgató szót ejtett arról, hogy módosult 2011-ben az atomtörvény. A lényeges változások között említette azt, hogy megteremtődött a lehetőség a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozására.

Rónaky József elmondta, hogy az idén az atomerőmű üzemidő hosszabbításának engedélyezése mellett az Országos Atomenergia Hivatalnak fel kell készülnie az új blokkal kapcsolatos teendőkre is. A felkészülés már 2009-ben, a parlamenti döntés után elkezdődött, ám fontos állomása lesz az idei év, mert az új blokkokkal kapcsolatos követelményeket magas szintű jogszabályban, kormányrendeletben kihirdetett nukleáris biztonsági szabályzat kötetekben fogják megjeleníteni.

A főigazgató szerint fel kell készíteni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot a bővítésre, és feladatot jelent az is, hogy már a blokktípus kiválasztása előtt beindulhat az engedélyezés, és annak első lépéseként a telephely-engedélyezés.

Olvasóink írták

  • 2. sevenof9 2012. január 07. 00:45
    „mizu csillabercivel?”
  • 1. szentmiki 2012. január 06. 16:21
    „a vörös-iszaptárolók is biztonságosak,minden szabálynak megfeleltek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősé férfit gázolt halálra a villamos Budapesten

Halálra gázolt az 50-es villamos egy idős férfit Budapesten, a XIX. kerületben pénteken. Tovább olvasom