Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Átok (The Grudge)

Karen szociális munkásnak készül, s cserediákként tanul Japánban. A lány mit sem sejtve elvállalja, hogy helyettesít egy nővért, aki aznap nem jelent meg a házban, ahol dolgoznia kellett volna. Mikor Karen megérkezik a megadott címre, a házban egy idős amerikai asszonyt talál, Emmát, aki a teljes katatónia állapotában van.

rendező: Takashi Shimizu
forgatókönyvíró: Takashi Shimizu, Stephen Susco
operatőr: Lukas Ettlin, Hideo Yamamoto
zene: Christopher Young
producer: Sam Raimi
vágó: Jeff Betancourt

szereplők:
Sarah Michelle Gellar (Karen)
Bill Pullman (Peter)
Jason Behr (Doug)
William Mapother (Matthew)
Clea DuVall (Jennifer)
KaDee Strickland (Susan)
Grace Zabriskie (Emma)

A film sztorija

Karen szociális munkásnak készül, s cserediákként tanul Japánban. A lány mit sem sejtve elvállalja, hogy helyettesít egy nővért, aki aznap nem jelent meg a házban, ahol dolgoznia kellett volna. Mikor Karen megérkezik a megadott címre, a házban - amely elhagyatottnak, üresnek és valahogy rendetlennek, feldúltnak tűnik - egy idős amerikai asszonyt talál, Emmát, aki a teljes katatónia állapotában van.
Ahogy a merevgörcsben szenvedő nőt próbálja ellátni, Karen kaparászás hangjait hallja az emeletről. S mikor utánajár a dolognak, olyan természetfeletti borzalommal találja magát szemben, amit legrosszabb rémálmaiban sem tudott volna elképzelni.
Ez a jelentéktelennek látszó, szokványos tokiói ház szörnyű titkot rejt. Odabent egy rettenetes lény dühöng, amely elpusztít mindenkit, aki csak a házba lép. Ez a végzetes "átok" szörnyű dührohamot előidézve öli meg áldozatait. Akit hatalmába kerít, az meghal, és ugyanakkor egy új átok születik - amely úgy terjed, mint a vírus, és mindenkit megfertőz, aki a házba belép. A borzalom vég nélküli, egyre szörnyűbb láncolata megállíthatatlannak tűnik. Ahogy egyre több ember hal meg, Karen is belekerül a borzalom ördögi körébe, és megismeri annak a bosszúszomjas átoknak a titkát, amely válogatás nélkül szedi áldozatait. A lánynak meg kell törnie ezt a kört, meg kell állítania a pusztulást, mielőtt még túl késő...

www.port.hu

Kritikák

Port.hu - nadja

A film formanyelve, a karakterek és a történet kidolgozottsága azt sugallják, hogy a film a kilencvenes években készült. Kíváncsi vagyok, milyen lehet a film eredeti verziója, amit egy évvel korábban, 2003-ban forgattak. Az IMDB információi szerint Takashi Simizu készít egy újabb filmet is ebben a témában, a forgatás várható vége 2006, sőt már több része is van a filmnek, és úgy tűnik, azokat is újraforgatja. A jelek szerint a rendező hű a történetben megismert átokhoz. Ha a "gonosz" egyszer megérint valakit, akkor haláláig kísérteni fogja, újból és újból át kell élnie a felismeréssel járó megpróbáltatásokat. Azt a benyomást keltette bennem, mintha ez is egy "első" film lenne, amit több éves várakozás után újra feldolgoz majd valaki vagy épp ő maga. Évről évre megpróbál kihozni valamit a történetből és kísérletével mindig elégedetlen; nem találja az összhangot a kortárs lehetőségek és elvárások, valamint a régi fogások alkalmazása között...

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert gyermeke? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom