Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Átszabná az önkormányzati törvényt a Fidesz

Az MLP tiltakozik a budapesti választási rendszer megváltoztatása ellen, a Jobbik szerint brutálisan torzítana a javasolt rendszer.
Az MSZP az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul a Fidesz javaslata miatt

Az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul az MSZP a fővárosi választási rendszert átalakító fideszes javaslat miatt - közölte Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője szombaton Budapesten, az MSZP választmányi ülése után.

Mint mondta, a választmány úgy határozott, az MSZP mindent megtesz azért, hogy ez a törvény ne lépjen hatályba.

Értékelése szerint a törvény megszüntetné a budapestiek önrendelkezési jogát, és kerületi érdekek alapján szakítaná szét a fővárost. Mint mondta, ez a javaslat arról szól, hogy egy kerület, például az V. kerület, minden évben kicseréli a térburkolatot, más kerületek meg hosszú-hosszú évekig nyelhetik a port, mert oda nem fog jutni forrás.

A Fidesz pénteken azt javasolta, hogy már az őszi választáson a fővárosi közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők foglaljanak helyet. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármester-jelöltet tudtak állítani.

A Demokratikus Koalíció erre reagálva pénteken jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép.

2700-nál több nemzetiségi választás is lehet

Kétezer-hétszáznál több nemzetiségi választás is lehet az októberi önkormányzati választással egy napon a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint Magyarország 3176 településén. Egy településen több választást is kiírhatnak az ott élő nemzetiségiek számától függően és egyetlen olyan település van - Újbuda, a főváros XI. kerülete -, ahol mind a 13 nemzetiségnek választást írhatnak ki.

A legtöbb választást, 1383-at a roma nemzetiségiek számára írhatják ki, míg a legkevesebbet, 10-et a szlovénoknak.

A bolgárok 37, a görögök 36, a horvátok 136, a lengyelek 53, a németek 547, az örmények 33, a románok 168, a ruszinok 44, a szerbek 63, a szlovákok 158, míg az ukránok 47 választást tarthatnak szerte az országban.

A törvény szerint nemzetiségi választást ott lehet kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es) önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.

E szerint 2715 választást kell kiírni, de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol (településnagyságtól függően) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Egy nemzetiségi választópolgár egy jelöltet ajánlhat a jogszabály szerint.

A négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokkal egy időben 2321 nemzetiségi választást tartottak.

Nemzetiségi jelöltként azok indulhatnak és azok szavazhatnak rájuk, akik nemzetiségi névjegyzékbe vetetik magukat. Erre lehetőség volt az áprilisi országgyűlési választás előtt is, ha valaki nemzetiségi listára kívánt szavazni. Azoknak, akik az országgyűlési választások előtt vagy azóta nem regisztráltak, most ugyanazt a nyomtatványt kell kitölteniük és a helyi jegyzőnek eljuttatniuk, ha nemzetiségi jelöltre, listára is szavazni kívánnak az önkormányzati választás napján.

Azoknak, akik az országgyűlési választás előtt már nemzetiségi nyilvántartásba vetették magukat, most nem kell újra kérelmet benyújtaniuk.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap az NVI kezdeményezésére iránymutatást adott ki arról, hogy álláspontja szerint mely népszámlálási kérdések figyelembevételével lehet a nemzetiségi választásokat kiírni.

Erre azért volt szükség, mert a népszámlálási kérdőíven öt, a nemzetiségi hovatartozással kapcsolatba hozható kérdés szerepelt, így nem volt egyértelmű, hogy a választási szervek tágabban vagy szűkebben értelmezzék a nemzetiséghez tartozás fogalmát.

A három évvel ezelőtti adatfelvételen a következő kérdésekre lehetett választ adni: Mely nemzetiséghez tartozónak érzi magát? Az előző kérdésnél megjelöltön kívül tartozik-e másik nemzetiséghez is? Mi az Ön anyanyelve? Családi, baráti közösségben milyen nyelvet használ általában? Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?

Az NVB-ben konszenzus alakult ki arról, hogy a választás kiírásánál csak az első két kérdésre adott válasz vehető figyelembe, így ez szerepel a kiadott iránymutatásban.

A nemzetiségi választásokat az NVB írja ki ugyanarra az októberi vasárnapra, amelyre a köztársasági elnök az általános önkormányzati választásokat kiírja.

A nemzetiségi választások újdonsága, hogy egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. Korábban ezek egymásra épültek, és csak hónapokkal később alakulhattak meg az országos nemzetiségi önkormányzatok. A területi és az országos nemzetiségi listákra azok a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok is szavazhatnak, akik olyan településen élnek, ahol - mivel nem vallják magukat legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak - a települési választást nem lehet kiírni.

Az új törvény újdonságai közé tartozik, hogy a jogszabály szövegében a "kisebbségi", illetve "etnikai" megnevezéseket egységesen a "nemzetiségi" váltotta fel.

LMP: a Fidesz javaslata megkérdőjelezi a tiszta versenyt

Az LMP véleménye szerint sportszerűtlen és megkérdőjelezi a tiszta versenyt, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választások előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe - mondta az ellenzéki párt társelnöke pénteken az MTI-nek.

Schiffer András "katasztrofálisnak" nevezte, hogy a kerületek befolyása megnő a fővárosi közigazgatásban. A kétszintű fővárosi önkormányzás működésre képtelen, a korrupció melegágya és nem alkalmas arra, hogy fejlődjön a főváros - tette hozzá.

Azt is kiemelte, hogy a javaslat alapján a fővárosi önkormányzatban a választói akarat sem tud majd arányos módon érvényesülni, mert azzal szemben "a győztes mindent visz elvét" erősítik fel.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken jelentette be, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerülő kilenc képviselő lesz a tagja. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

A DK választási csalásnak értékeli a Fidesz javaslatát

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón.

A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép - mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt.

Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

"Az állampárt jelen pillanatban meg akarja fosztani a polgárokat attól, hogy a kerületek (...) fölött álló fővárosi érdekekről közvetlenül dönthessenek" - fogalmazott.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint oly módon próbálják a törvényt változtatni, hogy a polgároknak közvetlenül ne lehessen ráhatásuk arra, hogy kik és milyen módon intézik a közös fővárosi ügyeket.

A budapesti polgárok eddig közvetlenül szavazhattak arról, hogy kik intézzék a főváros ügyeit. Az emberek különbséget tudtak tenni a között, hogy vannak fővárosi és kerületi érdekek. Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya "a jelenlegi törvénymódosítási javaslattal semmibeveszi, megalázza a budapesti polgárokat" - mondta.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a Fidesz "ezt a pályát is a maga irányába próbálja lejteni".

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten jelentette be, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

KDNP: életszerűek a tervezett lépések

Életszerűnek tartja a Kereszténydemokrata Néppárt azokat a tervezett lépéseket, amelyekkel az önkormányzati választási rendszert módosítaná a Fidesz.

Ezt a kisebbik kormánypárt azután közölte pénteken az MTI-vel, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője bejelentette, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

A KDNP szerint az, hogy például a települések életében fontos szerepet játszó intézmények - kórházak, iskolák - vezetői munkájuk mellett hallathassák hangjuk a képviselőtestületben is, egészen természetes dolog. Az ajánlási küszöb leszállítása pedig lehetőséget ad olyanoknak is ringbe szállni, akik ezt nagyobb stáb híján eddig nem tehették meg - jegyezték meg.

A változások következtében remélhetőleg még inkább a személyekre szóló választás irányába mozdul el az önkormányzati választás, amely esetenként egyszerűbb és olcsóbb intézményrendszert eredményezne - rögzítette a kisebbik kormánypárt.

MSZP: Budapest további széttagoltságát erősíti a Fidesz

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat.

Horváth Csaba pénteken Budapesten újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszű gyakorlat nem indokolja.

Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a Fővárosi Közgyűlésben születnének összfővárosi érdekek alapján.

"Minden normális ország normális fővárosában az erősítés és az egységesítés felé haladnak a folyamatok" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Értékelése szerint ez a javaslat arról szól, hogy lesz 23 város Budapestből, hiszen a kerületi polgármesterek valószínűleg erősebben fognak politizálni a helyi érdekekért. Horváth Csaba fontosnak tartja, hogy az őszi önkormányzati választáson a főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségét épeszűen gondolkodó, baloldali vagy liberális politikusok adják, hogy ne szakadjon szét a város.

Hozzátette: egy baloldali városvezetés és egy baloldali többségű polgármesterek tanácsa nem szakítaná szét Budapestet. Lehet látni, hogy a fideszes kiskirályok, komiszárok mit műveltek az elmúlt években - mondta Horváth Csaba.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten jelentette be, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

Jobbik: brutálisan torzítana a Fidesz által javacolt választási rendszer

A Jobbik szerint minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer, amelyet a kormánypárt javasol.

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján az alkotmányosság és a demokratikus választások elleni "terroristaakciónak" minősítette az önkormányzati törvény Fidesz által tervezett megváltoztatását. A Fidesz érdeke, hogy a választópolgárok akarata minél kevésbé érvényesüljön a mandátumszámok kiosztásánál - értékelte.
Azt mondta: hatalmas népességbeli aránytalanságok lennének egy-egy közgyűlési mandátum mögött, hiszen például az V. kerületben hatszor annyit érne egy szavazat, mint a jóval népesebb XIII. kerületben, s ez alkotmányellenes.

A fővárosi pártvezető az országgyűlési választás szavazatait önkormányzati mandátumokra vetítve kifejtette: a most érvényes rendszerben 13 képviselői hely jutna a Fidesznek, 13 a baloldali összefogásnak, 4 a Jobbiknak és 3 az LMP-nek a Fővárosi Közgyűlésben. Ha megváltoztatják a rendszert, akkor 14 helyet vinne el a Fidesz, 9-et a baloldal, a Jobbik és az LMP pedig be sem jutna - tette hozzá, megjegyezve: a kompenzációs listával ez úgy tolódna el, hogy 18 mandátuma lenne a Fidesznek, 13 a baloldalnak és 1-1 a Jobbiknak és az LMP-nek.

A jobbikos politikus bírálta, hogy a tervezett rendszerben a Jobbik kevesebb mandátumhoz jutna, mint a jelenlegiben. Szerinte ennek is a párt ellehetetlenítése az egyik célja, miközben mindvégig konstruktívan végezték fővárosi munkájukat.

Szilágyi György kifogásolta azt is, hogy a választók egy szavazattal két mandátumot adnának, egy polgármesterit és egy közgyűlési képviselőit. Ellentmondásos lenne a képviselők feladata is, mivel például vitás ügyben kérdéses lenne, hogy polgármesteri vagy képviselői mandátumuknak megfelelően szavazzanak-e - folytatta érvelését. Példaként említetette, hogy a belső és a külső kerületeknek más az érdeke a parkolási díjak, az idegenforgalmi adó vagy a dugódíj szempontjából.

Kijelentette: ha a kormánypárt végigviszi a törvénymódosítást, akkor az Alkotmánybíróságnak meg kell semmisítenie azt.

Szilágyi György az MTI kérdésére beszélt arról is, hogy a közvetlen főpolgármester-választás intézménye mellett foglalnak állást, arra pedig nyitottak, hogy a feladatok, jogok és kötelességek egész rendszerét megváltoztassák a kétszintű, azaz fővárosi és kerületi önkormányzati rendszerben a jobb működés érdekében.

Az MLP tiltakozik a budapesti választási rendszer megváltoztatása ellen

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz attól fél, hogy a fővárosi közgyűlésben többségbe kerülne az ellenzék, így törvényalkotással próbálja még az önkormányzati választás előtt bebetonozni hatalmát.

A Fodor Gábor vezette párt pénteken juttatta el az MTI-hez erről szóló közleményét, miután Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője pénteken bejelentette, hogy az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz. Ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a tagjai a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők lesznek.

Az MLP szerint ez nem más, mint törvényesített csalás, ami bizonyíték arra, hogy a kormánypárt fél a budapestiektől, fővárosi hatalmának elvesztésétől.

A párt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz még a választások előtt hozzányúljon az önkormányzati törvényhez, és gyökeresen megváltoztassa a fővárosi választási rendszert.

A liberálisok szerint a tervezet a Fidesz minden idők legnagyobb és legnyilvánvalóbb választási csalása, több ponton is alkotmányellenes, és szembe megy a kormánypárt eddig hangoztatott elvével is, miszerint összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői tisztség.

A Fidesz terve működésképtelenné tenné Budapestet, állandósítaná a káoszt, hiszen egy ilyen átalakítással megszűnne Budapest egységes város lenni, és irányíthatatlanná válna. Már ma is háttérbe szorulnak a főváros egységes szempontjai a kerületi érdekek mögött, de a Fidesz javaslata a helyzetet tovább rontva 23 városrész laza együttműködésévé teszi Budapest irányítását - írják.

Szerintük az is világosan látszik, hogy a Fidesz csökkenteni akarja a főváros vezetésének hatáskörét, így a kormány szabadon államosíthat, kiárusíthat szolgáltatásokat, átrendezhet területeket mindenféle kontroll nélkül.

A Liberálisok hangsúlyozzák: pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit a Fidesz tervez: a fővárost erősíteni, a kerületek hatalmát pedig csökkenteni kellene, mert kisebb bürokráciára és egységesebb Budapestre van szükség.

Módosítaná a választási rendszert a Fidesz

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. Enyhítenének az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és változhat az ajánlás rendszere is - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Kósa Lajos azt is mondta, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjének eddig csak Tarlós István jelenlegi főpolgármester neve merült fel.
Az őszi önkormányzati választásokra már az új szabályok vonatkoznának.

Kósa Lajos szavai szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is - csakúgy, mint az ország többi településén - olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni.

A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot - ismertette a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz.

Kósa Lajos azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás - mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük - és demokratikusabb is - folytatta -, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek. "Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés" - fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert "a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának".

Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint - mondta Rogán Antal.
Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett "kislistás" településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Rogán Antal közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos kérdésre közölte: a Fidesz főpolgármester-jelöltjének egyedül Tarlós István neve merült fel. Hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-áig születik meg. Ugyaneddig lesz döntés a kormánypárt minden önkormányzatiképviselő- és polgármesterjelöltjéről, illetve azokról is, akiket hivatalosan nem a Fidesz jelöl, de támogat a választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelte a tisztújítást az MSZP választmánya, júliusig Tóbiás József irányítja a frakciót

Csak a július 19-ei tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának. A pártot július… Tovább olvasom