Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Átszállítottak Magyarországra egy guantánamói foglyot

A ciszjordániai származású rab személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli.
Az Egyesült Államok kormánya kedden hivatalosan bejelentette, hogy átszállított egy guantánamói foglyot Magyarországra; Juhász Gábor titokminiszter azt közölte: a hét éven át raboskodó férfi érkezését és majdani tartózkodási helyét nem hozzák nyilvánosságra a fogoly és az ország biztonsága érdekében.

A washingtoni igazságügyi minisztérium keddi közleménye szerint a ciszjordániai származású rabot hétfőn késő éjszaka szállították el a guantánamói fogolytáborból, és juttatták el a magyar kormány hatáskörébe.

"Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza" - olvasható a hivatalos közleményben.

A minisztérium közölte: a fogoly személyazonosságát Washington a magyar kormány kérésére nem közli; Budapest biztonsági és személyiségi jogi indokok alapján kért titoktartást.

A tárca közlése szerint a fogoly átszállítására az amerikai és a magyar kormány közötti megállapodás alapján került sor. Az Egyesült Államok kormánya együttműködött a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a transzfer megfelelő biztonsági feltételek mellett történjen. Washington a jövőben is egyeztetni fog a magyar féllel az átszállított személy kapcsán.

Az igazságügyi minisztérium közölte: 2002 óta több mint 550 rab hagyta el a guantánamói létesítményt. Egyebek között olyan országokban szállították őket, mint Albánia, Ausztrália, Belgium, Dánia, továbbá Franciaország, Irán, Irak, írország, Olaszország, valamint Pakisztán, Portugália, Oroszország, Szaúd-Arábia, Spanyolország, Svédország, Tádzsikisztán, Törökország és Nagy-Britannia.

Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után újságíróknak azt mondta: a magyar állam vállalta, hogy a férfit megtanítják magyarul, biztosítják az elhelyezését és beilleszkedését, azt, hogy szakmát szerezhessen, valamint az egészségügyi ellátását is.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit. A magyar kormány november 25-én fogadta el az amerikai kormánnyal kötött, erről szóló megállapodást.

Az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva kedd hajnalban azt írta, úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly, egy másik pedig kedd hajnalban Franciaországba érkezett.

A Franciaországba érkezett fogoly, a 39 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akit Boszniában vettek őrizetbe 2001-ben azzal a gyanúval, hogy merényletet tervezett az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége ellen. Közülük ötöt - Lahmart is - bizonyíték hiányában 2008 novemberében felmentett a bíróság. Lahmar az utolsó, akit közülük szabadon engedtek.

Hétfő este két tunéziai férfit - a 39 éves Adel bin Mabrúkot és a 43 éves Rijád bin Naszrit - Olaszországba szállítottak Guantánamóról. Őket azzal gyanúsítják, hogy egy olyan terrorista csoporthoz tartoztak, amely öngyilkos merénylőket toborzott. A két férfit Olaszországban állítják bíróság elé.

Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke néhány nappal hivatalba lépése után rendelte el a Kuba szigetén lévő amerikai katonai támaszponton működő börtön bezárását 2010-ben.

Olvasóink írták

 • 14. franzvon 2009. december 01. 23:05
  „komolyra véve:titkosszolgálati barátaim értesítettek, hogy a fogoly neve: Halef ben Abdallah Fasha jemeni csontkovács.”
 • 13. franzvon 2009. december 01. 23:01
  „pinaman!
  akárhányszor nickedet látom, olyan jót röhögök-de komolyan...mér van ez???
  nem is kellene beírnod mást, csak bejelentkezned...”
 • 12. morci 2009. december 01. 21:33
  „kellett ez ide mint a h1n1”
 • 11. benq 2009. december 01. 21:18
  „nahát nahát Az USA- ban népirtó, Ciszjordániában nemzeti hős. ez így van??”
 • 10. dodó 2009. december 01. 20:44
  „"Az Egyesült Államok köszönetet mond Magyarország kormányának azért, hogy segítséget nyújt Obama elnök azon utasításának végrehajtásához, amely a Guantánamo-öbölbeli börtön bezárását célozza"

  Sikerült ismét benyalnunk az USA-nak.”
 • 9. bo 2009. december 01. 20:34
  „Megismerkedik a Fekete Pákóval és rögtön sztár lesz!:-)”
 • 8. cumania 2009. december 01. 20:29
  „Szerintem úgyis lelép, mint anno a kubaiak. Egy hét múlva már egy sem volt itt!”
 • 7. Pinaman 2009. december 01. 20:28
  „Jo hogy nekunk is lesz egy sajat kulonbejaratu guantanamoi kis teroristank.”
 • 6. abrakapokusz 2009. december 01. 19:11
  „Már Gyurcsány elvtárs megmondta, hogy mi majd egy ártatlan foglyot kapunk, neki hiszek.:)
  Biztosan celeb lesz belőle.
  A tervek szerint szenteste a Bajnai elvtárssal énekli majd
  a parlamenti karácsonyfa alatt az Internacionálét.
  Istenem de szép lesz! Már nagyon várom...!”
 • 5. Johnson 2009. december 01. 18:25
  „Remélem amikor megjön,akkor rácsap a sajtó,hogy őt hányszor fujtogatták ájulásig vizbe,és hogy kinozgatták,mint azt az amerikai katona nő is tette a társaival 1-ütt,akit elitéltek érte amcsiban!”
 • 4. békaügetés 2009. december 01. 18:19
  „Szegény ,mit fog itt kezdeni magával. lehet ,hogy ez is celeb lesz”
 • 3. Johnson 2009. december 01. 18:18
  „2-es! A népviseletet tiltja a törvény,fekete nadrág,és fehér ingre értettem:)))))”
 • 2. tótkomlósi 2009. december 01. 18:12
  „remélem népviseletbe öltözött lányok fogadják sóval és kenyérrel...”
 • 1. Johnson 2009. december 01. 17:59
  „Nem fogoly ő, hanem szabadságharcos, de eddig politikai fogoly volt, már szabad ember, mert ha vétett volna valamit, akkor soha nem engedték volna el, én igy látom, mások meg másképpen, de ettől szép minden!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy rendőrt Budapesten - öngyilkos lett

Saját fegyverével végzett magával a főtörzszászlós. Tovább olvasom