Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Átverés a kerekasztal a Tanítanék Mozgalom prominensei szerint

- A Balog Zoltán által kezdeményezett oktatási kerekasztal csak a közvélemény lecsendesítésére irányul - mondja a Tanítanék Mozgalom, amely valódi és rendszerszintű változást akar a közoktatásban.
- A köznevelési kerekasztal nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati budapesti, Kossuth téri tüntetés ellehetetlenítésére irányul - reagált a keddi köznevelési kerekasztalon történtekre a Tanítanék Mozgalomhoz (tanitanek.com) csatlakozott intézmények képviseletében szerdán Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pukli István, a budapesti Teleki Blanka gimnázium igazgatója és Törley Katalin, a budapesti Kölcsey gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

Közleményükben azt írták, a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a keddre összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtak arról, hogy előzetes félelmeik jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. Szerintük a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és szakértők távoltartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik ezt az eseményt.

- Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk, ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan. A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat. A köznevelési kerekasztal működése, szereplői, szándékai számunkra elfogadhatatlanok - olvasható a közleményben.

Megismételték a közleményben a mozgalom legfőbb követeléseit:

Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!

Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.

Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében!

Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁNTSZ: öt megyében és a fővárosban van kórházi látogatási tilalom

ÁNTSZ: öt megyében és a fővárosban van kórházi látogatási tilalom
Már öt megyében és Budapesten is több kórházban van érvényben teljes vagy részleges látogatási… Tovább olvasom