Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Audi, a sajátos hungaricum

Meglepetésszerű bejelentést tett pénteken győri látogatásán Csillag István gazdasági miniszter. A politikus közölte, hogy a Zwack Unicum, a Pick szalámi és a Tokaji Aszú után a megyeszékhelyen készülő Audi TT sportautók is hungaricum besorolást kaptak.
Idén várhatóan 250 millió eurót (62,5 milliárd forintot) költ az Audi győri gyárának fejlesztésére.
Hungaricumnak minősül az a magyar termék, amely hazánknak olyan értéke, amelyre büszkék lehetünk. A hungaricum alkalmas arra is, hogy Magyarországot nemzetközileg reprezentálja. Ebbe a kategóriába autó még nem tartozott, a miniszter tegnap azonban a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nél tett látogatásakor tényként közölte, hogy a TT sportautó kizárólag Magyarországon készül, magyar munkások közreműködésével, ezért magyar értéket képvisel.

Kérdésünkre, egyetért-e azzal a német Audi százszázalékos magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója, hogy az Audi TT hungaricum, Jürgen Lunemann rövid magyar szóval válaszolt: „Igen!" A TT sportautó hungaricummá minősítését az sem befolyásolja, hogy minden bizonnyal ez az egyetlen olyan hungaricum, ami a magyarok többsége számára elérhetetlen, mivel a kocsi ára tízmillió forint fölött van.

A miniszteri vizit idején egy másik fontos bejelentés is elhangzott a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nél. Jürgen Lunemann közölte, a vállalkozás tovább folytatja magyarországi, s ezen belül győri befektetéseit. Idén várhatóan újabb 250 millió eurót (62,5 milliárd forintot) költ az Audi győri gyárának fejlesztésére. A beruházás már megkezdődött, amelynek keretében jelentősen bővítik a hathengeres motorgyár kapacitását.
A beruházásról Csillag úgy vélekedett, az Audi tanúbizonyságát adta annak, hogy megbízható, hosszú távú befektető Magyarországon, s nyereségét kivonás helyett újabb fejlesztésekre fordítja. A miniszter szerint nem kétséges, hogy stratégiai partnerség alakult ki hazánk és az ingolstadti központú részvénytársaság között.

A látogatás alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen mind Jürgen Lunemann, mind Csillag István úgy vélekedett, ma még nehezen kiszámítható, hogy az iraki háború milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, s hogy ez érintheti-e a győri Audit. Csupán reményüket fejezték ki, hogy a háború gyorsan véget ér, és az autóiparban nem lesz recesszió. A miniszter bízik abban is, hogy a kormány segítségével a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nek egyre több magyar beszállítója lesz.

Düsseldorf cserélne Győrrel

Az SZDSZ megyei és városi vezetőinek társaságában sajtótájékoztatót tartott Csillag István a Vocational Academy Alapítvány központjában, ahol arról beszélt, Győrrel kedvező helyzete miatt nemcsak magyar városok, hanem a német Düsseldorf is szívesen cserélne. A miniszter annak ellenére dicsérte Győr gazdaságát, hogy emlékeztettük, nehéz időket él át a Rába, elbocsátások voltak a Gardéniánál is, az Uniontext pedig csődöt jelentett.

Kapcsolódó cikkek >>

A nyereség egyharmadát Győr adta (2002-02-28) >>
Audi quattro: erővel az úton (2002-12-04) >>
Audi-támogatás az egyetemnek (2003-02-06) >>
Audi: 12 millió támogatásra (2002-05-23) >>
Audi: tíz éve Győrben (2003-02-18) >>
Audi: több motor (2002-08-06) >>
Audis motorcsúcs (2003-01-10) >>
Audis értékelés Bayern- sztárokkal (2003-02-25) >>
Az Audi TT és A4 Angliában az Év autója (2003-01-27) >>
Az Audi spórolhat a péri reptérrel (2002-12-01) >>
Termékváltás az Audinál (2002-12-04) >>
Új motorok az Audiból (2002-07-11) >>
Újságíróbál a négy karika jegyében (2003-01-07) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenegyerek (Daredevil)

A Fenegyerek a világ egyik legnépszerűbb képregény-sorozata. A film elképesztő látványvilága a… Tovább olvasom