Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Augusztus 20. - Kitüntetéseket adott át Áder János, párbeszéd és a kiegyezés évét hirdette meg Böjte

Az Együtt az ország címmel meghirdetett idei állami ünnepségek különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem számos Balaton-parti városban is tartanak rendezvényeket, koncerteket és tűzijátékokat.
KIM: közel 100 ezer ember ünnepelt a fővárosban

A reggeli tisztavatással kezdődően közel 100 ezer ember ünnepelt együtt augusztus 20-án a fővárosban, rendkívüli esemény nem történt - írta kedd esti közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték, amely 21.03-kor kezdődött el Havasi Balázs zenéjével, rendben lezajlott - írták.

A nemzeti rendezvénysorozat záróeseménye, az ingyenes Ákos koncert mintegy 15 ezer érdeklődő részvételével elkezdődött. A kétórás koncert után a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meghosszabbított menetrenddel biztosítja a hazajutást, az utolsó szerelvények 01:15-kor indulnak a Deák Ferenc térről mind a földalatti, mind a kettes és hármas metró esetében.

Az egész napos programok során rendkívüli esemény nem történt, mindössze 23 embert kellett ellátni a mentőknek, ebből 10 könnyebb sérült szorult kórházi ellátásra.

Budapesten megtartották a tűzijátékot, több vidéki városban elmaradt a látványosság

A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az idén is tömegeket vonzott a hagyományos augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, amely szeles időben 21 órakor kezdődött meg. A Balatonnál elmaradtak a központi tűzijátékok, illetve több önkormányzat is lemondta az általa szervezett tűzijátékot.

A fővárosban az idén is három uszályról és a Lánchídról lőtték fel a rakétákat. A tűzijáték biztosítására a szárazföldön huszonegy tűzoltó járművel nyolcvanhét tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó állt készenlétben.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a budapesti tűzijátékkal összefüggésben nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, délután jelentette be, hogy a kormány az operatív törzs döntése nyomán az emberek biztonsága és a vagyoni kár elkerülése érdekében lemondta a hat balatoni helyszínre tervezett központi tűzijátékot. Ez Siófokot, Balatonlellét, Zamárdit, Keszthelyt, Zánkát és Balatonfüredet érintette.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban - például Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Kaposváron, Makón és Hódmezővásárhelyen is - elmaradt a tűzijáték.

Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

A KIM úgy készül, hogy lesz fővárosi tűzijáték

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) úgy készül, hogy Budapesten 21 órakor elkezdődik az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték - közölte a tárca nem sokkal 19 óra után.

Azt írták: a meteorológiai szolgálat 19 órakor kiadott előrejelzése szerint a tűzijáték idejére nem várható zivatar, továbbra sem veszélyezteti semmi a fővárosi tűzijáték és az azt követő Ákos koncert biztonságos megtartását.

Az előrejelzések szerint az időjárás nem fog jelentősen változni, nem várható a szél erősödése, így a tűzijáték biztonságosan lebonyolítható - közölte a KIM.

Népművészeti bemutatók és hagyományőrzők a budai Várban

Hömpölygött a látogatók tömege a nemzeti ünnepen a budai Várban, ahol a műhelyeket, népművész termékeket felvonultató 27. Mesterségek Ünnepének zárónapja zajlott kedden.

Mintegy 800 mester vett részt kiállítóként az idei vásáron, amelynek középpontjában a gyapjú és a feldolgozásához kapcsolódó mesterségek álltak. A programsorozat vendége idén Kirgizisztán volt, így a látogatók a közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikáival, különleges kézműves eljárásokkal és alkotásokkal is megismerkedhettek. Újdonságként a mesélő mesterek színpadán a népművészet mestereinek történeteit is meghallgathatták az érdeklődők.

A műhelybemutatókon a szövés, a viseletkészítés, a hímzés, a csipkekészítés, a nemezelés, valamint a kosárfonás, a gyertyaöntés és a fafaragás művészetébe avatták be a közönséget.

A Savoyai teraszon és az Oroszlános udvarban magyar és külföldi néptáncegyüttesek léptek színpadra, a Palota teraszon pedig a gyerekek a tekergő teke, a légfoci, a "gombhoki" vagy a bolygó vitorláshajó fajátékokon tehették próbára ügyességüket.

A vár lábánál, a Clark Ádám téren felállított színpadnál is szép számban gyűltek össze az érdeklődők, akik délután egyebek mellett Az ének iskolája tehetségkutató versenyzőinek szereplését, fél hattól pedig a Dankó Rádió nóta- és operetthangversenyét hallgathatták meg. Ezt követően a színpadot a Fölszállott a páva tehetségkutató ifjú népművészei vették át.

A budai rakparton már akadtak, akik délután ötkor lefoglalták helyüket az esti tűzijátékra az erősödő szél és borult idő ellenére. A tervek szerint az ünnepi tűzijáték este 9 órakor kezdődik a Duna-parton, idén három uszályról és a Lánchídról indítják rakétákat. Este 10 órától a Dózsa György téren Ákos ad ingyenes koncertet.

Erdő Péter: Szent István szerette, óvta, gazdagította népét

Szent István király szerette, óvta, gazdagította népét, személyes meggyőződésével vezette a rábízottakat a keresztény hitre - mondta Erdő Péter bíboros, prímás kedden Budapesten, a Szent István-bazilika előtt.

Az esztergom-budapesti érsek a Szent István-napi szentmise elején, bevezetőjében kiemelte: Szent István bölcsen őrizte hazája függetlenségét, de vállalta a testvéri együttműködést az akkori keresztény világgal, kormányzása alatt a soknyelvű nép egységes országgá érett. Szükségünk van arra, hogy öröksége ma is irányítson, erősítsen minket - tette hozzá Erdő Péter.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek (k) a Szent Jobb ereklye előtt a Szent István király ünnepe alkalmából megtartott ünnepi szentmisén a fővárosi Szent István-bazilika előtt 2013.
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek (k) a Szent Jobb ereklye előtt a Szent István király ünnepe alkalmából megtartott ünnepi szentmisén a fővárosi Szent István-bazilika előtt 2013.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök a szentmisén elmondott szentbeszédében arról beszélt, Szent István királyra ezer esztendő múltán is hálával és büszkén tekinthet a nemzet, hiszen nemzeti létünknek olyan alapjait rakta le, amelyek a századok viharait is kiállták.

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult.

Sólyom: az ezer éve történtek arra intenek, ne sémákban gondolkodjunk

Sólyom László szerint az ezer éve történtek arra intenek, hogy ne sémákban gondolkodjunk. A volt köztársasági elnök kedden a bakonybéli bencés monostor felújított kertjének avató ünnepségén azt is hangsúlyozta, hogy az események semmilyen fordulata nem veszi le a felelősséget egy ember válláról sem.

Sólyom László szólt arról, hogy a magyar arborétumokban túlzsúfoltan, egymáshoz nem illő csoportokban ültetnek egzotikus növényeket, ezzel szemben a bakonybéli kertben a Bakony őshonos fáit találni, nyitott gyepet, nincsenek ritka, védett fajok, hanem a kert egésze adja a harmóniát.

"S az, hogy vannak helyek, ahol a helyes mérték megvalósul, már önmagában is üzenet a mai közállapotoknak. Ha Szent István napjához illően visszatérünk a monostor alapításának az idejéhez, más tanulság is adódik: az ezer éve történtek arra intenek, hogy ne sémákban gondolkodjunk. Az események semmilyen fordulata nem veszi le a felelősséget egy ember válláról sem" - fogalmazott Sólyom László, majd felidézte a két szerzetes, Szent Günter és Szent Gellért alakját, akik a bakonybéli szerzetességet megalapították.

A százmillió forintos pályázati forrásból megújult Szent Mauriciusz monostor történeti kertjét Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte fel az ünnepségen.

Erdélyben is megünnepelték a magyar államalapítást

Erdély számos településén megünnepelték kedden a magyar államalapítást, az évforduló alkalmából egyebek között őrtüzeket gyújtottak, ünnepi szentmiséket, szórványzarándoklatot és koncerteket tartottak.

A Fehér megyei Szásznagyvesszősön szórványzarándoklatot tartottak. A Fehér megyei magyarság körében hagyománnyá vált, hogy ezen az ünnepen elzarándokolnak egy-egy olyan faluba, ahol már csak néhány magyar él. Az ünnepségen részt vett Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki elmondta, hogy Erdélyben csak a Szent István-i örökség továbbvitelével, összefogással és megújulni tudással lehet magyar jövőt építeni.

Az erdélyi szórványban Hunyad megyében is megünnepelték augusztus 20-ikát, Vajdahunyadon kamarazenei koncertet tartottak a Corvin Savaria Magyar Kulturális Központban, majd levetítették az István, a király című rockoperát.

Háromszéken többéves hagyománynak megfelelően az esti órákban őrtüzeket gyújtanak a falvak legmagasabb pontján. Sepsiszentgyörgyön a Szent István-szobornál tartottak ünnepséget, Kézdiszentléleken pedig a perkői búcsúvolt a körmenet után koncerttel.

Szent István királyról megemlékeztek Csíkszeredában is, ahol a Szent Kereszt plébánián ünnepi szentmisét tartottak, majd megkoszorúzták a plébánia udvarán levő Szent István-emlékplakettet. Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.

Székelyudvarhelyen többnapos rendezvénysorozat keretében ünnepelték meg a magyar államalapítást. A keddi zárónapon a helyi művelődési házban megnyílt Nagy Pál képzőművészeti emlékkiállítása, majd a Márton Áron téren megszentelték az új kenyeret. Az ünnepi program koncerttel zárult.

Marosvásárhelyen a helyi Keresztelő Szent János plébánia udvarán tartottak Szent István-napi ünnepséget, ebből az alkalomból a marosvásárhelyi Tőkés Tibor világbajnok pékmester megsütötte Maros megye kenyerét. Az ünnepségen kiállították a magyar korona mását, amit Szabó Albert képzőművész készített.

Kolozsváron is hagyománynak számít már, hogy augusztus 20-án szervezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozó záró gáláját. A tizenötödik alkalommal megtartott nemzetközi rendezvény résztvevői felvonultak Kolozsvár főterén, majd valamennyi együttes színpadra lépett.

Tíz szervezet, személyiség kapott Külhoni Magyarságért Díjat

Tíz szervezet képviselője, illetve személyiség vehette át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkártól kedden Budapesten, a Magyarság Házában tartott ünnepségen.

Semjén Zsolt köszöntő beszédében az 1995-ben, a Hazai Kisebbségekért Díj mellett alapított, a kormányfő által odaítélt elismerésről szólva elmondta: azt azok kapják, akik helyi közösségüket szolgálva sokat tettek az egyetemes magyarság megmaradásáért.

Hozzátette, Szent István a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar államot, a többé-kevésbé szétesőben lévő törzsi területből szervezett államot, "közjogi abroncsot adott a magyarságnak". Ennek kapcsán megjegyezte, hogy ma is feladat a nemzet közjogi egyesítése. Az egyszerűsített honosítással kapcsolatban hangsúlyozta, decemberre az esküt tett külhoni magyar állampolgárok száma eléri az ötszázezret.

A Balatonnál elmaradnak a tűzijátékok

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Balatonnál elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékok - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden délután Budapesten.

Az államtitkár, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, a sajtótájékoztatón azt mondta: az emberek biztonsága érdekében mind a hat balatoni helyszínen törölték az állami szervezésű tűzijátékokat, és a helyi önkormányzatoknak is azt javasolják, hogy az általuk szervezett tűzijátékot ne tartsák meg.

Balatoni Monika arra is kitért: a jelenlegi előrejelzés szerint a budapesti tűzijátékot és az egyéb rendezvényeket nem veszélyezteti semmi. Hozzátette: 18-19 óra között lesznek olyan adatok, amelyek alapján biztosan el lehet dönteni, megtartható-e a tűzijáték a fővárosban.

Kósa Lajos: I. István tette és az elmúlt ezer év világsiker

Világsikernek nevezte az államalapító I. István tettét és az az

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. queenmargareth1 2013. augusztus 21. 10:22
  „azért rohadt érdekes, hogy Pesten nem fújt a szél:)”
 • 20. mivan? 2013. augusztus 21. 10:22
  „Ezek hirdetnek kiegyezést örökké, 3 éve nemzeti együttműködést...Eleget beszéltek már róla. Most már csinálják!!!!! JÓ?”
 • 19. queenmargareth1 2013. augusztus 20. 22:41
  „17. még gyakorold.”
 • 18. pirosmedence 2013. augusztus 20. 20:38
  „Orbán, Áder , Semjén a szentmisén: "Csuhások, térdre, imára" ! Ki is mondta ezt?????”
 • 17. eternette 2013. augusztus 20. 18:44
  „14. --<moderálva>”
 • 16. szatyi 2013. augusztus 20. 17:47
  „"15. macs 2013.08.20. 16:54 "

  Most így belegondolva: ez a -mostani- ország tele lenne orr és fülnélküli emberrel! Bár tinóból így is van sok! :-)”
 • 15. macs 2013. augusztus 20. 16:54
  „Érdekes a lopás büntetése. István törvénykönyve szerint:
  A rabszolgák tolvajlásáról
  Ha valaki a rabszolgák közül lopást követ el, első esetben adja vissza a lopott dolgot, és orrát, ha tudja, váltsa meg öt tinóval, ha pedig nem tudja, vágják le azt. Ha orra levágása után ismét lopást követ el, füleit váltsa meg öt tinóval, ha tudja, ha pedig nem, vágják le azokat. Ha pedig harmadszor is lopást követ el, életét veszítse.
  A szabadok tolvajlásáról
  Ha valaki a szabadok közül lopást követ el, úgy határoztunk, hogy eme törvény szerint adjon elégtételt: ha először: váltsa meg magát, ha tudja, ha pedig nem tudja, adják el. Ha pedig eladása után is lopást követ el, a rabszolgákról szóló törvény szerint bűnhődjék. Úgyszintén Ha másodszor ( követ el lopást a szabad ember ), hasonló törvény alá essék, ha pedig harmadszor is, élete vesztésével bűnhődjék.”
 • 14. queenmargareth1 2013. augusztus 20. 16:35
  „margit vagyok:)vagy queenmargareth, nem kötöttem az élő fába, csak tudni akartam, mi az a rengeteg díj, amit ő kapott.De nincs felsorolva.
  és megint nem én fanyalgok, eternette, ezen röhögünk, még nem tűnt fel?Hogy ilyen korra nézve már lennie kellene annyi észnek, hogy önállóan szólsz cikkhez.Tudom, én vagyok a zsánered, még szimpatikus is lenne, de válogatós vagyok.”
 • 13. Őszödi 2013. augusztus 20. 16:29
  „"Sajnos e jogrendszert és magát a parlamenti munkarendet is elbizonytalanító megoldásoknak az elnöksége kezdetén Kötcsén a Fidesz-KDNP-frakcióval lecsót kóstolgató Schmitt Pál nem mondott ellent. Miközben sorra hozta az AB az általa aláírt törvények kapcsán az alkotmányellenességet kimondó határozatokat, Schmitt alkotmányőri funkciójára fittyet hányva, sorra írta alá az alkotmányellenes törvényeket."
  (Történelmi sodrásban - Áder világos üzenete)
  Nehéz dolog lesz helyreállítani a jogbiztonságot.”
 • 12. NP1 2013. augusztus 20. 16:05
  „"István országában szigorú rend volt, "ott a libatolvajoknak levágták a kezét" - tette hozzá Kósa Lajos.." -azt már csak én teszem hozzá: a korrupt vezetőket rövid úton kivégezték, a hazugoknak meg kivágták a nyelvét....”
 • 11. eternette 2013. augusztus 20. 15:06
  „Van, aki az élő fába is beleköt...."...Az aranycsapatból élünk most is..."..Ezt hogy érted? Talán pénzt hoznak neked és az országnak? Súlyos fogalomzavarban szenvedsz. IQ=40...”
 • 10. marigold 2013. augusztus 20. 14:37
  „Margaréta, látom belegázoltam a lelkivilágodba, bocs. Igen, a magyar foci még mindig az aranycsapatból él. Kösz, hogy szóbahoztad, szerintem az is szánalmas.
  Semmi bajom Egerszegivel, de.. Lefutott, visszavonult, sikeres sportoló sok van... Miért pont ő és miért nem más, aki legalább annyira kiváló..?
  Tegyük fel, Krisztina belevetette magát ifjú sporttehetségek felnevelésébe vagy más, sporttal kapcsolatos területen alkot kimagaslót, egye fene, díjazzák.. Nem hallottam ilyesmit, te biztosan többet tudsz erről (is) :)”
 • 9. queenmargareth1 2013. augusztus 20. 14:01
  „5. marigold 2013.08.20. 13:23 mert miket kapott?és mit adott az országnak?szerinted csak akkor számít valaki sportteljesítménye, amíg sportol?A focistáktól nem sajnálod?Az aranycsapatból élünk most is...
  de, ha te is megtetted mind azt amit ő, akkor elnézést.”
 • 8. Zotya100 2013. augusztus 20. 13:46
  „7. - szatyi: Milyen igazad van, -- sajnos....”
 • 7. szatyi 2013. augusztus 20. 13:30
  „"Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Külhoni Magyarságért-díjakat ad át a Magyarság Házában."

  Manapság a "külhoni mgyarságért" már kitüntetés is jár?
  Nem csoda hát, ha mindenki elhúz innen!”
 • 6. kormoska 2013. augusztus 20. 13:28
  „Lehet,hogy Áder szerint közel vagyunk egy új kori kiegyezéshez,de én magam részéről nem leszek annak tagja!
  Tőlem uralkodhatnak és megoszthatják az országot a populista szólamaikkal és az állandó harcra buzdítással.
  Saját alkotmány-saját kiegyezés....,ebből én nem kérek!”
 • 5. marigold 2013. augusztus 20. 13:23
  „Tényleg, Egerszegi mit kapott? Hős anya emlékérmet?
  Még mielőtt bárki nekem ugrana: tisztában vagyok a sportmúltjával, de azért már csomó kitüntetést kapott, életjáradékot, miegymást, oké meg is érdemli. De visszavonult és CSAK gyereket nevel már évek óta. Azért kapott kitüntetést?”
 • 4. queenmargareth1 2013. augusztus 20. 12:58
  „kösz.”
 • 3. queenmargareth1 2013. augusztus 20. 12:42
  „Miért nem írták le, hogy Egerszegi Krisztina mit kapott?!”
 • 2. x 2013. augusztus 20. 12:06
  „1. Qllancs, azelőtt fordítva volt ugye, mivel "a ti kutyátok kölykei" ültek a húsosfazékhoz közelebb.
  http://www.delmagyar.hu/forum/oszinte_augusztus_20_/26/2000875/?action=kifejt”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riasztófegyverrel lövöldözött egy férfi Ősiben

A férfit és egy vendéget, akik dulakodás közben sérültek meg, kórházba szállították a mentők. Tovább olvasom