Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Augusztus 20.: kordonok védték a zászlófelvonást

Közjogi méltóságok jelenlétében, a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával megkezdődött csütörtökön Budapesten, a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.

A rendőrség kordonokat állított fel a Kossuth tér környékén, a Vértanúk terét körbezárták, és szintén elzárták a Szalay utcát is. Bejutni a Kossuth térre csak az Alkotmány utcáról lehetett. Az Alkotmány és a Honvéd utca sarkán detektoros kapukat állítottak fel és csak szigorú ruházat- és táskaátvizsgálás után lehetett a térre menni.

Sólyom: a kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni

A kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön, a Hősök terén rendezett tisztavatáson elmondott beszédében.

"Bárcsak meghallanák és megszívlelnék István király intelmét a soknyelvű és sokszokású országról a szomszédos fiatal nemzetállamok" - mondta az államfő, hozzátéve: amíg ez nem történik meg, igénybe kell venni a kétoldalú kapcsolatok és a nemzetközi jog minden kisebbségvédő eszközét "nemzettársaink és a saját érdekünkben". Az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésének napirendre tűzéséhez fel kell használni Magyarország közelgő uniós elnökségét is - mondta Sólyom László, kiemelve, hogy az Európai Uniónak a kulturális nemzetek uniójává is kell válnia.

Változásra itthon is szükség van a cigányok és a többség viszonyában, az integrációban pedig mindkét félnek tennivalói és kötelességei vannak. "A befogadáshoz éppen úgy meg kell változnia a többségben lévőknek, mint a beilleszkedéshez a cigányoknak" - hangoztatta.

Szekeres: a honvédelem nemzeti ügy

A honvédelem nemzeti ügy, ezt fejezi ki, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanulmányaikat sikeresen befejező ifjú tisztek az ország nyilvánossága előtt teszik le tiszti esküjüket - mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

A politikus a 48 fiatal honvédtiszt előtt kijelentette: a Magyar Honvédségnek alkotmányos kötelessége az ország függetlenségének, területi épségének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső fegyveres támadással szembeni védelme, amit saját erőből és a szövetségesekre számítva lát el a honvédség.

Emellett a Magyar Honvédség részt vesz a katasztrófák, rendkívüli időjárási körülmények következményeinek felszámolásában, a szolidaritás jegyében pedig békefenntartóként más nemzetek szabadságát, demokratikus jövőjének alakítását segíti.

A politikus kitért arra: Magyarországot hagyományos jellegű fegyveres támadás veszélye nem fenyegeti, de szembe kell nézni az új típusú fenyegetésekkel, mint a terrorizmus, az egész világra hatást gyakorló válságok, az energiaellátás bojkottálása, vagy az informatikai rendszerek megsemmisítése.

Semjén Zsolt: most gyarmatosítják Magyarországot

Szent István örökségének lényege a magyarság, kereszténység, európaiság - mondta augusztus 20-i ünnepi beszédében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke csütörtökön a budai Várban, hozzátéve ugyanakkor, hogy most gyarmatosítják Magyarországot, sőt "szinte az utolsó húzásokat teszik, hogy a magyarok zsellérek legyenek saját országukban".

A pártelnök úgy fogalmazott, hogy a magyarok talpa alól "kihúzzák a földet, a tulajdont, mindent", nem lehet hagyni, hogy "az országot idegenek gyarmatosítsák", és "a saját országunkban valamifajta bennszülöttként kelljen itt maradnunk", holott az ország az államalapítás óta, ezer éve Európa szerves része.

Szent István örökségének lényege: magyarság, kereszténység, európaiság - folytatta -, majd feltette a kérdést: "hol lenne ez az Európa, ha mi nem lettünk volna ezer éven át benne, vérezve a tatárral, a törökkel és más keleti pogány formációkkal szemben ezer éven keresztül?".

Átadták az állami kitüntetéseket

A rendszerváltás huszadik évfordulója különösen jellemzi az augusztus 20-i kitüntetéseket - mondta Sólyom László köztársasági elnök az állami kitüntetésesek átadásán csütörtökön a Parlamentben.

Az államfő, a miniszterelnök előterjesztésére, a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak.

Sólyom László ünnepi beszédében kiemelte: a nagykereszt olyan embereket is megilletnek, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek érdemeket, ők akkor is elismerést érdemelnek, hogy ha a rendszerváltásnak különféle értelmezései vannak.

Sokan parkoltak a tilosban

Száznál is több autót szállítottak el a rendőrök Budapest belvárosából az augusztus 20-i rendezvények miatt lezárt területekről. A kocsikat a környező utcákban kereshetik a tulajdonosaik.

A legtöbb járművet a Kossuth tér környékéről, a Szalay utcából, a Bem rakpartról, a pesti alsórakpartról, az Olof Palme sétányról és a Műcsarnok közeléből vitték el a rendőrök. Ha valaki mégsem találná az időközben lezárt területen leparkolt kocsiját, a Forgalomirányító Központ 267-46-73-as városi telefonszámán érdeklődhet.

Olvasóink írták

 • 20. Otaku 2009. augusztus 20. 20:41
  „kordonok.

  félnek.

  helyes :)”
 • 19. dodó 2009. augusztus 20. 17:47
  „"A kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni - hangsúlyozta Sólyom..." (et

  "A beszámíthatatlan köztársasági elnök idén ,,kiterjesztve" értelmezte a miniszterelnökkel az állami kitüntetésekről szóló törvényt. Ez annyit jelent, hogy nyíltan felvállalva a hazaárulók legitimálását, idén olyan személyeket tüntettek ki, akik méltó helye a lámpavason volna. Ott fejjel lefele lógva! A jogszabály szerint az elismerést olyan teljesítményért adják ugyanis, amelyet már az új, demokratikus Magyarország történetében produkáltak. Az a körülmény, hogy sem nem új ez a Rákosi-rendszert sikeresen leutánozó és ennélfogva nem is demokratikus a mai Magyarország nem zavarta a köztársasági elnököt."

  Csak érdekességként: az általa kitüntetettek 85 (!) %-a zsidó, többségében izrarli-magyar(?) kettős állampolgár!”
 • 18. KovácsPistike 2009. augusztus 20. 16:26
  „Most még kordonokkal vigyáztak a fiatal pályakezdő tisztekre, holnaptól már civilek őrzik őket a laktanyákban. Kíváncsi lennék, hogy van-e rajtunk kívül olyan NATO tagállam, ahol civilek őrzik a katonákat.
  Lehet hogy félreértették a civil-kontrollt?”
 • 17. aranka2 2009. augusztus 20. 14:42
  „Állami vezetőket természetesen mindenütt, minden nyíltszíni alkalommal kordonnal és más biztonsági berendezésekkel védenek. Egy-két idióta merénylője minden vezetőnek lehet, ez ellen fel klle lépni. Amúgy a magyar nemzeti és állami ünnepek húsz éve csak párttaggyűlések, és ebben a megosztásban Orbán fontos szerepet játszik (pl. amikor nem ment el a Operába nemzeti ünnepen, amikor korábban hasonló alkalommal nem hívta meg az ellenzékét)”
 • 16. achilleus 2009. augusztus 20. 13:51
  „14. hozzászólás nanemaaa 2009.08.20. 13:18
  Hát igen. Lehet így tágan is értelmezni. De akkor soha nem is voltak "ünnepek".
  Talán a Karácsony , a Húsvét ....”
 • 15. garbon 2009. augusztus 20. 13:41
  „Az MSZP és az SZDSZ olyan mint a vizelős patkány mindenhol szagot és nyomot hagy maga után.”
 • 14. nanemaaa 2009. augusztus 20. 13:18
  „Az a baj, hogy a Pestre importált csürhét OV uszítása hozta létre. Mára már azonban a "mozgalom" túllépte alkotóját. Erre mondta nem is rég maga az "Isten", hogy ha hatalomra kerülnek, első dolguk lesz, hogy ezt a csürhét szétverjék. Ergo minden marad a régiben, legfeljebb a kormány oldalán álló rendőröket nem Gergényi küldi majd kardlapozni.
  Az emlékezetkiesésben szenvedőknek meg szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a nemzeti ünnepek ünnepi jellege nem 2006 őszén szűnt meg, hanem mióta egyesek az ünnepeket párttaggyűlések tartására használják fel.”
 • 13. Nostradamus 2009. augusztus 20. 13:16
  „Persze, hogy ki van a ketrecen belül és ki kívül, az csak nézőpont kérdése. Egyébként én egyáltalán nem vágyom rá, hogy ezekkel együtt ünnepeljek.”
 • 12. garbon 2009. augusztus 20. 13:16
  „Félnek ezek a szarrágók mint isten a töménytől.”
 • 11. scire 2009. augusztus 20. 12:39
  „9. hozzászólás Tonypilot 2009.08.20. 11:54

  Az mszp nem ragaszkodik a hatalomhoz?Nekik egyenesen nyűg,csakis a polgárok érdekében kormányoznak.

  A fidesz sem csinálná jobban,ez a legfőbb érvük.Mi van,ha rosszabbul se?

  Nem lesz Kánaán,lehet a kordonok is előkerülnek(hülyén venné ki magát,igaz...).

  Egyet nem tudok elhinni:a jelenlegi hatalom az ország előremozdításán tevékenykedik.A saját boldogulásukon inkább.”
 • 10. achilleus 2009. augusztus 20. 12:22
  „Politikusok nélkül minden a legnagyobb rendben van (csak egy-két példa):
  Debreceni virágkarnevál:
  2009-08-20 12:02 200 ezren figyelték a színpompás virágkompozíciókat (+képek)
  Idén 16 virágkocsit láthattak az érdeklődők a 40. Debreceni Virágkarneválon. A hajdú-bihari megyeszékhely utcáin mintegy 200 ezren figyelték csütörtök délelőtt a színpompás virágkompozíciókat, és tapsoltak a felvonuló magyar illetve külföldi művészeti csoportoknak.
  Tízezren a fogathajtó-vb megnyitóján Kecskeméten, Gyöngyösi Balázs
  2009.08.20. 10:42 Kecskemét - Az esemény rangjához méltó, mintegy háromórás, látványelemekben bővelkedő showműsorral nyílt meg szerda este a XIII. kettesfogathajtó világbajnokság Kecskeméten, a Széktói Stadionban.
  És gondolom 100 ezren nézik meg a tűzijátékokat is, kordonmentesen.”
 • 9. Tonypilot 2009. augusztus 20. 11:54
  „És tessék mondani , ha a Kisfelcsúti bácsi ismét odakerül (ha!), ahová betegesen visszavágyik, utána rend lesz, eltűnnek a kordonok, Kánaán lesz ?
  Melyik bácsi garantálja ezt nekem?
  Mert én 54 éve erre várok!”
 • 8. scire 2009. augusztus 20. 11:31
  „Az mszp és támogatói következesen azon az állásponton állnak,hogy nem az utcán kell politizálni,azt csak a fideszes és szélsőjobbosfasisztanácik csinálják.

  Tehát,ha a jobboldal nyeri a választásokat,az ő "csürhének" bélyegzett támogatói nem fogják zavarni az ünnepeket.A baloldaliak a fenti okok miatt sem.A radikális jobbik a magyar értékeket,így az ünnepeket is tiszteletben tartja,leginkább őket korlátozzák ebben.

  Talán van okunk kétségbe vonni az mszp igazmondását?(ez egy költői kérdés,szerintem...)”
 • 7. achilleus 2009. augusztus 20. 11:30
  „5. hozzászólás Lehiggadt 2009.08.20. 11:19
  Több eset is volt (pl. Göncz Árpád kifütyülése, Mécs Imre 301-es parcellabeli inzultálása /bár ez már időben belecsúszik a gyurcsányi korszakba/, de nem ilyen mérhetetlen kordonozások közepette. Az meg, hogy valaki megfeledkezik magáról nem lehet indok az ünneplők teljes körének elszigetelésére, vegzálására, netalán csendes plakátfelmutatók (Felelős kormányt Buda-Pesten) testüregi motozására.”
 • 6. keletaru 2009. augusztus 20. 11:28
  „Szégyen mit csináltak a drága vezetőink ........ nincs kedve elmenni az embernek meg emlékezni mert nem tudja mi fog történni vele ! Üdv Kuci”
 • 5. Lehiggadt 2009. augusztus 20. 11:19
  „T. Achilleus!
  Bár Néked lenne igazad! Csak az a baj, hogy a "gengszterváltás" előtt senki sem merte megzavarni az ilyen állami ünnepségeket - most meg önjelölt jogvédők a randalízozókat védik a rendfenntartókkal szemben! A tiltakozásnak, a tiltakozóknak nincs semmi keresnivalója az ünnepségeken! Annak is megvan a maga helye és ideje! Boross Pétert is bunkó módon megzavarták 93-ban!?!...”
 • 4. achilleus 2009. augusztus 20. 11:12
  „3. hozzászólás Lehiggadt 2009.08.20. 10:56
  Lehet, hogy költői a kérdés, de ha nem a jövőből indul ki, hanem a múltból, akkor rájön a válaszra. Csak azt kell megkérdezni, hogy mikor romlottak el az ünnepek? És tudja mikor? Amikor Gyurcsány Ferenc mesterlövészeket küldött fel a tetőre március 15-én, akkor! http://gk.mno.hu/portal/342764 Ez 2006. március 15-én volt. A 2006. október 23-i eseményekkel jutott a csúcsra. Azóta a hatalom magának "ünnepel", ha valamelyik állami "főméltóság" is jelen van. 2010-ben pedig a szennyek eltűnésével eltűnnek a kordonok is.”
 • 3. Lehiggadt 2009. augusztus 20. 10:56
  „Költői kérdésnek szánom:
  Itt már soha többé nem lesz béke? Nem ünnep az - számomra legalábbis - amit úgy kell "védeni"!
  Meg lehetne spórolni a felesleges rendezezvények költségeit? Attól tartok, hogy sajnos nem, mert birka népség mindig lesz - 2010 után is - mielőtt valaki azt hinné, hogy a választások után ki fog törni kis Hazánkban a béke, és eljön a Kánaán, az TÉVED - SAJNOS!”
 • 2. scire 2009. augusztus 20. 10:55
  „Köszönjük Bajnai Kordon (and co.) ! ;)”
 • 1. achilleus 2009. augusztus 20. 10:25
  „"Ez ám az ünnep!!!:
  2009-08-20 10:06
  Idén is kordonok mögött vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az államalapítás ünnepén a Kossuth téren a közjogi méltóságok jelenlétében. A szinte hermetikusan lezárt tér közelébe az érdeklődők csak detektoros kapukon át juthattak be. Akik alávetették magukat a biztonsági átvizsgálásnak, a Kossuth tér sarkát közelíthették meg, még dobótávolságon kívül - számolt be a hírTV tudósítója. Az ünnepséget körülbelül száz ember tekintette meg." Mint a tudósításból kiderül, ők is zömmel turisták voltak. "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb rendezvények, világújdonság a 20-i tűzijátékban

A tavalyinál 20 százalékkal olcsóbb lesz az idei augusztus 20-i rendezvénysorozat, amelynek… Tovább olvasom