Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Augusztus 20: tisztavatás a Kossuth téren

A budapesti Kossuth téren tesznek ünnepélyes esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett ifjú tisztek.
A hagyományokhoz híven Magyarország állami ünnepén, augusztus 20-án 8:30 órakor a budapesti Kossuth téren a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt tesznek ünnepélyes esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett ifjú tisztek.

Idén hetvenhat főt (hatvan férfi, tizenhat nő) avatnak tisztté hadnagyi rendfokozattal, akik a 2011. február 1-jén megalakult Ludovika Zászlóalj állományába tartoznak. Közülük huszonegyen kiválóan végzettek.

Augusztus 20-i ünnepi főpróba a Kossuth téren. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Az alsóbb éveseken idén is a hallgatók kék díszegyenruháját láthatjuk majd. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde után régi hagyomány szerint, ezúttal is kardrántással erősítik meg esküjüket az újonnan avatott tisztek "A hazáért mindhalálig" kiáltással. Ezután beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Magyar Rádió Zenekara kíséretében előadja a Millenniumi Ódát, amit a Honvéd Tánckar, valamint négy gyermek tánccsoport bemutatója követ.

A tisztavatást követő légi- és víziparádé keretében katonai gépek köszöntik a frissen avatottakat a Duna feletti átrepüléssel.

Augusztus 20-i ünnepi főpróba a Kossuth téren. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Augusztus 20-án a Kossuth tér már kora reggel benépesül. Az érdeklődő közönség a ceremóniát megelőzően megtekintheti a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoport bemutatóját és a MH Budapest Helyőrség Zenekar térzenéjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre lesz naprakész az új sürgősségi ügyeleti rend

Az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeinek meghatározásával nem lesz… Tovább olvasom