Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Augusztus 6-án iktatják be Schmitt Pált

Schmitt Pált, a harmadik köztársaság negyedik elnökét augusztus 6-án iktatják be hivatalába ünnepélyes keretek között - nyilatkozta Kiss Norbert, a megválasztott államfő kommunikációs hivatalvezetője kedden.
Elmondta azt is, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal átadása augusztus 5-én történik meg. Az átadáson a jelenlegi elnöki hivatalt Tari Sándor hivatalvezető képviseli, míg a megválasztott államfő képviseletében Vajna Márton kabinetfőnök és ő maga lesz jelen.

Hozzátette: Sólyom László és utódja a hivatalos átadás-átvétel után beszélik meg a folyamatban lévő ügyeket.

Kiss Norbert közölte: az augusztus 6-i beiktatási ceremóniára meghívást kapnak a kormány és a diplomáciai testület tagjai, családtagok, közéleti személyiségek.

Tájékoztatása szerint az ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődne, és a Sándor-palota előtti téren kisebb műsorral - népzenével, néptánccal, díszőrségváltással - köszöntenék az újonnan beiktatott államfőt.

A tervek szerint az ünnepségen Schmitt Pál köszöntőt mond majd.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

Sólyom László leköszönő elnöknek 2005. augusztus 5-én mintegy félszáz hivatalos meghívott jelenlétében, a Sándor-palota Tükörtermében volt a beiktatási ünnepsége. Az ünnepségen rövid beszédet mondott Mádl Ferenc távozó és Sólyom László hivatalba lépő államfő.

A harmadik köztársaság második elnökét, Mádl Ferencet, 2000. augusztus 4-én a millenniumi ünnepségekkel egybekötött nagyszabású ceremónián iktatták be a Kossuth téren, ekkor az államfő hivatala még az Országházban volt.

Göncz Árpád, a harmadik köztársaság első elnöke 1990. augusztus 4-én lépett hivatalába, majd 1995. június 19-én - a magyar államfők közül azóta is egyedüliként - tisztében újraválasztották.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. július 13. 22:31
  „2. Tényleg !
  Őt hívták patkánynak a sitten !
  Jelentős sport sikereket ért el az árulás hosszútávú versenyében.”
 • 3. szatyi 2010. július 13. 21:44
  „A Gárda is felvonul? Legelőször is ott alakiztak.”
 • 2. mj52, 2010. július 13. 18:29
  „Göncz Árpád -nak a nyomába se léphet.”
 • 1. történész 2010. július 13. 18:13
  „Bízom benne túl éljük..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nő rabolta ki a könnyű kalandra vágyó férfit

Elfogták azt a két nőt, aki a gyanú szerint kirabolt és életveszélyes sérüléseket okozott egy könnyű kalandra vágyó férfinek Ózdon. Tovább olvasom