Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Augusztustól nem mérlegelhet a rendőr - fix bírság lesz

Augusztustól közlekedési szabályszegésnek minősül, ha az autós nem használja a biztonsági övet, telefonál vezetés közben, nem tartja be a gyerekbiztonságra vonatkozó előírásokat vagy a motoros bukósisak nélkül közlekedik.
Ezeket közigazgatási hatósági eljárásban bírálják el, vagyis ezentúl nem lesz lehetőségük a rendőröknek mérlegelésre és figyelmeztetést sem alkalmazhatnak, fix összegű bírságot kell kiszabniuk. A törvény szerint lehetne akár 800 ezer forint is a büntetés, de külön szabályként kormányrendelet rendelkezik a konkrét összegekről, amelyek sokkal alacsonyabbak.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításában olvasható, hogy bizonyos rendelkezések megszegéséért - mint a biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása, a bukósisak nélküli közlekedés, vagy mobiltelefonálás vezetés közben - 10 ezer és 800 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni. A konkrét összegeket az egyes szabályszegéseknél azonban külön jogszabály állapítja meg.

Lehetne tehát 800 ezer forintos bírság is a vezetés közbeni mobilozásért, azonban a bírságok összegéről szóló kormányrendelet másképp rendelkezik.

Az IRM tájékoztatása szerint a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását azért látták szükségesnek, hogy egyértelmű legyen, bizonyos szabálysértésekért mekkora bírság jár

Így ha valaki menet közben kihangosítás nélkül mobiltelefonál, augusztustól tízezertől húszezer ezer forintig terjedő bírságra számíthat, attól függően, hogy ezt lakott területen belül, azon kívül, vagy autópályán teszi - derül ki az IRM közleményéből. A biztonsági öv nélküli autózásnál és a bukósisak nélküli motorozásnál 10 ezer és 30 ezer forint közötti bírságolási tételek lesznek, míg a gyermekülés használatának elmulasztásáért legkevesebb 15 ezer, maximum 45 ezer forintos bírságot szabhatnak ki a rendőrök, szintén a szabályszegés helyszínétől függően. Minden esetben lakott területen belül kell a legkevesebbet, míg autóúton, autópályán a legtöbbet fizetni.

Július 31-ig ezek szabálysértésnek minősülnek. Ilyen esetekben a rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, és helyszíni bírságot szabhat ki 3 és 20 ezer forint közötti összegben, vagy feljelentést tehet. Augusztus 1-től azonban a rendőr nem mérlegelhet: a bírság mértéke csak attól függ, hol történt a szabálysértés.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. flower 2009. július 23. 21:50
  „Figyeld a dátumokat!

  JANUÁR 23-án 6 db rendőrautó egy helyen. 1 rendőr leállít, és közli, hogy nincs bekapcsolva az övem.
  Nem ismerem el, mert be van,- de közlik, hogy akkor majd ők igazolják, hogy nem volt bekapcsolva.
  MÁRCIUS 10.-én behivattak jegyzőkönyvezni. Szintén nem ismertem el a szabálytalanságot.
  MÁJUS 21.-én kaptam a nem létező szabálytalanságért 22 000 Ft bírságot, amit 15 napon belül megfellebbeztem.
  Erre JÚNIUS 15-én közlik: NEM ISMERIK EL A FELLEBBBEZÉSEMET, MERT AZ INTÉZKEDÉST (január ) KÖVETŐ 8 NAPON BELÜL ELLENVETÉSSEL KELLETT VOLNA ÉLNEM.

  Szóval mobilozzatok nyugodtan, hajtsatok gyorsan, szabálytalankodjatok ahogy csak akartok, mert úgyis csak azon múlik, hogy rosszkor vagytok rossz helyen. Mert tök mindegy hogy mit csinálsz, akkor is fizetsz...
  Az állami garázdaság engedélyezett.”
 • 48. ojack 2009. július 22. 10:51
  „Azt a sok marhát nem büntetik akik egyáltalán nem használják az irányjelzőt és nem tartják be a jobbkéz szabályt-gondolom sok vezető nem is tudja melyik a jobb keze-DE HOGY BÜNTETNEK,HA NINCS IS RENDŐR LEGALÁBB A FONTOS KERESZTEZŐDÉSEKBEN,OTT BESZEDHETNÉK AZ ÉVES HELYI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOKRA SZÁNNT PÉNZT A POLGÁRMESTERI HÍVATALNAK ÉS MÉG A RENDÖRSÉG KORSZERÜSÍTÉSÉRE,LÉTSZÁMBÖVÍTÉSRE IS MARADNA PÉNZ!!!!!
  A külföldieket föleg a románokat és bolgárokat-legtöbbször túllépik a sebeséget,szlalomoznak a kamionnal a Bertalan hídon,lent áll a hídfőben a z urh-s kocsi két rendörrel,de nem állítják le és nam büntetik,mivel sok vele a helyi adminisztráció-lehet hogy mindig van irástudatlan rendőr-vagy nem szeretnek írni és azonnal a külfölditől is pénzbüntetést beszedni.Rendőr barátomtól hallotam konkrétan,hogy ezért van az hogy hagyják 80-100-al száguldozni őket az új hídon és közben a szabályosan közlekedőket nagyon veszélyeztetik.Ajánlom a tisztelt publicisták figyelmét,hogy járjanak már utána,mert ez már igazi balkán amit itt folyik,azzal a kivétellel,hogy a szerbek és a horhátok keményen büntetnek bennünket külhonban,ha kisebb szabálytalanságot is követünk el,Hogy van ez elvtársak?????????!!!!!!!!”
 • 47. törpapa 2009. július 22. 10:07
  „És a rendőri túlkapásokat is mérlegelés nélkül fogják büntetni?”
 • 46. morci 2009. július 22. 06:25
  „Azért elképzelvén egy röpke szituációt,amikor is egy sport kocsi 250el tép a pályán,nincs bekötve,telefonál jobb kézzel,ballal meg kormányoz,mögötte a gyereke ugrál a nyakába,aki nincs bekötve,és mind eközben vontat egy gyorsasági motoros cimbit,akinek lerobbant a mocija,és a bukója is oda lett..:):)
  Nem is tudom mikorra dolgoznának fel egy ilyen látványt:)
  <moderálva>”
 • 45. Majdez 2009. július 22. 06:06
  „Ennyit tud a magyar rendőrség, csak azt a bűnözőt kapják el aki bele esik a szájukba mint a sült galamb.”
 • 44. Logaritmus 2009. július 22. 00:00
  „A sok jogserto hogy vonyit a felelemtol! :-) Mobil kihangositot 800 Ft-ert lehet kapni, annyit meger a biztonsag. Aki meg bunkofonozik es ka kormany fogasa helyett smsezik, az egy barom, es eddig is megbuntettek. Aki az ilyeneket vedi az maga is trehany balkani bunko ember.”
 • 43. hehe 2009. július 21. 23:32
  „A MAI RENDÖRÖK OLYANOK MIT AZ OVODÁSOK .”
 • 42. flexsnake 2009. július 21. 23:28
  „én fixen a helyszínen agyonlőném :D
  Lesz még rendőrbíró, figyeld csak meg. Maguk alá fognak vizelni a szittyaszarok :D”
 • 41. Nemzetirock 2009. július 21. 22:45
  „logaritmus hogy mit szeretnék én? azt hogy fejezd be ezt a süket öszödi dumát.”
 • 40. Nemzetirock 2009. július 21. 22:43
  „á,ebböl se lesz semmi.”
 • 39. 620829 2009. július 21. 22:27
  „A SOK BUNKÓ BUNKOFONOS MEG IS ÉRDEMLI..ÉLJEN!!!!!!!!!!!!!!!DE MINDET ELKAPNI!!!!!!!”
 • 38. keletaru 2009. július 21. 21:21
  „Ezen már sajnos az ember még kínjában sem tud nevetni . Mit csinálnak apuci telefonált vezetésközben , jó akkor kecó helló ,ha nincs nyolcszázezre gyereket ki íratja az iskolából , vagy 10 éves banki uzsora kamatra vesz fel kölcsönt ! Ez lesz , persze az ország gyűlési képviselőkre ez nem fog vonatkozni , hisz védetek ! Miért is ? Hisz ők is közlekednek , vagy ők négy évig mások !!!!???? Tényleg olyan érzése van a "kis" embernek mintha meg félemlíteni akarnák , nem pedig megvédeni ! Üdv Kuci”
 • 37. FűzfaVessző 2009. július 21. 21:06
  „Minden hétvégén az (vég)elszámolásnál 5-6 halott ,egész évben ez már egy kis falu.Ebből a szemszögből nézve azért már egészen más az arculata a dolognak ugye EMBEREK.
  F.V.”
 • 36. micsibucsi 2009. július 21. 20:20
  „26. hozzászóló belzebub!

  Na ná, ha nem tudod bizonyítani, hogy előtte ki kormoltattad az ominózus lyukat akkor akár statárim is lehet, de minimum a 800 ezres bírság a rendőr "jóindulatára bízva". Vagy kisapám katalizátort szerelsz a kipufogódra! :)

  De ez már tényleg röhej, hogy szinte nem múlik el olyan hét, hogy valamire való, csak az autósokra kitalált sanyargató intézkedés meghozatala ne történne meg! :(
  Erre bezzeg mindig meg van az apparátus. A lányom pénztárcáját tavaly egy szórakozó helyről ellopták, a helységben kamerán rögzítve megvolt az elkövetés pillanatában a tettes, akinek a neve is ismert volt. A feljelentést egy évig vizsgálták hű szerveink, amikor is ismeretlen tettes megjegyzéssel lezárták a nyomozást! No itt tartunk :(”
 • 35. Figyelő 2009. július 21. 19:45
  „A rendőrállam újabb megnyilvánulásai!”
 • 34. TrombiFrédi 2009. július 21. 19:40
  „Aki szemelőtt van azt mindig könnyebb elcsípni, mint akit fel kell kutatni, az már nehezebb,és körülményesebb,főleg a nyári melegben!”
 • 33. Logaritmus 2009. július 21. 18:28
  „"Inkább koncentrálnának a rendőrök a köztudottan bűnöző cigányokra!"

  Állítólag a börtönök tele vannak cigányokkal, a bíróságon ha sétálsz a folyosón szintén sokat látsz ítéletre várva. Mit szeretnél még?”
 • 32. Logaritmus 2009. július 21. 18:27
  „"és mit csináljon az akinek 4 gyereke van??? mert beszedett egy hármas ikret?? a kisfia mellé? hogy közlekedjen a család?"

  Talán szabályosan?”
 • 31. Logaritmus 2009. július 21. 18:27
  „"pénzbehajtás!!!! inkább a bünözöket üldözzék!!! nevetséges!!!!"

  Aki 140-el száguld a Belvárosban, ittasan gázol gyalogost, mobiltelefonálás közben vezet az nem bűnöző? Azt nem kell elcsípni?”
 • 30. maci52 2009. július 21. 17:51
  „Természetesen lehet Cross motorokkal egykerekezni,cikázni a kocsik közt,sorompónál záróvonalat leszarni,160-nal száguldozni vasúti átjáróban,szemben beelőzni,normálisan közlekedőket veszélyeztetni.Ők a
  az urak,védett útvonalon magasan leszarják a KRESZ-t,soha nem fogják meg őket,kivéve amikor egy autó alá nem kerülnek,akkor is mint "ártatlan bárányok".”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Gárda után a Jobbikot is feloszlatnák?

Felkerült az internetre, s bárki számára elérhető a Fővárosi Ítélőtábla Magyar Gárdával kapcsolatos… Tovább olvasom