Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Aung Szan Szú Kji: a lélek forradalma hozhatja el a demokráciát

A magyar Országgyűlés elnökének meghívására pénteken Budapestre érkezett Aung Szan Szú Kji mianmari Nobel-békedíjas ellenzéki parlamenti képviselő.
Aung Szan Szú Kji: a lélek forradalma hozhatja el a demokráciát

A magyar és a mianmari nép által átélt tapasztalatok közötti hasonlóságokat, valamint a "szellem forradalmának" fontosságát hangsúlyozta Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában pénteken.

Aung Szan Szú Kji emlékeztetett: a 20. század folyamán mindkét nép politikai elnyomás alatt élt és a szabadságáért küzdött. Ugyanakkor Mianmarban az 1990-es választást az elnyomás újabb hulláma követte. "Önök jóval szerencsésebbek nálunk" - mondta a hallgatóságnak.

Országa politikai átmenetéről szólva a Nobel-békedíjas politikus kifejtette: az - a kelet-közép-európai rendszerváltásokkal ellentétben - nem az ellenzék és a régi rezsim képviselői közötti tárgyalás eredménye, hanem a Mianmart (egykori, az ellenzéki vezető által használt nevén Burmát) fél évszázadon át irányító katonai diktatúra kénye-kedve szerint történt, ezért nagyon törékeny folyamat, és a rezsim demokratizálódás iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhető.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit fogadta Kövér László. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A mostani mianmari és az egykori magyarországi helyzet közötti áthallásokat emelte ki előadásában Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki Aung Szan Szú Kji hamarosan magyar nyelven is megjelenő, Levelek Burmából című könyvét mutatta be a szerző jelenlétében. Németh Zsolt leszögezte: Budapest reméli, hogy a 2015-ös választások tényleg elhozzák a szabadságot és a demokráciát a burmai népnek, Aung Szan Szú Kjit pedig Mahátma Gandhi és Martin Luther King emberjogi harcosokhoz hasonlította.

Bár Szú Kji azért érkezett Magyarországra, hogy a politikai átmenetről gyűjtsön tapasztalatokat, inkább nekünk van tanulnivalónk tőle - fogalmazott az államtitkár.

Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora szintén azt emelte ki megnyitóbeszédében, hogy a burmai politikus korunk nagy hősévé vált a szabadságért, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott békés harcával.

Az NLD az 1988-as - vérbe fojtott - felkelés hatására kiírt 1990-es választásokon a parlamenti mandátumok 81 százalékát szerezte meg, de a hadsereg a hatalom átadása helyett börtönbe zárta a párt vezetőit. Aung Szan Szú Kji ezután csaknem 15 évet töltött házi őrizetben, ahonnan végleg 2010-ben - néhány nappal az NLD által bojkottált választások után - engedték ki. 2012-ben pedig egy időközi választáson bejutott a parlamentbe pártja további 42 tagjával együtt (az NLD 45 körzetből 43-at nyert meg).

Aung Szan Szú Kji rámutatott: a 2008-ban megkérdőjelezhető körülmények között elfogadott alkotmány miatt a mai napig megkerülhetetlen a hadsereg, ezért igazi átmenet csak az alaptörvény módosításával lehetséges. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a demokratikus kultúrát is el kell sajátítania Mianmarnak, amely csak a szellem forradalmán át érhető el. Az emberek ötven év elnyomás után félnek kiállni magukért és kézbe venni saját életüket - mutatott rá a fő problémára.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit fogadta Kövér László. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A forradalom csak eszköz, a cél egy demokratikus társadalom megteremtése - fogalmazott. Ez csak a hadsereg befolyását bebetonozó alkotmány módosításán és a rengeteg etnikum által lakott ország - amelyben gyakoriak az etnikai összetűzések - föderális átalakításán keresztül lehetséges. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy párbeszédet folytassanak és együttműködjenek a hadsereggel, egykori ellenségükkel - mondta.

A magyar demokrácia helyzetével és a kormánynak az ellenzék, az aktivisták és az Európai Bizottság által is kritizált törvénymódosításaival kapcsolatos hallgatói kérdésre Aung Szan Szú Kji elmondta: minden kormánynak tisztelnie kell a népét, és reményének adott hangot, hogy a magyar kabinet is erre törekszik. Azt is hozzátette, hogy a kormány politikájával elégedetleneknek "joguk van ahhoz, hogy ideáljaik legyenek". Azoknak, akik a mainál jobb társadalmat akarnak, tenniük kell, küzdeniük kell érte, de semmiképpen sem erőszakos módszerekkel - mondta. A szegénységgel és a szegények elnyomásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Aung Szan Szú Kji kijelentette: egy kormány nem büntetheti az embereket azért, mert szegények, a szegénység miatt a kormányt kell megbüntetni.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit fogadta Kövér László

A magyar Országgyűlés elnökének meghívására pénteken Budapestre érkezett Aung Szan Szú Kji mianmari parlamenti képviselő. A Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt a parlament épületében fogadta Kövér László - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája pénteken az MTI-t.

A megbeszélésen Aung Szan Szú Kji "a mianmari demokratikus átmenet elősegítésére, és az ebben a folyamatban kiemelkedő fontosságú alkotmánymódosítás megvalósulásának határozott támogatására" kérte vendéglátóját és a magyar kormányt - olvasható a közleményben.

Kövér László nagyra értékelte a képviselő asszonynak a demokrácia megszilárdításáért végzett tevékenységét, politikai kiállását, és Magyarország szimpátiájáról, támogatásáról biztosította vendégét - írta az Országgyűlés Sajtóirodája.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2013. szeptember 13. 22:45
    „Ez a nő mit habratyol össze ?? kimoderálom magam ........demokrácia ??? rezsim...elnyomás, ellentmondást NEM tűrnek !Ellanzék gyenge, összefogás nincs ! orbán csak orbánnal egyeztet. ellenzék ötletei ..lesöpörve ! Arrogáns, pökhendi , központosított vezetés..1 személyes irányítás ! stb........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: változás, váltás kell!

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy az MSZP igazságos, szabad, biztonságos országot ígér az… Tovább olvasom