Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Auschwitz hatvan év után

Két, megyénkben tanuló diák is ott lehetett abban a csoportban, amely a holokauszt-megemlékezésekre Auschwitzba utazott. A győri Révai és a kapuvári Felsőbüki-gimnázium tanulói pályázatot írtak, hogy ott lehessenek az emberiség egyik legmegrázóbb emlékhelyénél.
Birkenau: Az úgynevezett szaunaházban az áldozatok fényképei előtt Debreczeni. Mór Andrea és Horváth Gergely. Kattintson a képre >>
Debreczeni-Mór Andrea a Révai Miklós Gimnázium 12. D osztályának tanulója. Szombat éjjel érkezett meg társaival Lengyelországból. Mosolygós, vidám leány, de ott, a tulajdonképpeni halálgyárat jelentő Birkenauban (Auschwitztől két kilométerre. A szerk.) csak suttogni tudott leszegett fejjel. „Rengetegben állunk, és nem látom még a kiutat. Szörnyűségek zuhantak itt ránk. Hosszú idő kell, mire mindezt fel tudom majd dolgozni. A történelmet is másként nézem majd, és emberileg érettebb leszek, többé válok." Pedig a révais diák nem történész érdeklődése miatt adta be pályázatát az Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Programjára.

Debreczeni-Mór Andrea inkább a reál tárgyakat kedveli, de mint mondja, író ember, és érzékeny a világ dolgaira. Bábolnán, ahol szüleivel laknak, a helyi Fórum lapnak is munkatársa, sőt, a nagy múltú iskola újságjában, az Iránytűben is próbálkozott már publikációval.

Az érzéseit írta meg

„Mindig is érdekelt a holokauszt. Pontosabban az, hogy miként lehet egy ilyen szörnyűséget megélni, túlélni, feldolgozni. Volt már egy külföldi pályázat, amin megpróbáltam elindulni egy dolgozattal, de az nem volt sikeres." Most azonban bejutott a legjobbak közé. „Nem történeti kutatásokat végeztem, mint olyan sokan a nyertesek közül. Én az érzéseimet írtam meg, ráadásul a beadás előtti utolsó pillanatban. Jószerével az iskolában is csak az igazgató úr, az osztályfőnököm és egy-két osztálytársam tudja, hogy nyertem és elutazhattam."

Kiragadni nem lehet

Andrea dolgozata valóban kilóg a sorból. Vágó István, aki a birkenaui látogatást megelőzően Krakkóban beszélgetett a gyerekekkel arról, ki miért is pályázott, sem igazán tudta kihúzni belőle annak pontos tartalmát. Andrea szerint ugyanis az érzések csakis teljes egészükben lehetnek értelmezhetőek. Részeket kiragadni a szenvedélyesen megírt oldalakból nem lehet. (A Kisalföldnek ígérete van a pályázótól arra, hogy a dolgozat felkerülhet honlapunkra, ott el lehet majd olvasni a másik megyebeli nyertes munkájával együtt.)

Elemző feldolgozással próbálta megérteni

A 494 benyújtott pályázat közül a Történelemtanárok Egylete mindössze 25-öt javasolt díjazásra. S e negyedszáz között volt a Vitnyéden lakó, de a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban most éppen érettségijére készülő Horváth Gergely is. Kedvenc témája a második világháború. Elemzi, feldolgozza azokat a tényeket, melyeket könyvekből megismerhet. Sok kérdésre talált már választ, arra azonban nem, miért kellett a zsidókat, cigányokat haláltáborokban megsemmisíteni.

„ Nem találtam választ"

„ A pályázatom arra kereste, keresi a választ, miért. Miért döntöttek úgy a németek akkori vezetői, hogy megépítik a gázkamrákat? Miért kellett embermillióknak meghalniuk? Kerestem a választ, de nem találtam, és szerintem nem is fogom. Amit láttam Auschwitzban és Birkenauban, az egyszerűen felfoghatatlan. Épeszű magyarázat ezekre a borzalmas dolgokra nem lehet. Idő kell ahhoz, hogy mindazt feldolgozzuk, amit a saját szemünkkel láttunk. Ezzel meg kell ismerkednie a világon mindenkinek. Hogy ne történjen meg még egyszer!"
(A holokausztmegemlékezésekről, az ifj. Rajk László által tervezett új magyar múzeumról Auschwitzban és a magyar diákok útjáról szóló riportunkat szombati Szieszta mellékletünkben olvashatják.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máriafürdő ügye ismét napirenden

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom