Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ausztrália jóváhagyta Zentai kiadatását Magyarországnak

Ausztrália - Az ausztrál szövetségi kormány jóváhagyta csütörtökön a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatását Magyarországnak - jelentették ausztráliai hírportálok.
Brendan O,Connor belügyminiszter közölte: döntése nem azt jelenti, hogy kimondaná Zentai bűnösségét vagy ártatlanságát, hanem azt, hogy Ausztrália teljesíti a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit. Ausztrália törvényei értelmében nem lehet menedékhelye bűncselekménnyel vádolt személyeknek. A kormány igazságügyi ügyekben készségesen együttműködik a világ országaival - tette hozzá.

Elmondta a miniszter, hogy döntésénél az ügy összes körülményét figyelembe vette, köztük a magyar hatóságok érveit a kiadatás mellett, illetve Zentai érveit ellene. Elégedett, hogy ezt a döntést hozhatta meg - jelentette ki.

Zentai fia, Ernie Steiner szerdán közölte: ő és a család az utóbbi időben többször kérdezte a kormányt várható döntése felől, de nem kapott választ. Korábban többször annak a véleményének adott hangot, hogy ha apját kiadják, az ellene lefolytatandó per nem lesz igazságos.

A magyar hatóságoknak két hónapjuk van arra, hogy intézkedjenek Zentai Magyarországra szállításáról, de a vádlott még mindig megtámadhatja ezt, és várhatóan újabb kérvényekkel próbálja késleltetni tényleges megjelenését a magyar igazságszolgáltatás előtt.

Zentait október 22-e óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben. A magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium akkor közölte az MTI-vel: ha végrehajthatóvá válik az ausztrál belügyminiszter döntése, akkor az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda teszi meg a szükséges intézkedéseket Zentai Károly Magyarországra szállítása érdekében.

Denis Barich, Zentai ügyvédje pedig azt mondta, hogy addig nem nyújtanak be újabb fellebbezést, amíg O,Connor belügyminiszter nem dönt a kiadatásról.

Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Olvasóink írták

 • 6. sőndör 2009. november 13. 13:25
  „szegény krapek, a zsidók meg halomra ölik a palesztínokat (most is)”
 • 5. jq 2009. november 13. 12:04
  „Azt már lejátszottuk az ausztrálokkal, Kuncze kiadott egy papírt nekik, hogy az ávósok nem kínoztak senkit (ő már csak tudja)”
 • 4. Kami45 2009. november 12. 19:29
  „Akkor is így helyeselnétek, ha egy idős komcsi kiadatását kérnék, ki mint ávós meg ölt valakit????”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. november 12. 17:07
  „Lipusz Zsolt kurucos, jobbikos ámokfutó azt ígérte, hogy kinn várja "Károly bácsit" a repülőtéren. :DDDDDDDDD”
 • 2. Léni 2009. november 12. 15:55
  „Lehet akárhány éves, lehet akármilyen beteg, az nem mentség!!!”
 • 1. IVY 2009. november 12. 12:37
  „Mire iderepül, -meghal infarktusban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álrendőr lopott Süttőn

Rendőrként bemutatkozó férfi kérte el egy 84 éves süttői asszony pénzét, hogy felírhassa a… Tovább olvasom