Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Ausztriába szállítják a magyar hulladékot

A magyar csomagolóanyagokból a nyugati szomszédoknál újrapapír és energia lesz. Egy magyar papírgyár kilónként 28 forintot kért volna az italosdobozok feldolgozásáért. Az ausztriai üzem viszont még fizetni is hajlandó volt - igaz, csak jelképes összeget - a nyersanyagért.
Mivel a kiszállítás költsége csak 15 forint kilónként, a magyar "feladó" az osztrák papírgyárat választotta. A Magyarországon begyűjtött, használt tejes- és gyümölcslésdobozokat eleinte Németországba szállították újrahasznosításra. Jelenleg a keletkező mennyiség 80 százaléka már Ausztriába egy Graz melletti gyárába kerül. Ez az üzem Európa egyik legnagyobb kartongyára, ahová Bulgáriából, Hollandiából, Szlovéniából és nemsokára már Lengyelországból is érkezik italoskarton-hulladék.

Az osztrák papírgyár kapacitásának csak a töredékét fedi le ez a "soknemzetiségű" hulladék, és még az erre specializálódott gyártósor étvágyát is csak részben tudják a kombikartonnal kielégíteni. Ez elsősorban a szelektív gyűjtés hatékonyságán múlik: Magyarországon évente mintegy 800 tonna italoskarton-hulladék kerül a szelektív gyűjtőrendszerbe, ami az összes képződő mennyiségnek (azaz mintegy 12 ezer tonnának) alig hét százaléka.

A hazai lakosság 25 százalékának van lehetősége a lakóhelyén az italoskarton-dobozok szelektív gyűjtésére. Idehaza jövőre csaknem kétszeresére kell emelni a hasznosítási arányt, vagyis el kell érni a 12 százalékot. A siker a dolgok jelenlegi állása szerint nem a feldolgozáson fog múlni - az ugyanis megoldott -, hanem a begyűjtés hatékonyságán, itt még bőven lenne mit tanulni a nyugati szomszédoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is… Tovább olvasom