Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Ausztriából is érkezik a segítség

Ausztriában is segélyakciókat indítottak az Ajka térségében a hét elején történt vörösiszap-ömlés károsultjainak megsegítésére és az osztrák kormány is felajánlotta segítségét.
Burgenlandban újabb segélyakciót jelentettek be pénteken, néhány nappal egy burgenlandi vállalkozó kezdeményezése után. Hans Niessl tartományfőnök és Peter Nemeth, a Burgenlandi Gazdasági Kamara elnöke, kismartoni (Eisenstadt) tiszteletbeli magyar konzul közös felhívást intézett minden burgenlandi magánszemélyhez és vállalathoz az adakozásra. A Burgenland segít Magyarországnak névre keresztelt akcióban pénzadományokat várnak egy megadott bankszámlaszámra. A tartomány és a kamara összesen harmincezer eurós adománnyal járt elöl jó példával.

Burgenland emellett kész út- és vízügyi mérnököket is küldeni, ha Magyarország igényt tart erre - mondta a tartományfőnök.

A napokban segélyakciót kezdeményezett Michael Leier burgenlandi vállalkozó is, a Devecseren is üzemmel rendelkező Leier cégcsoport vezetője. Az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) internetes cikke szerint péntekig nyolc teherautónyi adományt juttattak el a károsultakhoz. A burgenlandiak segélycsomagjait a cég két ottani üzeménél gyűjtik, és a devecseri gyárnál osztják ki.

A grazi magyarok is adománygyűjtést indítottak - közölte egy helybeli magyar szervezet. A Forum Hungaricum Rudi Roth, a Magyar Köztársaság grazi tiszteletbeli konzulja védnöksége alatt és a grazi magyar szervezetek támogatásával indított segélyakciót. Az MTI-hez is eljuttatott közleményük szerint pénzbeli és természetbeni adományokat gyűjtenek a rászorulók számára. Elsősorban a hajléktalanná vált kolontáriak és devecseriek élete újrakezdéséhez szeretnének segítséget nyújtani, illetve tartós élelmiszereket gyűjtenek. Az első szállítmányt még a hét végén szeretnék eljuttatni az érintett térségbe.

Ausztria kész szakértőket küldeni Magyarországra - közölte az osztrák környezetvédelmi minisztérium. Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter telefonon tájékoztatta osztrák kollégáját a felajánlásról. Amennyiben Magyarország élni kíván a segítséggel, környezettechnológiai szakértőket küldenek a Magyarországra, akik a helyszínen tanácsadással kapcsolódnának be a kárelhárításba - fejtették ki az MTI érdeklődésére az osztrák minisztériumnál.

A határtérségben végzett rendszeres levegőminta-méréseket gyakrabban, heti egy alkalom helyett naponta végzik. Ausztriát a helyzet jelenlegi állása szerint nem fenyegeti veszély - hangsúlyozta a szakminiszter a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. qrumpli 2010. október 09. 08:14
    „Hűűűűű dejó ,hogy tanácsot adnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

Két holttestet találtak a vörösiszap elöntötte Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Tovább olvasom