Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ausztriai légi túrára indultak

Folytatás az 1. oldalról.

– Így nem szállhatunk fel, mert beragadhatnak a kormánylapátok. Bár itt lent, a földön kellemes az idő, ötszáz méteres magasságban jóval hidegebb a levegő. Rendesen fel kell öltöznünk, ezért van rajtunk sapka és meleg kabát. Az előrejelzések szerint a háromnapos túra alatt az időjárással nem lesz baj, csupán helyenként várható köd – tudtuk meg Molnár Évától.
A beszélgetésbe bekapcsolódik az ugyancsak szegedi Szabó József. – Az elmúlt években kialakult egy repülős csapat, többször szerveztünk a mostanihoz hasonló túrát. Ausztria és Ukrajna átrepülése eddig kimaradt. Most pótoljuk – meséli.

– Felszállás után egy tapasztalt pilóta megy majd elöl. Ő tartja a kapcsolatot a repülőterekkel. Mi pedig követjük őt, ugyanúgy, mint a vadludak, V betqt formázva. Az alakzatunk egyébként nemcsak a földről látványos, hanem fentről is. Közel repülünk a másik géphez, így jobban oda kell figyelnünk egymásra. Tudni kell, a repülőgép egy tankolással 400–500 kilométert tesz meg. Vitorlázó üzemmódban négy-öt órát lehet a levegőben tölteni. Olyan a repülőtúránk, mint amikor motorosok állnak össze és elmennek valahová. Azzal a különbséggel, hogy mi nem a közúton, hanem a levegőben utazunk. A túra költségei szerintünk nem magasak, olyan 100–200 ezer forintból kihozható egy ilyen kirándulás.
A rövid eligazítást és az útlevelek ellenőrzését követően a tizenkét gép hatalmas robajjal a levegőbe emelkedett. Percek múlva a látóhatáron kis pont jelezte csupán, hogy elindultak Ausztria felé.

Fejlesztik a repülőteret

Tóth Róbert, a repülőtér vezetője, a rendezvény egyik szervezője és résztvevője a túra kapcsán beszélt a repülőtér fejlesztéséről. – Szeretnénk meghosszabbíttatni a leszállópályánkat, jelenleg az építési engedélyt várjuk – mondta el. – Amint ezt megkapjuk, azonnal megkezdődik a kivitelezés. Emellett tovább folytatódik a hangárok bővítése. A jövőben továbbra is hobbi- és sportrepülőtér szeretnénk maradni. Igaz, ebben az évben várhatóan nem szervezzük meg a repülőnapot, gyorsulási versenyek viszont lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fontos mérkőzések a hétvégén

Kiesési rangadónak is titulálható összecsapást rendeznek Sopronban. Az ETO Pakson legalább egy… Tovább olvasom