Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Autók, lakók is csendesebbek

Egyelőre megoldódni látszik a nyúli Vasút soron lakók problémája, akik hónapokon át kamiondübörgérse panaszkodtak, s végül szeptember 3-ra demonstrációt szerveztek. Az akció sok vitát szült úgy Nyúl utcáin, mint lapunk üzenőrovatában.
A mintegy 3700 lelket számláló nagyközségben érthetően megoszlanak a vélemények a Vasút soriak akciójával kapcsolatban, mondván, hogy ezek a lakók – akiknek jó része nem tősgyökeres nyúli – hátráltatják magatartásukkal a helyi ipar fejlődését. A demonstrálók erre mindig is azt hangoztatták, nekik nem a szomszédságukban épülő ipari park ellen van kifogásuk, a céljuk az, hogy az igen sűrű teherforgalom ne a házaik előtt vonuljon el, mivel a nemrég még napi ötven-hatvan nagy tömegű gépjárműtől valakinek már a fala is megrepedt. Ezért szeptember 3-án, rendőri jelenléttel félnapos útlezárást tartottak a szóban forgó utcában. Akkor azt hangoztatták: ha kell, a jogi lépésektől sem riadnak vissza.
A Kisalföld munkatársai tegnap ismét ellátogattak Nyúlra, hogy beszámolhassanak a fejleményekről. S bízvást mondhatjuk: a kép homlokegyenest eltér a három és fél héttel ezelőttitől. Teherautót csak elvétve látunk, a finommechanikai műszereket gyártó üzem építéséhez egy elkerülő földúton hordják az anyagot.
A demonstráció óta csak azok a teherautók hajtanak át a Vasút soron, amelyek az ott álló üzemekhez igyekeznek. Az ipari park – úgy tűnik – a Vasút sor érintése nélkül is képes felépülni, s ez talán valamelyest igazolja a demonstráló lakókat. Egyébként látszólag ők is megváltoztak, nemcsak az utcakép. Jártunkban nem találtunk egy embert sem, aki nyilatkozni kívánt volna, holott három és fél hete egymás szavába vágva hangoztatták sérelmeiket.
Szavaikból kiderül: nagyon sok ellenséges reakciót tapasztaltak, s már nem szeretnék tovább szítani a tüzet, ha nem muszáj. Annyit azért mindenki leszögezett: az építkező német cégre senki sem haragszik. A cégvezető egyébként hétfői számunkban elnézést kért az építkezéssel járó kellemetlenségekért. Beszéltünk egy tősgyökeres nyúlival is, Babos Attila nem a Vasút soron lakik, de örül, hogy a teherautók elkerülik a környéket. Főként azért, mert már elég volt az összetűzésekből.
Vámosné Sinkó Klára, a Vasút sor érdekeit képviselő egyesület elnöke megerősítette: valóban jelentős mértékben visszaszorult az utcán átvonuló teherautók száma, így a lakók végül is elérték, amit szűken véve akartak. Kétségtelen, hogy számos súrlódás adódott ebből, ennek ellenére az egyesület tagjai nem bánták meg a demonstrációt – véli az elnök.
Soós Lajos, Nyúl polgármestere szerint az ellenséges hangot meg lehet érteni: az ipari park az egész térségnek munkalehetőséget jelent, és jó pár nyúli álláskereső akad, aki nap mint nap megkérdezi: hogyan halad az építkezés? Soós Lajos szerint jóformán az egész községben nagy a forgalom, s ez így volt évtizedekkel ezelőtt is, amikor sokkal rosszabbak voltak az utak. A polgármester hozzátette: van elkerülőút, amit még az idén feltöltenek murvával, s lebetonozására – ami nyilván sok időbe és pénzbe kerül – valószínűleg jövőre kezd pályázni az önkormányzat. Soós Lajos reméli, hogy a Vasút soriak többéves problémája végre megoldódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy akarásnak siker a vége

Tovább olvasom