Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Autókra nincs légtérhasználati díj

„ Szeptember 6-án Pestre menet az 1-es főúton ledöglött a kocsim. Tréleren hozták haza az M1-es autópályán, azon volt matrica. Most meg kijött a pótdíjról a papír, 13.800 forintról, mert aznap lefényképezték a kocsimat a pályán, ami tréleren volt. Most már légtérhasználati matrica is kell?”

Az első hallásra mulatságos eset a technika ördögének tudható be, az autópályákon ugyanis automatizált kamerarendszer figyeli az autókat: a kamerák érzékelik az előttük elhaladó rendszámot, és azonnal összevetik az adatbázissal, ahol – mivel matricavásárláskor rögzítik a jármű rendszámát – szerepelnek az érvényes matricával rendelkező autók adatai. Ha nincs erre vonatkozó adat a rendszerben, automatikusan megy a pótdíjról szóló értesítés.
Winkler-Virág András, az Állami Autópályakezelő Zrt. szóvivője a Kisalföldnek elmondta, hogy ilyen esetekben – eddig alig néhány hasonló fordult elő – természetesen nem kell megfizetni a pótdíjat. Az ügy elintézéséhez az autó tulajdonosának be kell fáradnia a társaság bármelyik ügyfélszolgálatára, s valamilyen dokumentummal bizonyítania kell, hogy az autót a kérdéses időpontban valóban szállították. A szóvivő szerint ez nem okozhat problémát, mivel az autómentést végző cégnél pontosan dokumentálják a szállításokat. Az autópálya-kezelő ügyfelük elnézését kéri a kellemetlenségért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom