Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Autómentes nap

a megye városaiban

Az európai mobilitási hét (minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg) célja felhívni a figyelmet az alternatív városi közlekedési módok használatára, az egészségesebb életvitelre. A program tavaly a világ 30 országának mintegy 179 millió polgárát vonta be az akcióba, melynek utolsó napja az autómentes nap, amelyen a részt vevő települések kötelessége lezárni az autóforgalom elől egy utcarészt.

Az akcióhoz megyénkben Győr, Sopron, Kapuvár, Csorna és Mosonmagyaróvár csatlakozott.
A mobilitási hét idei, kiemelt témája a klímaváltozás, mely a világ előtt álló egyik legnagyobb kihívás. Az 1,4–5,8 C-fokos intervallumba eső lehetséges globális felmelegedés kihat az időjárásra, az évszakokra, az ökorendszerekre, a vízkészletekre, a polgárok egészségére, a világgazdaságra és a nemzetgazdaságokra.
Bár a felmelegedést kiváltó források változatosak, az éghajlatváltozás és a közlekedés közötti kapcsolat nyilvánvaló. A szén-di-

oxid-kibocsátások 21 százalékáért felelős a közlekedés Európában, és az üvegházhatást okozó gázok leggyorsabban növekvő forrása. Az EU összes szén-dioxid-kibocsátásának több mint 10 százaléka a városi területeken belüli közúti közlekedésből származik. 1995 és 2030 között az EU-ban a városi területeken megtett kilométerek száma várhatóan 40 százalékkal növekszik. Évente már 150 ezer ember halálát okozza az éghajlatváltozás.
Az EU ezért mindent megtesz a kibocsátások csökkentése érdekében. A tudományos eredmények döntő többsége azonban azt sugallja, hogy még több erőfeszítésre és világszerte a kibocsátások drasztikus csökkentésére van szükség. A kiotói egyezmény csak az első lépés, az EU készen áll arra is, hogy még átfogóbb intézkedéseket vitasson meg a 2012 utáni időszakra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig maradnak a tüntetők az utcákon?

Tovább olvasom