Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Aviator (The Aviator)

Howard Hughes, a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte.
rendező
: Martin Scorsese
forgatókönyvíró: John Logan
operatőr: Robert Richardson
zene: Howard Shore
producer: Sandy Climan, Graham King, Michael Mann
vágó: Thelma Schoonmaker

szereplő(k):
Leonardo DiCaprio (Howard Hughes)
Cate Blanchett (Katharine Hepburn)
Kate Beckinsale (Ava Gardner)
John C. Reilly (Noah Dietrich)
Alec Baldwin (Juan Trippe)
Alan Alda (id. Ralph Owen Brewster)
Ian Holm (Fitz professzor)
Gwen Stefani (Jean Harlow)
Jude Law (Errol Flynn)
Willem Dafoe (Roland Sweet)

A film sztorija

Howard Hughes, a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. Martin Scorsese kamerája előtt Hughes életének eredményekben leggazdagabb évei elevenednek meg: az a húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszak, melynek során Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította. Hughes életének ezen fejezetét azonban, nemcsak a határtalan kísérletező kedv, a szenvedélyes szerelmi ügyek és a kíméletlen üzleti csatározások jellemezték, ezek voltak azok az évek is, amikor Hughes-nak először kellett szembenéznie a siker és a hírnév árnyoldalával, és saját maximalizmusa következményeivel. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Vörös Adél

"Hogy mégis miért lehet érdekes itthon ez a film? Mert Scorsese bátran
ismét nagy fába vágta a fejszéjét a New York bandái kudarca után, ismét Leonardo DiCaprio támogatja jobbról és ezúttal nyert. Hosszú, de mindvégis izgalmas, látványos, és nem sekélyes vízekben tapicskoló epikus mű született az Aviátorral. Nagy lubickolás lehettt a színészeknek a mai napig fetisizált sztárok bőrébe bújni - Jude Law mint Errol Flynn üde színfolt többek között - de az igazi kihívást a rendező személye jelentete. DiCaprio képes egy nála sokkal idősebb embert megeleveníteni. Nem érdekes, hogy mi nem tudtuk, hogyan mozgott, beszélt Howard Hughes, mert mostantól így. Klasszikus hollywoodi nagyeposzt alkotni klasszikus Hollywood szignifikáns figurájáról: kihívás, amelynek a nem-klasszikus, de hollywoodi mester igencsak megfelelt."
A teljes cikk

mozinet.hu - Balázs Áron

"A jól felépített, összetett színészi alakítások remekül idomulnak a szertelen bulikhoz, a látványos légi felvételekhez – felejthetetlen kényszerleszállás a Beverly Hills-i házak között – és mindenhez, ami nem Hughes filmes karrierjét tárja elénk. Sajnálatos módon ugyanis tátongó szakadék választja el a filmproduceri életmű bemutatását a megszállott pilóta égi jeleneteitől. Hughes, az égbolt uraként zuhanórepülésben hull alá, de az utolsó pillanatban már nem tudja fölrántani gépe orrát, becsapódik a parlagon heverő filmproduceri karakterbe. A forgatókönyv (John Logan) darabjai szerteszét hullanak. A címszereplő DiCaprio-t nem hibáztathatjuk, ő érzelmi síkon jól teljesít – a minőségi alakításaikkal lenyűgöző mellékszereplők csak segítik ebben –, hipochondriája szinte már valós kórképként jelenik meg. Elhiteti velünk, hogy élete a luxusmulatókban nagyobb veszélynek van kitéve, mint törékeny, prototípus gépeinek fedélzetén."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyberuházások Győrben

Tovább olvasom