Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Az '56-os magyarokat is megemlítette Bush Bécsben

Az 56-os magyar menekültek befogadásában játszott osztrák szerepet méltatta szerdán Bécsben az amerikai elnök. George Bush - aki az EU-Egyesült Államok csúcsértekezletre érkezett az osztrák fővárosba - bécsi tárgyalásainak szerdai nyitányaként Heinz Fischer államfővel tárgyalt.
George Bush - aki az EU-Egyesült Államok csúcsértekezletre érkezett az osztrák fővárosba - bécsi tárgyalásainak szerdai nyitányaként Heinz Fischer államfővel tárgyalt. A bécsi elnöki hivatal tájékoztatója szerint a találkozón, amelyen a két ország külügyminisztere is részt vett, az Egyesült Államok és Ausztria közötti kapcsolatokról, a guantánamói fogolytáborról, az iraki helyzetről, az iráni atomprogrammal kapcsolatban előterjesztett nyugati tárgyalási javaslatokról, a nyugat-balkáni helyzetről és az amerikai-európai viszonyról volt szó.

Az osztrák államfő kényes kérdésnek, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti viszonnyal kapcsolatban súlyos problémának minősítette a guantánamói fogolytábor ügyét. Bush egyetértett azzal, hogy valóban súlyos problémáról van szó, de hozzáfűzte, hogy az amerikai állampolgárok védelmét is figyelembe kell venni. - De meg fogjuk oldani ezt - jelentette ki a bécsi tájékoztatás szerint. Mint mondta, meg kell várni ebben a kérdésben az amerikai legfelsőbb bíróság döntését.

Az amerikai elnök pozitívan értékelte az iráni atomprogram kérdésében az EU-val, Oroszországgal és Kínával kialakított együttműködést. Felhívta a figyelmet arra, hogy most már sok függ az (nyugati javaslatokra adandó) iráni választól.

A két politikus találkozójával egy időben megkezdődtek az amerikai elnök látogatása ellen szervezett tüntetések. Néhány száz diák vonult az osztrák főváros Nyugati pályaudvarától Bush-ellenes jelszavakkal a Bécs szívében található Votivkirche (Fogadalmi templom) parkjához, ahol délután több ezer résztvevővel szervezett megmozdulást tartanak globalizációellenes szervezetek, Ausztriába települt külföldiek egyesületei.

Szerdán délelőtt Condoleezza Rice amerikai, Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter, valamint Benita Ferrero-Waldner EU-biztos megállapodást írt alá. Ennek alapján az EU és az Egyesült Államok fejleszti felsőoktatási együttműködését, amely lehetővé tesz a kölcsönös részképzést, valamint közös záródiploma kiadását is.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron a hőmérséklettel együtt a balesetek száma is nő

Strand, játszótér, meggyfa és autó – a nyári balesetek és fertőzések elsődleges okozói.… Tovább olvasom