Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Az AB-hez fordul az LMP az önkormányzati törvény

Alkotmánybírósághoz fordult a Lehet Más a Politika (LMP) nevű szervezet az önkormányzati törvény egyik rendelkezése miatt, amely "üzleti érdekre" hivatkozva lehetővé teszi a képviselőtestületeknek, hogy a közvagyon sorsáról zárt ülésen döntsenek.
A civil szervezet szerint ez a rendelkezés ellentétes az üvegzseb törvénnyel, és szükségetlen mértékben korlátozza az Alkotmányban garantált információszabadságot is, ezért ennek megsemmisítését kérik az Ab-tól.

Az LMP hétfői közleményében azt írja, hogy a vitatott passzus gyakorlatilag korlátlan jogkört biztosít a "mutyizásra", azaz arra, hogy a helyi döntéshozók éppen azokban az esetekben zárják ki a nyilvánosságot, amikor a közélet tisztasága érdekében a legnagyobb szükség lenne az állampolgári kontrollra.

A civil szervezet szerint a közelmúltban kipattant - több parlamenti pártot is érintő - fővárosi ingatlan-botrányokhoz hasonló esetek megelőzhetőek lennének, ha a helyi képviselőtestületeknek nem lenne lehetőségük, hogy ingatlan-ügyleteiknél zárt ülést rendeljenek el.

"Az LMP meggyőződése , hogy a korrupció elleni leghatékonyabb eszköz a teljes átláthatóság biztosítása a közhatalom működését illetően, kiváltképp, ha közvagyonról, közpénzek felhasználásáról van szó" -olvasható a közleményben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer hamis kopogtatócédula a Ferencvárosban

Több mint 2000 olyan ajánlószelvényt talált Ferencvárosban a helyi választási iroda, amelyek nem az… Tovább olvasom