Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az Ab-hez küldenék a paksi hitelszerződést

A Védegylet szerint az orosz hitelfelvételi megállapodásról szóló jogszabály által rögzített szerződés ellentétes az alaptörvénnyel.
A Védegylet levélben kérte Áder János államfőt, hogy aláírás helyett az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérjen normakontrollt a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos hitelszerződésről szóló jogszabályról.

Az ökopolitikai egyesület kedden közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott, az orosz hitelfelvételi megállapodásról szóló jogszabály által rögzített szerződés ellentétes az alaptörvénnyel.

Az államfőnek címzett levelük szerint - amelyet szintén eljuttattak az MTI-hez - a köztársasági elnöknek hivatalából fakadó alkotmányos kötelezettsége, hogy a törvényt az aláírása és kihirdetésének elrendelése helyett megküldje az Ab-hez, és indítványozza azt is, hogy a vizsgálatot magára a megállapodásra is kiterjessze a testület.

Közlésük szerint, ha a köztársasági elnök ezt nem teszi meg, szervezetük az ombudsmanon keresztül fordul majd az Ab-hez a törvény megsemmisítése érdekében.

A parlament által múlt hétfőn jóváhagyott hitelmegállapodás értelmében az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évre enyhítették Hunvald György börtönbüntetését

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben harmadfokon enyhítették a büntetést. Tovább olvasom